«Νέα ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του Πάνου Καμμένου, να ανακατασκευασθούν 5 παλιά αεροσκάφη έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, μετά τις νέες αποκαλύψεις από το «Πρώτο ΘΕΜΑ», που κυκλοφορεί σήμερα, Κυριακή.
Πρόκειται για ένα έγγραφο-βόμβα, που δημιουργεί μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για τη σκοπιμότητα της απόφασης να εκταμιευτούν σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης 500 εκατ. δολάρια για εκσυγχρονισμό έως πέντε... μουσειακών αεροσκαφών τύπου P-3B.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Ποταμιού:
Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους εξηγήσεις. Όταν η ίδια η εταιρεία Lockheed με επιστολή του αντιπροσώπου της δηλώνει καθαρά ότι “η ενεργοποίηση των Ρ-3Β δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα”, ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ σε αυτή την επιλογή; Πως είναι δυνατόν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία να παραδέχεται ότι η ανακατασκευή των αεροσκαφών είναι “μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα” και το ΚΥΣΕΑ να την προκρίνει; Ταυτόχρονα η αποκάλυψη ότι σύμφωνα με τους σειριακούς τους αριθμούς τα αεροπλάνα δεν είναι 35 ετών αλλά πενήντα (!) γεννούν επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανακατασκευής. Πόσο μάλλον που η ίδια η εταιρία επισημαίνει ότι τα αεροπλάνα βρίσκονται τόσα χρόνια στο έδαφος «χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης».
Το Ποτάμι ξαναρωτά γιατί η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε αυτήν την πολεμική δαπάνη- που θα μας στοιχίσει 500 εκατομμύρια -τις ίδιες μάλιστα μέρες που αποφάσιζε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 207 εκατομμύρια; Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η οποία αμφισβητεί όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σεβάστηκε απολύτως την εισήγηση για την έγκριση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος; Όταν μάλιστα ο υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Νικολούδης παραδέχεται δημοσίως ότι οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα κινούνται κατά μέσο όρο στο 4%.
Όλα αυτά θα πρέπει πλέον να απαντηθούν στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα γνώση του ακριβούς περιεχομένου της συμφωνίας.