Skip to main content
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο Λ. Αυγενάκης για τη φορολόγηση των αγροτών και την εισαγωγή ελαιολάδου

Image
Αυγενάκης
 clock 16:40 | 01/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην υψηλή φορολόγηση για τους αγρότες που ετοιμάζεται να φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και στην υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απόφασης για την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία χωρίς δασμούς αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
    
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Λ. Αυγενάκη:

«συζητούμε σήμερα το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» που φέρνει η Κυβέρνηση με καθυστέρηση εννέα μηνών!! Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί συρραφή διατάξεων που είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο επί Νέας Δημοκρατίας. Και μάλιστα το διαφημίζετε ως οραματικό και καινοτόμο. Όπως επισημάνθηκε και στις επιτροπές, το σ/ν είναι μια επαναδιατύπωση του Νομοθετικού Πλαισίου του 2014 (Ν 4264/Μάιος του 2014, Ν 4315/Δεκέμβριος του 2014) σε νέα έκδοση.

Και κάνω εδώ μια παρένθεση για τους τρόπους νομοθέτησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Θα αρκούσε μια απλή υπουργική απόφαση ή μια ερμηνευτική εγκύκλιος διότι, το Νομοθετικό Πλαίσιο 2014, έχει λύσει οριστικά το ακανθώδες πρόβλημα των βοσκοτόπων. Εάν μάλιστα εφαρμοζόταν, κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση θα υπήρχε και οι δικαιούχοι θα είχαν ήδη πληρωθεί. 

-Την ίδια στιγμή έχουμε 14 τροπολογίες στο σ/ν που συζητούμε σήμερα, άσχετες με το περιεχόμενό του. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όπως λέγατε κάποτε;
-Θυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή προς κύρωση πακέτο έντεκα Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου στο οποίο ενέταξε και τρεις τροπολογίες.
-Και όλο το προηγούμενο διάστημα η Βουλή νομοθετούσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εσείς που λέγατε ότι θα μας ταράξετε στη νομιμότητα, σήμερα έχετε σπάσει όλα τα αντικοινοβουλευτικά ρεκόρ και παραδίδετε μαθήματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς και κάκιστης νομοθετικής πρακτικής. 

Μας φέρνετε λοιπόν προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο που ανακυκλώνει ρυθμίσεις του 2014. Την ίδια στιγμή που οι αγρότες εναντιώνονται στα μέτρα που εσείς με την ανευθυνότητά σας φέρατε. Αυτά που και εσείς ο ίδιος χαρακτηρίζατε με δήλωσή σας στις 30 Ιουνίου «ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο». 

Εκτός εάν και εσείς μεταλλαχθήκατε μαζί με υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.. Και σας ερωτώ:
-Δεν είναι ταφόπλακα σήμερα η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26% και μάλιστα όχι μόνο για το εισόδημα αλλά και για τις επιδοτήσεις;
-Δεν είναι ταφόπλακα η φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων που εσείς για πρώτη φορά φορολογήσατε με 13%;
-Δεν είναι ταφόπλακα η αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 100%;
-Δεν είναι ταφόπλακα ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ; 

Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα εφαρμόσετε παράλληλο πρόγραμμα και ότι δε θα ψηφιστούν αυτά τα μέτρα και ότι θα φέρνατε ισοδύναμα;
Εσείς δε μιλούσατε προεκλογικά
-για κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών;
-για θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ;
-για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ;
Αντ’ αυτών έρχεστε σταδιακά μέσα σε τρεις μήνες και νομοθετείτε την αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη φορολόγηση των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Και όλα αυτά -μην τρέφετε αυταπάτες- είναι ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο.

Πέραν αυτών, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σας και η δική σας προσωπικά κύριε Υπουργέ, συνεχίζεται και στον κλάδο των ελαιοπαραγωγών. 

Ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας, που –δεδομένης της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού λαδιού- θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά: 
-στην ενίσχυση των εξαγωγών
-στην στήριξη της περιφέρειας και τη μείωση της ανεργίας
-στην ανάπτυξη της οικονομίας
- στην στήριξη του αγροτικού πληθυσμού που επιβαρύνεται με τους δυσβάστακτους φόρους της κυβέρνησης σας (αναφέρθηκα προ ολίγου)
  
Είναι σκανδαλώδης η υπογραφή από μέρους σας κ. Υπουργέ για την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία χωρίς δασμούς. Μια τέτοια τακτική καταβαραθρώνει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, αφού ρίχνει στο ναδίρ τις τιμές του ελαιολάδου.

Αντιλαμβάνεστε τι κάνετε στην εγχώρια παραγωγή; Αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις έχει η πολιτική σας;

Η εισαγωγή του τυνησιακού ελαιολάδου ευνοεί τους Ισπανούς, οι οποίοι  μπορούν να εκβιάζουν την αγορά και να συμπιέζουν δραματικά τις τιμές παραγωγού του εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου που παράγουν οι Έλληνες αγρότες. 

Γιατί κύριε Υπουργέ, στο πρόσφατο  Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου 2015, δεν διαφωνήσατε και δεν ασκήσατε BETO στην συζήτηση για την επιπλέον εισαγωγή 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ; 

Κύριε Υπουργέ, ο ρόλος σας είναι να προασπίζετε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών  και όχι να λειτουργείτε σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Γιατί ο Ιταλός ομόλογος σας είχε το σθένος να αρνηθεί; Θα μπορούσατε και σεις να πράξετε προς όφελος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών! Γιατί δεν το κάνατε;

Παράλληλα, με την πολιτική καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων, οδηγείτε αναγκαστικά τους παραγωγούς να πωλούν άμεσα το ελαιόλαδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία να επιτύχουν καλύτερες τιμές οδηγώντας σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς μας.

Σας καλώ δημόσια και επίσημα, στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να αναθεωρήσετε τη στάση σας και να μπλοκάρετε αυτή την απόφαση. 

Σας ζητώ κύριε Υπουργέ να κάνετε το χρέος σας και να προασπίσετε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. 
Γιατί τους Έλληνες παραγωγούς εκπροσωπείτε και οφείλετε να προστατεύσετε κύριε Υπουργέ και όχι τους Ισπανούς ή τους Τυνήσιους! 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα με τις επιλογές της και τις πολιτικές που ακολουθεί, καταστρέφει κάθε δημιουργικό και παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Αντί να στηρίξει και να ενισχύσει την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, οδηγεί τους παραγωγούς στην καταστροφή. 

Αντί να στηρίξει τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα που άντεξαν στην κρίση και χαίρουν διεθνούς αναγνωρισιμότητας τα οδηγεί στην καταστροφή και την αφάνεια.  

Με δυο λόγια, έχουμε την ολοκληρωτική διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας σας. Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα σας τα λέγαμε, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και αντ’ αυτού εισπράτταμε δυστυχώς απαξιωτικές και συκοφαντικές απαντήσεις. 

Και ενώ είχατε την ευκαιρία να πάρετε το mail Χαρδούβελη μέτρων ύψους 800εκ., εσείς επιλέξατε την άλλη οδό. Αυτή του Κου Βαρουφάκη και τελικά προσχωρήσατε στη λογική του μνημονίου με το χειρότερο τρόπο.

Δυστυχώς για όλα όσα κατηγορούσατε την προηγούμενη Κυβέρνηση τα λούζεστε. Υποτάσσεστε με το χειρότερο τρόπο ενώπιον της τρόικα, δεν έχετε κανένα προσανατολισμό και παράλληλα διατηρείτε με περίσσιο θράσος μια διπολική ρητορεία. Από τη μία έχετε ψευδαισθήσεις γι’ αυτό που κάνετε και από την άλλη αντιστέκεστε με μια επικίνδυνη ρητορεία η οποία έχει σοβαρές πολιτικές και αξιακές επιπτώσεις. 

Το συμπέρασμα είναι ένα. Κάθε υπερβολή, ακρότητα, δογματικός φανατισμός, στο τέλος εκδικούνται. Το δυστύχημα με τη δική σας περίπτωση είναι ότι τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες και οι Έλληνες αγρότες.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis