Fitness

Υγεία

Παχυσαρκία: Οι δύο ενώσεις που επιτίθενται στα λιποκύτταρα

topiko-paxos-1280x720.jpg

Την επίδραση της ρεσβερατρόλης και της κερκετίνης δύο φαινολικών ενώσεων που επιτίθενται στα λιποκύτταρα, καθώς και των μεταβολιτών τους εξετάζουν σε νέα εργασία τους οι επιστήμονες

Η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη είναι δύο λειτουργικά συστατικά στα οποία έχει αποδοθεί μία ιδιότητα μείωσης του λίπους σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο in vivo όσο και in vitro. Παρόλα αυτά, ο ταχύς μεταβολισμός τους σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό τμήμα αυτών των ενώσεων φτάνει τελικά στα όργανα και τους ιστούς. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, υποδεικνύει ότι ο μεταβολισμός τους δε θα πρέπει να θεωρείται ως περιορισμός στη χρήση της ρεσβερατρόλης στα πρώιμα λιποκύτταρα ούτε στη χρήση της κερκετίνης στα ώριμα λιποκύτταρα.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να πούμε ότι η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φυτά, τα οποία τις παράγουν ως μηχανισμούς άμυνας σε απόκριση στο στρες. Μια διατροφή πλούσια σε φαινολικές ενώσεις διατηρεί την ανθρώπινη υγεία σε βέλτιστη κατάσταση και μειώνει τη συχνότητα ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Η ρεσβερσατρόλη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σταφύλια και τα ροφήματα που παράγονται από αυτά, στα μούρα και στους ξηρούς καρπούς, έχει διάφορες βιολογικές λειτουργίες, όπως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστική, αντιδιαβητική και αντικαρκινική. Επίσης, έχει αποδειχθεί και σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας, λόγω της μείωσης του λίπους του σώματος που διενεργεί μέσω μηχανισμών όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφίμων, η τροποποίηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, η ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου των λιποκυττάρων, η μείωση της φλεγμονής στον λιπώδη ιστό, η ρύθμιση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, η πρόκληση θερμογένεσης και η ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Παρόμοιες ιδιότητες εντοπίζονται και στην κερκετίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα μήλα, τα κρεμμύδια, τα κεράσια, τα μούρα, το μπρόκολο και το τσάι.

Η φιλοσοφία του Itziar Eseberri-Barace, επικεφαλής της νέας μελέτης, πάει τις μέχρι τώρα ενδείξεις ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες των μορίων ρεσβερατρόλης και κερκετίνης, παραμένουν βιολογικά ενεργοί και συνεισφέρουν κατά ένα μέρος στη δράση των ενώσεων αυτών κατά της παχυσαρκίας.

«Οι ποσότητες ρεσβερατρόλης και κερκετίνης που έχουν χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες in vitro μελέτες μέχρι σήμερα απέχουν πολύ από αυτές που πράγματι φτάνουν στους ιστούς, επομένως η χρήση δοσολογίας που άπτεται περισσότερο της πραγματικότητας είναι μία από τις καινοτόμες πτυχές αυτής της εργασίας. Επιπλέον, είναι πολύ λίγες οι μελέτες μέχρι τώρα που εξετάζουν αν οι μεταβολίτες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των δύο πολυφαινολών έχουν κάποια βιολογική δραστηριότητα παρόμοια με αυτή της αρχικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Στη διατριβή αυτή, λοιπόν, αναλύθηκε αν οι βασικοί μεταβολίτες των δύο ενώσεων στα 3T3-L1 λιποκύτταρα θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι και να συμβάλουν στην ιδιότητα μείωσης του λίπους που αποδίδεται στη ρεσβερατρόλη και την κερκετίνη. Επιπλέον, εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν οι μηχανισμοί δράσης που είναι υπεύθυνοι για την ιδιότητα κατά της παχυσαρκίας σε κάθε ένα από τα μόρια των λιποκυττάρων. Μετά τη διενέργεια πειραμάτων, η εργασία έδειξε ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες και στα δύο μόρια είναι βιολογικά ενεργοί και συμβάλλουν εν μέρει σε δράση κατά της παχυσαρκίας.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλοι οι μεταβολίτες που προέρχονται από τη ρεσβερατρόλη συμβάλλουν στην καταστολή της λιπογένεσης εξίσου με την ίδια την πολυφαινόλη. Στην περίπτωση της κερκετίνης, η επίδραση αυτή μπορεί να αποδοθεί μόνο στον θειούχο μεταβολίτη στα ώριμα λιποκύτταρα, καθώς κανένας από τους άλλους μεταβολίτες δεν αποδείχθηκε εξίσου ή πιο αποτελεσματικός από την πολυφαινόλη αυτή καθεαυτή στην καταστολή της λιπογένεσης», καταλήγει ο Δρ. Eseberri-Barace.

 

ygeiamou.gr

Γυναίκα

Πως να χάσετε 2 κιλά σε 6 ημέρες τρώγοντας ψωμί!

γυναίκα τρώει σάντουιτς.jpg

Ακολούθησέ το εβδομαδιαίο μενού και χάσε δύο κιλά γρήγορα και χωρίς στερήσεις, απολαμβάνοντας αυτό που λαχταράς περισσότερο: το ψωμί!

Το ψωμί αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (50-70 γραμμ. κάθε 100 γραμμ., ανάλογα με τον τύπο), λίγες πρωτεΐνες (9-12 γραμμ.) και ελάχιστα λιπαρά (από 0,4 έως το πολύ 5,8 γραμμ.).

Όσον αφορά άλλα θρεπτικά στοιχεία, είναι φτωχό σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες (με την εξαίρεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β) και αντιοξειδωτικά. Πρέπει, επομένως, η διατροφή σου να εμπλουτίζεται με κρέας, ψάρια, αλλαντικά, αβγά, τυρί, που ισορροπούν την ανεπαρκή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σου παρέχουν ασβέστιο και σίδηρο, και με τα φρέσκα λαχανικά που δίνουν βιταμίνη C, καροτενοειδή και κάλιο.

"Το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσεις το σάντουιτς με σαλάτα με πράσινα λαχανικά, μια φρουτοσαλάτα εποχής ή ένα χυμό", εξηγεί η Eλένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Surrey, UK, Τμήμα Διατροφής, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας.

Και το δείπνο; Περιέχει και ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες για τους υδατάνθρακες, λέει η διαιτολόγος, αλλά κυρίως κρέας και ψάρι, μαγειρεμένα με υγιεινό και απλό τρόπο, και όσα φρέσκα λαχανικά θέλεις.

Στο πρόγραμμά μας δεν υπάρχει η Κυριακή. 

Εάν θέλεις, μπορείς να επαναλάβεις το μενού που σου άρεσε περισσότερο ή να συνδυάζεις δύο βραδινά γεύματα (αν δε θέλεις να φας άλλο ψωμί), προσέχοντας όμως να μην ξεπεράσεις τις 1.300 θερμίδες. Έτσι, σε 2 εβδομάδες θα καταφέρεις να χάσεις περίπου 2 κιλά. Καθόλου άσχημο έτσι; Δες τις συνταγές για κάθε σάντουιτς!

6 γρήγορα μενού των 1.300 θερμίδων

Δευτέρα

Πρωινό

125 γραμμ. πλήρες γιαούρτι (82 θερμίδες)

20 γραμμ. muesli (72 θερμίδες)

150 ml χυμός πορτοκαλιού (50 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Αραβική με κοτόπουλο (βλ. συνταγή) (575 θερμίδες)

100 γραμμ. ροδάκινα (25 θερμίδες)

Δείπνο

50 γραμμ. βρασμένο ρύζι basmati (160 θερμίδες)

100 γραμμ. φιλέτο σολομού στον ατμό (185 θερμίδες)

100 γραμμ. πράσινη σαλάτα με 2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι (100 θερμίδες)

2-3 δαμάσκηνα (42 θερμίδες)

Τρίτη 

Πρωινό

Καφές σκέτος (0 θερμίδες)

2 φρυγανιές με 30 γραμμ. μαρμελάδα (60 θερμίδες)

200 γραμμ. φρέσκος ανανάς (80 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Ciabatta με προσιούτο και κάππαρη (βλ. συνταγή, 345 θερμίδες)

200 γραμμ. ωμά καρότα με 1 κ.γ. λάδι (115 θερμίδες)

200 γραμμ. πεπόνι με 125 γραμμ. πλήρες γιαούρτι (148 θερμίδες)

Δείπνο

80 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο βραστό, με 30 γραμμ. παρμεζάνα, 10 γραμμ. ρόκα και 2 κ.γ. λάδι (315 θερμίδες)

200 γραμμ. ωμές πιπεριές (62 θερμίδες)

50 γραμμ. ψωμί ολικής αλέσεως (112 θερμίδες)

Τετάρτη

Πρωινό

Ένα smoothie με 200 γραμμ. μπανάνα και 100 ml πλήρες γάλα (194 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Χωριάτικο σάντουιτς (βλ. συνταγή, 345 θερμίδες)

200 γραμμ. βερίκοκα (56 θερμίδες)

Δείπνο

80 γραμμ. ζυμαρικά με 100 γραμμ. ωμές ντομάτες και 2 κ.γ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (390 θερμίδες)

100 γραμμ. τόνος σε νερό με 100 γραμμ. ξεφλουδισμένες ντομάτες, 4 ελιές και 1 κ.γ. ελαιόλαδο (150 θερμίδες)

300 γραμμ. φρούτο επιλογής

Πέμπτη

Πρωινό

125 γραμμ. πλήρες γιαούρτι (82 θερμίδες)

20 γραμμ. corn flakes (72 θερμίδες)

200 ml χυμό γκρέιπφρουτ (52 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Ψημένο λαδόψωμο με μελιτζάνες (βλ. συνταγή ,335 θερμίδες)

Έτοιμο παγωτό με 250 θερμίδες περίπου (διάβασε την ετικέτα)

Δείπνο

150 γραμμ. ψάρι ψητό (180 θερμίδες)

200 γραμμ. ψητές πατάτες στο φούρνο με 2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (260 θερμίδες)

100 γραμμ. ντοματίνια (19 θερμίδες)

200 γραμμ. φρούτο εποχής (50 θερμίδες)

Παρασκευή

Πρωινό

Καφές σκέτος (0 θερμίδες)

2 φρυγανιές (60 θερμίδες) με 30 γραμμ. πραλίνα φουντουκιού (108 θερμίδες)

100 γραμμ. αχλάδι (35 θερμίδες)

Μεσημεριανό

2 τοστ με αβγό και κάρυ (βλ. συνταγή, 460 θερμίδες)

125 γραμμ. πλήρες γιαούρτι (82 θερμίδες)

Δείπνο

70 γραμμ. ζυμαρικά με 200 γραμμ. μελιτζάνες σοταρισμένες σε τηγάνι με 2 κ.γ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (373 θερμίδες)

120 γραμμ. σουβλάκια με μπούτι γαλοπούλας (128 θερμίδες)

100 γραμμ. ωμή κολοκύθα ανακατεμένη με 1 κ.γ. ελαιόλαδο (56 θερμίδες)

Σάββατο

Πρωινό

Smoothie με 200 γραμμ. φράουλες και 100 ml πλήρες γάλα (118 θερμίδες)

Μεσημεριανό

Μπρουσκέτα με πιπεριές (βλ. συνταγή, 425 θερμίδες)

100 γραμμ. πράσινη σαλάτα με 2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (100 θερμίδες)

200 ml χυμός πορτοκαλιού (66 θερμίδες)

Δείπνο

80 γραμμ. σαλάτα με ρύζι και θαλασσινά με 200 γραμμ. γαρίδες, 100 γραμμ. αρακάς και 2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (475 θερμίδες)

100 γραμμ. φρούτα του δάσους (30 θερμίδες)

125 γραμμ. πλήρες γιαούρτι (82 θερμίδες)

 

via