Fitness

Υγεία

Παχυσαρκία: Οι δύο ενώσεις που επιτίθενται στα λιποκύτταρα

topiko-paxos-1280x720.jpg

Την επίδραση της ρεσβερατρόλης και της κερκετίνης δύο φαινολικών ενώσεων που επιτίθενται στα λιποκύτταρα, καθώς και των μεταβολιτών τους εξετάζουν σε νέα εργασία τους οι επιστήμονες

Η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη είναι δύο λειτουργικά συστατικά στα οποία έχει αποδοθεί μία ιδιότητα μείωσης του λίπους σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο in vivo όσο και in vitro. Παρόλα αυτά, ο ταχύς μεταβολισμός τους σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό τμήμα αυτών των ενώσεων φτάνει τελικά στα όργανα και τους ιστούς. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, υποδεικνύει ότι ο μεταβολισμός τους δε θα πρέπει να θεωρείται ως περιορισμός στη χρήση της ρεσβερατρόλης στα πρώιμα λιποκύτταρα ούτε στη χρήση της κερκετίνης στα ώριμα λιποκύτταρα.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να πούμε ότι η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φυτά, τα οποία τις παράγουν ως μηχανισμούς άμυνας σε απόκριση στο στρες. Μια διατροφή πλούσια σε φαινολικές ενώσεις διατηρεί την ανθρώπινη υγεία σε βέλτιστη κατάσταση και μειώνει τη συχνότητα ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Η ρεσβερσατρόλη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σταφύλια και τα ροφήματα που παράγονται από αυτά, στα μούρα και στους ξηρούς καρπούς, έχει διάφορες βιολογικές λειτουργίες, όπως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστική, αντιδιαβητική και αντικαρκινική. Επίσης, έχει αποδειχθεί και σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας, λόγω της μείωσης του λίπους του σώματος που διενεργεί μέσω μηχανισμών όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφίμων, η τροποποίηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, η ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου των λιποκυττάρων, η μείωση της φλεγμονής στον λιπώδη ιστό, η ρύθμιση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, η πρόκληση θερμογένεσης και η ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Παρόμοιες ιδιότητες εντοπίζονται και στην κερκετίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα μήλα, τα κρεμμύδια, τα κεράσια, τα μούρα, το μπρόκολο και το τσάι.

Η φιλοσοφία του Itziar Eseberri-Barace, επικεφαλής της νέας μελέτης, πάει τις μέχρι τώρα ενδείξεις ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες των μορίων ρεσβερατρόλης και κερκετίνης, παραμένουν βιολογικά ενεργοί και συνεισφέρουν κατά ένα μέρος στη δράση των ενώσεων αυτών κατά της παχυσαρκίας.

«Οι ποσότητες ρεσβερατρόλης και κερκετίνης που έχουν χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες in vitro μελέτες μέχρι σήμερα απέχουν πολύ από αυτές που πράγματι φτάνουν στους ιστούς, επομένως η χρήση δοσολογίας που άπτεται περισσότερο της πραγματικότητας είναι μία από τις καινοτόμες πτυχές αυτής της εργασίας. Επιπλέον, είναι πολύ λίγες οι μελέτες μέχρι τώρα που εξετάζουν αν οι μεταβολίτες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των δύο πολυφαινολών έχουν κάποια βιολογική δραστηριότητα παρόμοια με αυτή της αρχικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Στη διατριβή αυτή, λοιπόν, αναλύθηκε αν οι βασικοί μεταβολίτες των δύο ενώσεων στα 3T3-L1 λιποκύτταρα θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι και να συμβάλουν στην ιδιότητα μείωσης του λίπους που αποδίδεται στη ρεσβερατρόλη και την κερκετίνη. Επιπλέον, εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν οι μηχανισμοί δράσης που είναι υπεύθυνοι για την ιδιότητα κατά της παχυσαρκίας σε κάθε ένα από τα μόρια των λιποκυττάρων. Μετά τη διενέργεια πειραμάτων, η εργασία έδειξε ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες και στα δύο μόρια είναι βιολογικά ενεργοί και συμβάλλουν εν μέρει σε δράση κατά της παχυσαρκίας.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλοι οι μεταβολίτες που προέρχονται από τη ρεσβερατρόλη συμβάλλουν στην καταστολή της λιπογένεσης εξίσου με την ίδια την πολυφαινόλη. Στην περίπτωση της κερκετίνης, η επίδραση αυτή μπορεί να αποδοθεί μόνο στον θειούχο μεταβολίτη στα ώριμα λιποκύτταρα, καθώς κανένας από τους άλλους μεταβολίτες δεν αποδείχθηκε εξίσου ή πιο αποτελεσματικός από την πολυφαινόλη αυτή καθεαυτή στην καταστολή της λιπογένεσης», καταλήγει ο Δρ. Eseberri-Barace.

 

ygeiamou.gr

Υγεία

Έρευνα: Τα αντιόξινα φάρμακα στομάχου αυξάνουν τον κίνδυνο για Covid19

τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός

Μία ευρέως συνταγογραφούμενη σε όλον τον κόσμο κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

 Τα εν λόγω φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Παράλληλα, όμως, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς.

 Η νέα μελέτη παρατήρησης σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (ποσοστό 6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί στο τεστ για κορονοϊό. Κάτι που δεν ισχύει για μία άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

 Όσο συχνότερη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, γι' αυτό οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω. Όσοι άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορονοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα για το στομάχι.

 Ανάμεσα στις δραστικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των ΡΡΙ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι η ομεπραζόλη (Prilosec), η λανσοπραζόλη (Prevacid), η παντοπραζόλη (Protonix) και η εσομεπραζόλη (Nexium).

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, επισήμαναν ότι «αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας, για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορονοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα ΡΡΙ.

 Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί γαστρεντερολόγοι τόνισαν ότι η μελέτη τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με πλασίμπο κλινική δοκιμή, ενώ διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο Covid-19, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι τα ΡΡΙ είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά.