Υγεία

Κρήτη

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Εγκληματική η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας

παγνη

Σκληρή ανακοίνωση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα και κυρίως με τις συγχωνεύσεις των κλινικών που παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι, όπως καταγγέλει το συνδικαλιστικό όργανο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Με την εγκληματική αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για στελέχωση του νοσοκομείου με διορισμό μόνιμου προσωπικού και την αναγκαιότητα να δοθούν καλοκαιρινές άδειες και χρωστούμενα ρεπό (στη νοσηλευτική υπηρεσία κυμαίνονται άνω των 18.000 ημερών), η διοίκηση του νοσοκομείου (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της 7ης Υ.ΠΕ. και του Υπουργείου Υγείας) προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών για το καλοκαίρι αδιαφορώντας για την αύξηση της προσέλευσης ασθενών κατά 20% λόγω καλοκαιριού και τουρισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του προσωπικού με τέτοιες μεθόδους. Ήδη  συγχωνεύτηκε η ορθοπεδική κλινική με τη κλινική της σπονδυλικής στήλης - γνάθου, μειώθηκαν τα κρεβάτια της ΜΕΘ, μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια, συγχωνεύθηκε η κλινική της γενικής χειρουργικής με την κλινική της χειρουργικής ογκολογίας καθώς και η ουρολογική με την αγγειοχειρουργική κλινική. 

Η τακτική αυτή εδώ και χρόνια (και πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια) επιχειρεί να πείσει τα λαϊκά στρωματά, τους ασθενείς ότι είναι ένα φυσιολογικό γεγονός τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με λειτουργία ανάλογη της εποχής, ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν εργατικά δικαιώματα και ανάγκες των ασθενών, ότι οι  εργαζόμενοι είναι κόστος. 

Κρύβουν ότι  η πολιτική τους οδήγησε τα νοσοκομεία και τους εργαζομένους σε αυτήν την κατάσταση, με την υποχρηματοδότηση, τη μείωση κρεβατιών στο νομό Ηρακλείου, το πάγωμα των προσλήψεων, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί. Έτσι, οδηγούν τους χρήστες υγείας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και καταργούν τη δημόσια δωρεάν Υγεία. 

Είναι γνωστό ότι ήδη το προσωπικό έχει εξοντωθεί από τις συνθήκες εργασίας και σε αυτό το πρόβλημα δίνουν λύση με τη συγχώνευση των κλινικών. Λύση παροδική. Όσοι εργάζονται σε αυτές τις κλινικές αλλά και σε ολόκληρο το νοσοκομείο, εργάζονται με τις ίδιες συνθήκες έλλειψης προσωπικού,  εντατικοποίησης, παραβίασης των όποιων εργατικών δικαιωμάτων υπάρχουν. 

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πα.Γ.Ν.Η. καλεί ασθενείς να μην θεωρούν αυτά τα μέτρα φυσιολογικά. Να απαιτήσουν όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο αλλά όλη τη χρονιά να υπάρχει προσωπικό και υποδομή που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Πόσο μάλλον όταν τέτοιες πρακτικές αποδεδειγμένα ανοίγουν την κερκόπορτα των συγχωνεύσεων.

Επίσης, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδηση τους την κατάσταση αυτή. Γιατί τότε θα οδηγηθούμε σε μια μόνιμη κατάσταση όπου από τη μία τα κρεβάτια για την εξυπηρέτηση των ασθενών θα είναι λιγότερα, ενώ από την άλλη η δυνατότητα διαθεσιμότητας και κινητικότητας των εργαζομένων θα αυξηθεί αφού θα εμφανίζεται εικονικά πλεονάζον προσωπικό.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα των υγειονομικών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στον πραγματικό εχθρό: τα μονοπώλια και το κράτος τους και το κλείσιμο δημόσιων μονάδων Υγείας. Για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία".

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ασυνείδητοι κατέστρεψαν την πηγή του χωριού

Η πηγή πριν την ..επιδρομή των βανδάλων.

Στο χωριό Ξυδάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυριδωνα υπάρχει μία πηγή από την οποία τρέχει πόσιμο νερό. Η πηγή καλοπίστηκε και το νερό τρέχει μέσα από ένα πετρινο κεφάλι κρητικού κριαριού.

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας (και έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε) κάποιοι ασυνείδητοι έκοψαν από το κριάρι τα κέρατα του κριαριού και χάλασαν την ομορφιά της πηγής.

Ελπίζουμε ότι το τοπικό συμβούλιο θα φροντίσει το ταχύτερο για την αποκατάσταση της ζημιάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ηράκλειο: Ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο - "Μάχη" των πυροσβεστών με τις φλόγες (Φωτο)

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα