Ελλάδα

«Τον έτρεμα μέχρι και την στιγμή που τον σκότωσα»

περιπολικό

Συνέντευξη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» του Alpha έδωσε ο πατροκτόνος της Ζακύνθου, στην οποία εξομολογείτε όλα όσα πέρασε η οικογένειά του από τον πατέρα του, πριν τον σκοτώσει.

Ο 27χρονος Αλέξης μίλησε στην Ελεονώρα Μελέτη, σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο, Τρίτη. Στο τρέιλερ που μεταδόθηκε από τον Alpha, ο 27χρονος λέει χαρακτηριστικά: «Τον έτρεμα μέχρι την τελευταία στιγμή που τον σκότωσα. Τον φοβόμουν. Η μητέρα μου κλειδωνόταν με τις ώρες στις τουαλέτες κι εμείς κλαίγαμε και ουρλιάζαμε. Αυτος μας έλεγε “Θα βγει, δε θα βγει; Θα δείτε τι θα της κάνω”».

Μεταξύ άλλων είπε πως ο πατέρας του, τους χτυπούσε μέχρι να ματώσουν, τονίζοντας ότι από μικρή ηλικία των έδενε σε καρέκλα για τιμωρία, ενώ τον ανάγκαζε να κάνει αγροτικές δουλειές.
Ο 27χρονος σκότωσε πέρυσι τον πατέρα του με τρεις σφαίρες, καθώς όπως είχε καταγγείλει, για 26 χρόνια κακοποιούσε την μητέρα του, αλλά και τον ίδιο και τα αδέρφια του. Είναι η πρώτη του συνέντευξη για την υπόθεση, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο, όπου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση με αναστολή).

Ελλάδα

"Προσωπικός αριθμός" αντί για ΑΦΜ

ΑΦΜ

"Προσωπικός Αριθμός» (Π.Α.) θα λέγεται ο ενιαίος αριθμός που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες στις συναλλαγές με το κράτος και τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ, αλλά «Π.Α», «Προσωπικός Aριθμός», ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α. αλλά και ΑΜΚΑ μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνο ο Προσωπικός Αριθμός, καθώς κι ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check, σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022. Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία. Αναφορικά με το αν θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο, δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας».

Πώς θα λειτουργεί ο Προσωπικός αριθμός
Με τον Ψηφιακό Κώδικα θεσμοθετείται ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) για τους πολίτες. Ο προσωπικός αριθμός θα εφαρμόζεται για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο Π.Α. θα αποδίδεται δε μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν θα μεταβάλλεται. Ο Προσωπικός Αριθμός αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας, δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Παράλληλα θεσμοθετείται το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα αποτελεί το μοναδικό σημείο της Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.