Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Το Ηράκλειο συμπαρίσταται στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ

viome_1.jpg
 clock 10:16 | 19/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Την έμπρακτη στήριξη των πολιτών του Ηρακλείου στο συνεταιριστικό πείραμα των εργατών της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει το τριήμερο δράσεων που διοργανώνεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.
 
Το εργοστάσιο της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» ανήκε στην εταιρία Φίλκεραμ Τζόνσον, η οποία κήρυξε πτώχευση το 2011 αφήνοντας άνεργους 70 εργαζόμενους.  Οι 25 από αυτούς αποφάσισαν αντί να πάνε στο σπίτι τους, να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του εργοστασίου και να συνεχίσουν από μόνοι τους την παραγωγή, συστήνοντας έναν μικρό εργατικό συνεταιρισμό. Μέχρι σήμερα παράγουν σαπούνι, καθαριστικά και υγρά πιάτων και ρούχων ενώ λαμβάνουν ημερομίσθιο μόλις  10 ευρώ, που προέρχεται από τις πωλήσεις των προϊόντων τους.  Όλες οι δουλειές του εργοστασίου μοιράζονται από κοινού και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη συνέλευση των εργαζομένων.

viome_5.jpg

viome_5.jpg, by renas

Στη διάρκεια των 2,5 ετών επαναλειτουργίας του εργοστασίου, οι εργάτες και οι αλληλέγγυοι της ΒΙΟ.ΜΕ. βρέθηκαν αρκετές φορές στα δικαστήρια και σε νομικές αντιπαραθέσεις με τους πρώην εργοδότες τους ενώ στις 26 Νοεμβρίου ξεκινά στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία εκποίησης του οικοπέδου όπου βρίσκεται το εργοστάσιο μέσω πλειστηριασμού.  Η εξέλιξη αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το εγχείρημα των εργαζομένων και ήδη έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια υποστήριξής τους, αφού το εγχείρημά τους έχει γίνει γνωστό και πέραν των ελληνικών συνόρων.
 

viome_4.jpg

viome_4.jpg, by renas

 
Στο Ηράκλειο έχει συσταθεί Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για την υποστήριξη του αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ, η οποία διοργανώνει και το τριήμερο στήριξης και έμπρακτης συμπαράστασης. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, 22 και 23 Νοεμβρίου τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ θα διατίθενται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 11 το πρωί, ενώ την Τρίτη 24/11 στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης, με αφετηρία την πλατεία των Λιονταριών.

viome_3.jpg

viome_3.jpg, by renas

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για το τριήμερο αλληλεγγύης αναφέρεται πως το εργοστάσιο της ΒΟΜΕ είναι «το πιο ρεαλιστικό παράδειγμα πως η εργατική χειραφέτηση είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που οδηγεί στην ανεργία και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους [...] Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία, γιατί σε αυτούς ανήκει. Θα μας βρουν απέναντι τους σε έναν αγώνα μέχρι τέλους. Θα τους νικήσουμε, γιατί έχουμε όλα τα δίκια του κόσμου!»
 
Πληροφορίες:
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ηρακλείου στη ΒΙΟΜΕ
 
Βίντεο για τον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ:
https://www.youtube.com/watch?v=aQ1dzUG9UmI
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis