Ελλάδα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος – Τι θέλει η Εκκλησία

Ιερά σύνοδος

Τέλεση των λειτουργιών αλλά κεκλεισμένων των θυρών θέλει η Εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε… κινητικότητα ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας.

Το κλίμα είναι υπέρ της τέλεσης λειτουργιών χωρίς την παρουσία πιστών.

Οι ιεράρχες θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Τετάρτης μεσω τηλεδιάσκεψης λόγω κορονοϊού.

 Υπενθυμίζεται ότι οι ναοί παραμένουν κλειστοί ως τις 11 Απριλίου.

Σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποτυπώνεται η διάθεση αυτή, καθώς της ζητά να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά αλλά χωρίς πιστούς.

Στην ίδια επιστολή, διατυπώνεται και αίτημα να επιτραπεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και στα μοναστήρια με το σκεπτικό ότι «οι άνθρωποι εκεί ζουν ούτως ή άλλως μαζί με κοινοβιακό τρόπο».

Το ίδιο ζήτησε με επιστολή του και ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, διευκρινίζοντας πάντως ότι κινείται από μόνος του και όχι ως επίσημος εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Στην ίδια πάντως επιστολή ο κ. Νικόλας ρίχνει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι μόνο το καθεστώς του Χότζα στην Αλβανία απαγόρευσε τη θεία λατρεία!

Ελλάδα

Κίνητρα σε συνταξιούχους και ανέργους για απασχόληση στα χωράφια

Αγρότης

Το δικαίωμα να δουλέψουν και πάλι στα χωράφια χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη συνταξιούχων αγροτών κατά 30% ή να απασχοληθούν άνεργοι χωρίς να διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ανεργία που λαμβάνει, θα έχουν πλέον συνταξιούχοι και άνεργοι έπειτα τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία θα ασφαλίζονται πλέον στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

Και οι τρεις παρεμβάσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, σε συνεννόηση με τον υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αποσκοπούν στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και προβλήματα παρατηρούνται στην πρωτογενή παραγωγή λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω COVID19 και να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία.

Οι συνταξιούχοι

Η ρύθμιση για τους συνταξιούχους αλλά και την ασφάλιση των πολιτών τρίτων χωρών, υπερψηφίστηκε ήδη την περασμένη Παρασκευή απ' τη Βουλή. Σημειωτέον πως στο κομμάτι της ρύθμισης για τους συνταξιούχους προβλέπεται πλέον η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η ρύθμιση για τους ανέργους

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί και η ρύθμιση για τους ανέργους, η οποία έχει ενταχθεί στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη διάταξη έχει «ως σκοπό να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μη στερηθούν των επιδομάτων ανεργίας». Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη που υπάρχει σε εργατικά χέρια σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι όσοι άνεργοι απασχολήθηκαν έως και 70 ημέρες τον τελευταίο χρόνο, μπορούν να βεβαιώνουν με αίτηση στον ΟΑΕΔ τον συνεχόμενο χρόνο ανεργίας αφαιρώντας το ανωτέρω διάστημα. Έτσι, δεν θα διακόπτεται το επίδομα για όσους ανέργους εργάστηκαν αποκλειστικά σε αγροτικές εργασίες.