Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

κορωνοιος
 clock 07:39 | 20/08/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, βλέποντας την έκρηξη των κρουσμάτων και τις νέες εστίες κορωνοϊού στη χώρα.

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στις πρώτες 19 ημέρες του Αυγούστου προκαλεί φόβο.  Από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.271 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες. Όπως αναφέρει το in.gr η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να τονίζουν ότι χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Δυσοίωνες προβλέψεις
Την  Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα.

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου -με εξαίρεση τη Δευτέρα- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από το «φράγμα» των 200 την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη λύση είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.

Κρίσιμη εβδομάδα
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα κριθεί ως ένα βαθμό στο τέλος της βδομάδας. Υπό αυστηρά μέτρα έχουν τεθεί ήδη από το Σάββατο η Πάρος και η Αντίπαρος, ενώ από τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα στην Αττική τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ ακολούθησαν τα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική.

Το τέλος της εβδομάδας θεωρείται κρίσιμο, καθώς σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis