Ελλάδα

Προσλήψεις στην ΕΥΠ με ...κριτήριο την «μακεδονική γλώσσα»

ΕΥΠ

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται από την 14η Φεβρουαρίου η αναμενόμενη εδώ και μερικά χρόνια ενίσχυση του δυναμικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) με νέο εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί συζητήσεις είναι η αναφορά, στον σχετικό διαγωνισμό, ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι η γνώση «μακεδονικής (νοτιοσλαβικής)» γλώσσας.
Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε την 14η Φεβρουαρίου και, όπως αναφέρεται στον τίτλο της προκήρυξης, αφορά την κάλυψη 302 κενών τακτικών θέσεων της ΕΥΠ. Στις επιμέρους διατάξεις και ειδικότερα στα προσόντα των υποψηφίων για την κάλυψη των 56 θέσεων μεταφραστών παρατίθενται 11 ξένες γλώσσες, όπως, για παράδειγμα, η ρωσική, η αραβική, η βουλγαρική κ.ά. Στον ίδιο κατάλογο γίνεται αναφορά και στη «μακεδονική (νοτιοσλαβική)» γλώσσα, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο εφαρμογής όσων προβλέπει η συμφωνία, από χθες η σημαία της νέας χώρας (Βόρεια Μακεδονία - North Macedonia) κυματίζει στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε εκείνες της Νιγηρίας και της Νορβηγίας, ενώ, ανάλογες χωροταξικές αλλαγές γίνονται και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ενημέρωσε σχετικά την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετονομασίας της ΠΓΔΜ (ή Μακεδονίας στην περίπτωση των ΗΠΑ) σε Βόρεια Μακεδονία, σε επίσημα έγγραφα, ιστοσελίδες και λοιπές δημόσιες αναφορές. Οι αλλαγές αυτές δρομολογήθηκαν μετά τις τελευταίες τρεις ρηματικές διακοινώσεις που απέστειλε το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας προς τον ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη του και τους διεθνείς, περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς. Επιπλέον, όλες οι ρηματικές διακοινώσεις και τα επίσημα έγγραφα που εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια φέρουν την ονομασία και τα σύμβολα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Παυλόπουλος
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αίρει και τις τελευταίες επιφυλάξεις από την πλευρά της Ελλάδας και πρακτικά λύνει τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και θα υπογράψει το τελικό έγγραφο επικύρωσης (όργανο επικύρωσης) άμεσα, ενδεχομένως εντός των επόμενων ωρών. Πρακτικά, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση και των τελευταίων τυπικών βημάτων από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών. Προχθές, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε το πρώτο σχετικό έγγραφο, δηλαδή την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ, ενώ η επικύρωση παρέμεινε ως τελική πρωτοβουλία στα χέρια της Ελλάδας, ως μια τελευταία τυπική διασφάλιση.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στα 472 τα νέα κρούσματα - 353 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι

κορωνοιος κρουσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 472 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι , εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 415.401 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 29 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.081 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.443 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.563 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66 (ημερήσια μεταβολή -35.92%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 106 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες για παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα

Ζαχαράκη για τουρισμό: Υπάρχει επιφυλακτικότητα, αλλά παίρνουμε αισιόδοξα μηνύματα

Κρήτη: 3.000 ευρώ σε καφέ για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας