Ελλάδα

Κύκλωμα διακινούσε εκατοντάδες μετανάστες

διακινηση μεταναστων

Πολυμελές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης και της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Τα μέλη του κυκλώματος διευκόλυναν την είσοδο στην Ελλάδα των μεταναστών από την Αλβανία και ακολούθως τους μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οργανώθηκε επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές του νομού Ιωαννίνων συνολικά 11 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων ένας 40χρονος Αλβανός, που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο, έξι επίσης Αλβανοί -άνδρες και γυναίκες από 31 έως 53 ετών- και τέσσερις Έλληνες από 30 έως 66 ετών.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, σχηματίστηκε δικογραφία για εμπλοκή στο κύκλωμα και σε βάρος 53χρονης με αρχηγικό ρόλο, καθώς επίσης και σε βάρος άλλων οκτώ Αλβανών, δύο από τους οποίους είναι έγκλειστοι σε φυλακές. Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο ομάδες, με αρχηγούς τον 40χρονο συλληφθέντα Αλβανό και την 53χρονη, που αναζητείται. Συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων ήταν ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συντόνιζε και τις κινήσεις των μεταφορέων.

Ως προς τη δράση της πρώτης ομάδας, διαπιστώθηκε ότι διευθετούσε με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της μεταφοράς των μεταναστών με οχήματα από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους, ενώ η δεύτερη ομάδα υπό την 53χρονη ασχολούνταν με τον εντοπισμό τών υπό διακίνηση μεταναστών.

diakinisimetanaston.jpg

diakinisimetanaston.jpg, by gpapadakis

Για την αποφυγή των ελέγχων από τις διωκτικές Αρχές, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διακίνηση, όχημα «προπομπό». Άλλες μέθοδοι ήταν το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης, και η εναλλαγή δρομολογίων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, το κύκλωμα εμπλέκεται σε τουλάχιστον 77 διακινήσεις περίπου 180 αλλοδαπών, κυρίως αλβανικής υπηκοότητας. Η οργάνωση εισέπρατε 500 ευρώ από τον κάθε μετανάστη, αποκομίζοντας κέρδη, τα οποία υπολογίζονται σε 90.000 ευρώ.

diakinisimetanaston2.jpg

diakinisimetanaston2.jpg, by gpapadakis

Κατά την έρευνα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν, έξι οχήματα, πέντε ΙΧ και ένα ΔΧΕ (ταξί) ένα πιστόλι των 8 mm, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, 99 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο, ένας φορητός ασύρματος και 15 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ελλάδα

Κούρτοβικ: Ο Τσιάρας να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα για λόγους ασφάλειας του κράτους

ιωάννα κούρτοβικ

Αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να παρέμβει και να διατάξει τη μεταγωγή του πολυισοβίτη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό έκανε η συνήγορος του πολυισοβίτη, Ιωάννα Κούρτοβικ και μάλιστα, για ...λόγους ασφαλείας του κράτους.

Ο συλλογισμός της συνηγόρου τουαρχιδολοφόνου Κουφοντίνα -που φτάνει στα όρια της απειλής- διατυπώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης της ιστοσελίδας The Press Project. «Εχουμε υποβάλλει αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να προχωρήσει αυτός να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας, ή για λόγους δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής». Πρόσθεσε δε, ότι «θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς, θα βρεθούμε στον κατάλογο των χωρών όπως η Τουρκία».

Η κυρία Κούρτοβικ, ουσιαστικά αναφέρθηκε στις πορείες που γίνονται για τον πολυισοβίτη, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Πολιτεία μπορεία να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα, προκειμενου να μην διασαλευτεί η δημόσια τάξης. Στην ίδια παρέμβασή της, η κυρία Κούρτοβικ υποστήριξε ότι «ζούμε καταστάσεις που θυμίζουν χούντα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοια φίμωση του λόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπακογιάννη: Το ίδιο πόνεσε η μάνα του Φύσσα με τη μάνα του Αξαρλιάν

Τσιάρας για Κουφοντίνα: Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκβιάζονται

Πολιτική "θύελλα" από τη δήλωση Δρίτσα για τη 17Ν (βίντεο)