Ελλάδα

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για lockdown στις πλατείες

κορωνοϊός αστυνομία

Με τα νέα μέτρα που αποτελούν ουσιαστικά ένα «μίνι lockdown» όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ελπίζουν πως αυτά θα φέρουν αποτελέσματα και θα μειωθεί σημαντικά η εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, χθες τα 174 κρούσματα στην Αττική (από τα 453 συνολικά, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα) φέρνουν «κόκκινο» συναγερμό και προτού φτάσουμε στο άκρο με ένα οριζόντιο lockdown, γίνεται αναγκαίο να τηρηθούν τα μέτρα στο έπακρο, όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι. Γι’ αυτό και η ΕΛ.ΑΣ βγαίνει στους δρόμους ιδιαίτερα τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού μετά το κλείσιμο των μπαρ και κλαμπ.

Το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ για τις συναθροίσεις σε πλατείες

Η Αστυνομία θα ελέγχει αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα σε πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις, όπως γίνονταν στο πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη.

Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές στην Αττική με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και περιοχές όπου κόσμος συγκεντρώνεται και κάθετε μετά τα μεσάνυχτα και πίνει τα ποτά του, όταν κλείνουν τα μπαρ. Περιοχές όπως στο κέντρο της Αθήνας, η παραλιακή, η Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι ή η Αγία Παρασκευή και τα βόρεια προάστια, είναι στην λίστα των περιοχών που θα εποπτεύονται, καθώς συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος στα μαγαζιά. Την άνοιξη εξάλλου ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία της Αγίας Παρασκευής όπου υπήρξε ένταση και επεισόδια μεταξύ θαμώνων και αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί θα αναλάβουν κι αυτή τη φορά με ηχητικά μηνύματα να ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και θα τους ζητούν να κρατούν αποστάσεις και να μην συγκεντρώνονται πάνω από 9 άτομα σε παρέες και σε στέκια όπου υπάρχουν παγκάκια, ή σκαλοπάτια. Αν κρίνεται αναγκαίο θα κλείνουν αυτά τα σημεία, ενώ σε περίπτωση που απειθαρχούν οι παραβάτες, τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

-«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

-Ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφθάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.

-Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.

-Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.

-Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.

-Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.

-Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην πωλούν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.

 

Υγεία

Καμπανάκι ΕCDC: Η επερχόμενη γρίπη σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες

γρίπη κρυολόγημα ίωση συνάχι

Την πιθανότητα η επερχόμενη περίοδος γρίπης να είναι σοβαρή για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού τονίζει το ECDC.

Όπως αναφέρει, αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο.

Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (H3N2) αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα είναι η επερχόμενη περίοδος γρίπης», ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος γρίπης του ECDC. «Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί από τον COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πάσι Πεντίνεν.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (>99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του περιττού συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 αλλά και της γρίπης.«Από την εμπειρία μας με την πανδημία COVID-19, έχουμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση και τα μέτρα υγιεινής μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επιςήμανε ο κ. Πεντίνεν. Προσέθεσε ότι «ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε γηροκομείο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί τόσο κατά του SARS-CoV-2 όσο και κατά της γρίπης πριν από τους χειμερινούς μήνες».

Περίπου το 20% του πληθυσμού νοσεί από γρίπη κάθε χρόνο και ένας στους τέσσερις θα εμφανίσει συμπτώματα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με τους πνεύμονες , διαβήτη ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βέροια: Προσποιήθηκαν τις πελάτισσες και έκλεψαν κοσμήματα αξίας 30.000 ευρώ

Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κορίτσια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα (βίντεο)

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας θα έχει αύριο

 

ESPA BANNER