Ελλάδα

«Καμπανάκι» από ΠΟΕΔΗΝ: 90 άτομα υγειονομικοί μολύνθηκαν από τον ιό και 400 είναι σε καραντίνα

κορωνοϊός

Την αποκάλυψη του protothema.gr, για τον άνθρωπο που ενώ είχε πεθάνει και ήταν δωρητής οργάνων διαπιστώθηκε τελευταία στιγμή ότι είχε τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνει σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο ο ασθενής που νοσηλευόταν στο Αττικό είχε εισαχθεί στις 18 Μαρτίου και νοσηλευόταν σε τετράκλινο θάλαμο της πνευμονολογικής. Του είχε γίνει το τεστ και είχε βρεθεί αρνητικός. Όταν επιδεινώθηκε η υγεία του και διασωληνώθηκε μπήκε σε κοινή ΜΕΘ με άλλους ασθενείς που δεν έχουν κορωνοϊό. «Για να δοθούν τα όργανά του όπως ορίζει το πρωτόκολλο έγινε νέα εξέταση και βρέθηκε θετικός στον ιό. Εάν δεν ήταν δότης οργάνων θα είχε ταφεί με τη συνήθη διαδικασία. Πολλοί συνάδελφοι εκτέθηκαν» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπεύθυνος της μονάδας λοιμώξεων στο νοσοκομείο Λάρισας, μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και αναμένονται να γίνουν απολυμάνσεις, ενώ στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία της μονάδας, στην οποία νοσηλεύεται και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να χτυπά ασθενείς αλλά και ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία θέτοντάς τους εκτός εργασίας και ανήμπορους να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν 90 άτομα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό ενώ 400 άτομα είναι σε καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια στη 2η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου αναφοράς Σωτηρία είναι τα πιο πρόσφατα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο στο Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου βρέθηκε γιατρός της πέμπτης κλινικής βρέθηκε με κορωνοϊό και 11 άτομα από την αίθουσα τοκετών είναι σε καραντίνα. Στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας νοσούν 8 άτομα, ενώ ύστερα από 14ημερη καραντίνα επέστρεψαν 20 άτομα. Στο νοσοκομείο Καστοριάς νοσούν 12 εργαζόμενοι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται λόγω έλλειψης υλικών και ειδικά μασκών. Τώρα πια ξεφεύγουν περιστατικά και νοσηλεύονται σε κλινικές μαζί με άλλους ασθενείς επειδή ο  εργαστηριακός έλεγχος είναι πλημμελής. Οι συνάδελφοι τους φροντίζουν χωρίς να έχουν μάσκες. Παράδειγμα στο Αττικό σήμερα ασθενής που βρέθηκε θετικός στον ιό από τετράκλινο θάλαμο της παθολογικής ανέβηκε στη κλινική που νοσηλεύει περιστατικά κορωνοϊού.  Του είχε γίνει εξέταση πριν 7 ημέρες κατά την εισαγωγή και βρέθηκε αρνητικός.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο στο νοσοκομείου Ρίου βρέθηκε ασθενής που νοσηλεύεται στην αιματολογική κλινική θετικός στον ιό. «Εκτέθηκαν όλοι οι συνάδελφοι της κλινικής και  τώρα δίνουν  δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο. Πάμε ως πρόβατα επί σφαγή  χωρίς μέσα προστασίας. Μάσκες. Στολές και με πλημμελή εργαστηριακό έλεγχο» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Ελλάδα

Χαρδαλιάς για το τριήμερο: Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, προστατεύουμε την πατρίδα μας

Χαρδαλιάς

Μεγάλη ήταν η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η πρώτη μετά την καραντίνα και το «lovkdown» που επιβλήθηκε στη χώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού

Επιχειρώντας ίσως να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και διαβλέποντας τον κίνδυνο υπερβολικής «χαλάρωσης», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οδυνηρή «έξαρση» των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το δικό του, ξεκάθαρο μήνυμα μέσα από τα social media.

«Αυτό το τριήμερο πολλοί θα επισκεφτούν τα χωριά μας, τα νησιά μας ή κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές της Πατρίδας μας. Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ας κρατάμε τις αποστάσεις, ας πλένουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας και ας φοράμε μάσκες όπου επιβάλλεται και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός» έγραψε στο Facebook.

Και συνέχισε: «Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά! Μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε την μεχρι τώρα προσπάθειά μας και θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την ίδια μας την Πατρίδα...».