Ελλάδα

Η αγροοικολογική γεωργία υπόσχεται αύξηση της παραγωγής

xekinise-to-agroikologiko-diktyo-ellados.jpg

Αύξηση παραγωγής ως και 113% μπορεί να πετύχει κάποιος που καλλιεργεί με βάση την αγροοικολογική προσέγγιση, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε σε δείγμα 10 εκατ. παραγωγών σε όλον τον κόσμο. «Μιλάμε για μείωση μόλυνσης ρύπανσης, των επιπτώσεων άσκησης της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών».

Αυτό επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διαχειριστής του Αγροοικολογικού Δικτύου Ελλάδας, δρ. γεωπόνος-ερευνητής, Βασίλης Γκισάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην 27η Agrotica, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η «παρθενική» παρουσίασή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγροοικολογία, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στη χώρα μας, αποτελεί μία ανερχόμενη έννοια στον χώρο της γεωργικής επιστήμης, που εστιάζει στην εφαρμογή οικολογικών αρχών για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση πραγματικά αειφόρων συστημάτων παραγωγής τροφίμων, ενώ περιλαμβάνει και μία αντίστοιχη κοινωνικο-οικονομική πρόταση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκισάκης, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα που προκύπτουν από τα παγκοσμιοποιημένα και βιομηχανικά αγροδιατροφικά συστήματα. Ταυτόχρονα, έχει σημαντική αντιστοίχιση και συμπεριλαμβάνει αρχές και πρακτικές που προσφέρουν εναλλακτικές δομές στο κυρίαρχο πρότυπο της εντατικής, βιομηχανοποιημένης γεωργίας, όπως, μεταξύ άλλων, βιολογική γεωργία, γεωργία χαμηλών εισροών, αγροδασολογία και αεικαλλιέργεια (περμακουλτούρα), πρόσθεσε.

To Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, που αριθμεί 10 μέλη γεωτεχνικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 2017, αποτελεί μία πρωτοβουλία για την προοπτική και ανάδειξη της αγροοικολογίας ως επιστήμη, πρακτική και κίνημα. Σκοπός του είναι η δικτύωση ερευνητών-εκπαιδευτών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, κυρίως γεωτεχνικών, για την πληροφόρηση και ανταλλαγή γνώσης και έρευνας, στοχεύοντας στην εξοικείωση με τις αρχές και το πλαίσιο της αγροοικολογίας στην Ελλάδα.

Ελλάδα

Ελασσόνα: Αιφνιδιασμένοι οι επιστήμονες από τον νέο σεισμό των 5,9 ρίχτερ - Νέο ρήγμα

Ελασσονα σεισμος

Αιφνιδιασμένοι είναι ακόμη και οι σεισμολόγοι από τον χθεσινό, δεύτερο μεγάλο σεισμό στην Ελασσόνα.

Τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που δεν περίμεναν και όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, αλλά για έναν νέο σεισμό ο οποίος μάλιστα προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Ευθύμη Λέκκα,  καθώς ανέφερε πως ο χθεσινός σεισμός το βράδυ «αποτελεί έκπληξη».
Οπως είπε, πρόκειται για σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Λάρισας, ενώ ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως επρόκειτο για δεύτερο κύριο σεισμό και δεν απέκλεισε μετασεισμό ίδιου μεγέθους.

 

 

 

Σεισμολόγοι: Σπάνιο φαινόμενο «δίδυμων» σεισμών
Οι δύο μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα περίπου 30 ωρών, έχουν προκαλέσει την έκπληξη σε όλους τους σεισμολόγους. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάση Γκανά, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Σημείωσε δε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ήταν το 2014 στην Κεφαλονιά.

 

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

 

 

 

 

Επίσης, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

 

Έκανε λόγο για ένα «σεισμικό ζεύγος» αναφορικά με τους δύο κύριους σεισμούς, τονίζοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο», αλλά και πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Τα σκληρά μέτρα, η μετάλλαξη που σαρώνει και οι εκκλήσεις των ειδικών

Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις