Ελλάδα

Γιατί θα αργήσουμε φέτος να δούμε κεράσια στην αγορά;

κεράσια

Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση, ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από δηλώσεις κερασοπαραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί το φρούτο διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες …διαθέσεις του καιρού, που ολοένα και εντείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής.

Διπλάσια η φετινή παραγωγή κερασιού
Διπλάσια «βλέπει» τη φετινή παραγωγή κερασιών σε σχέση με πέρυσι ο παραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πιπεριάς» στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Δημήτρης Αβραμίδης. «Με τις υπερπρώιμες ποικιλίες υπάρχει πρόβλημα μεν, αλλά στις περισσότερες ποικιλίες η χρονιά εξελίσσεται θετικά, παρά τις όποιες ζημιές εντοπίζονται λόγω των καιρικών φαινομένων το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πιπεριά», οι κερασοπαραγωγοί ανέρχονται σε 100 και καλλιεργούν 1.100 στρέμματα, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 600 κιλά και πάνω ανά στρέμμα. «Αν κάποιος κερασοπαραγωγός έβγαλε πέρυσι 20 τόνους κεράσι, φέτος θα βγάλει δύο τόνους», αναφέρει, στον αντίποδα, ο παραγωγός από το χωριό Άγρας, κοντά στην Έδεσσα, Τρύφωνας Πεύκος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», επισημαίνει.

«Όσο πιο ορεινά καλλιεργεί κάποιος χωράφι, τόσο μικρότερη έως και απούσα είναι η ζημιά στα χωράφια του, συνεπεία των ακραίων καιρικών συνθηκών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιάννης Μπέλλιος από την Αριδαία.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο ίδιος καλλιεργεί κεράσι σε τρία διαφορετικά χωριά του νομού, σε Πολυκάρπη, Σαρακινούς και Κορυφή σημειώνοντας πως «στο χωράφι μου στην Πολυκάρπη, η ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών ξεπερνά το 90%, ενώ στα άλλα δύο μου χωράφια όλα κυλούν ομαλά». Και μπορεί να εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή κερασιού στο νομό Πέλλας αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό από 20% έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σημειώνει ότι «μπορεί σήμερα να εντοπίζονται προβλήματα επάρκειας, αλλά μετά τις 10 Ιουνίου το κεράσι θα υπάρχει σε επάρκεια, έστω και οριακά, στην ελληνική αγορά».

Τώρα τα πρώιμα κεράσια
Στον κάμπο των Γιαννιτσών, όπου η συγκομιδή πρώιμων κερασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη καταστήματος γεωργικών εφοδίων, Σάββα Παστόπουλο, υπάρχουν χωράφια που έχουν πληγεί σημαντικά έως και ολοσχερώς λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης τους προηγούμενους δύο μήνες, ενώ άλλα έχουν καρπό.

Αρχές Ιουνίου τα περισσότερα κεράσια
«Πάμε καλά και χωρίς προβλήματα με τη φετινή παραγωγή κερασιού», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Ραφαήλ Πουλτίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές δεν κατέγραψαν σημαντικά προβλήματα από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μάλιστα, όπως λέει, «αρχές Ιουνίου οπότε και θα βγει πληθώρα κερασιών, πιστεύω ότι όποιο πρόβλημα εντοπίζεται σήμερα θα λυθεί».

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές κερασιού, οι τιμές παραγωγού αυτό το διάστημα κυμαίνονται -ως επί το πλείστον- από 7 ευρώ/κιλό έως και 9 ευρώ/κιλό. Στη δε Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιάννη Χαραλαμπίδη οι ποσότητες κερασιών προς διάθεση αυτή την εποχή είναι πολύ μικρές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ο Δήμαρχος για την ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα και τις έντονες αντιδράσεις

Κρήτη - κορωνοϊός: Αναρρώνει ο 35χρονος που εμβολιάστηκε και παρουσίασε θρόμβωση

Σητεία - κορωνοϊός: Ραντεβού στο συντριβάνι... για rapid test

 

Ελλάδα

Χάρης Θεοχάρης: Θεοχάρης: Τα στοιχεία δικαιώνουν το άνοιγμα του τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης

Την ικανοποίησή του για την υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας που δικαιώνει την απόφαση του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες εξέφρασε από την Σάνη Χαλκιδικής ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon που διοργάνωσαν η Lidl Ηellas σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη και το Sani Resort -υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας-, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε «χαρούμενος που καταφέρνουμε σιγά-σιγά η επιδημία να υποχωρεί στη χώρα μας ενώ εμείς έχουμε καταφέρει κι έχουμε ανοίξει, γιατί κατηγορήθηκε η χώρα μας ότι ίσως βιάστηκε κι ότι ίσως να έκανε κινήσεις όχι καλά σχεδιασμένες. Όμως από την στιγμή που ανοίξαμε επιταχύνθηκε η πτώση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτό είναι και η απόδειξη στην πράξη ότι και σχεδιάσαμε σωστά και υλοποιήσαμε ακόμη καλύτερα απ' ό,τι σχεδιάσαμε».

Ο πολύ χαμηλός δείκτης θετικότητας στον εισερχόμενο τουρισμό και «τα στοιχεία που συλλέγουμε από τους ελέγχους ειδικά στα χερσαία σύνορα δικαιώνουν την απόφασή μας να ανοίξουμε πρώτοι απ' όλους στην Ν. Ευρώπη τις πύλες κι όσο προχωράει , με υψηλό ρυθμό, ο εμβολιασμός τόσο θα βελτιώνεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, το 2021... Όμως είμαστε ισχυροί και στο σωστό δρόμο διότι το brand της χώρας μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ καθώς έχει ταυτιστεί με τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που απαιτεί ο τουρισμός», επέμεινε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στην προστασία των υγροτόπων της Σάνης που συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura και στην επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη-τουριστική αξιοποίησή τους, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την προστατευόμενη περιοχή «πόλο ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού».

«Η συνεργασία του συγκροτήματος Sani με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η συνεχής φροντίδα για την προστασία της βιοποικιλότητας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το υπουργείο δίνει την μέγιστη δυνατή βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Θεωρούμε -τόνισε – ότι η ανάδειξη της συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς της πατρίδας μας αλλά και το κάλεσμα στους ταξιδιώτες να δοκιμάσουν την απευθείας αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν την σύγχρονη αντίληψη για τον τουρισμό, γιατί ο τουρισμός στην σύγχρονή του μορφή είναι εμπειρία ενώ υπογράμμισε ότι «260 εκατ. ευρώ απ τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, θα ενισχύσουν τον ορεινό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και την λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης του δικτύου τουριστικών λιμένων, του καταδυτικού τουρισμού κι άλλων δράσεων».

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου

Δευτέρα απόγευμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν