Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ
Έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη μετά τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις: Κλειστά σχολεία και αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
σαντορινη
 clock 23:37 | 01/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της  μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Το Σάββατο, έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί αλλά και δύο πιο ισχυρές δονήσεις, όπως αυτές των 4,3 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το μεσημέρι ανοιχτά της Ανάφης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

 

 

Τα προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι Επιτροπές

 

 

 

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

 

 

 

- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.

 

 

 

- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

 

 

 

- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

 

 

 

- Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

 

 

 

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) .

 

 

 

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος

 

 

 

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

 

 

 

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

 

 

 

«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Διαμαρτυρία μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για τα Τέμπη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis