Ελλάδα

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων

Καταθεσεις

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις ορισμένων φορολογικών ρυθμίσεων να μειωθούν στο ελάχιστο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, και προσέθεσε ότι πρόκειται για μέτρα που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές εντός του 2016.

Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων, όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και η επιβολή φόρου πολυτελείας στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, υποστήριξε ότι το να διαφωνεί κάποιος σε επιμέρους μέτρα χωρίς να καταθέτει συνολική πολιτική πρόταση είναι «σαν να κινείται σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου δεν υπάρχουν φόροι».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, είπε ότι αποτελεί ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που αποτελούσε απαίτηση όλων των κομμάτων και δεν προτάθηκε κάποιο άλλο ισοδύναμο, ενώ για το θέμα της επιβολής φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/49/ΕΕ για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ, επί της αρχής, του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ελλάδα

Υπεγράφη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων

ξενοδοχοϋπάλληλοι

Τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022.

Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.

Η ΠΟΞ χαιρετίζει τη συμφωνία καθώς αποδεικνύει πως ο διάλογος μπορεί να δίνει αμοιβαία θετικές λύσεις, ακόμη και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλων απωλειών για τα ελληνικά ξενοδοχεία και με σοβαρές αβεβαιότητες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό το 2021.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά:

«Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάνοντας το καθήκον μας. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι κάναμε το καθήκον μας. Έχουμε τη βεβαιότητα πως και η Πολιτεία θα συνεχίσει να πράττει το δικό της καθήκον, στηρίζοντας, όπως οφείλει, την απασχόληση».

Σημείωσε δε, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι να φτάσουμε στην “επόμενη μέρα” της τουριστικής κανονικότητας έχει καθοριστική σημασία», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό». Και πρόσθεσε:

«Οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξαναγίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».

Ειδήσεις σήμερα

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης με τον Υπουργό Εσωτερικών

Ε.Ε - κορωνοϊός: Απειλεί με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων μετά τις καθυστερήσεις

Συνάντηση Δένδια με την ΥΠΕΞ του Βελγίου στις Βρυξέλλες – Τι συζήτησαν