Ελλάδα

Έφθασε και στην Ελλάδα ο «σκοτεινός τουρισμός» (φωτο)

dark-toursim-σκοτεινός τουρισμός-σκελετοί.jpg

Οι τόποι συνήθως αυτοπροσδιορίζονται μέσα από την ιστορία τους. Ωστόσο αυτή η ιστορία, εμπεριέχει πολλές φορές μια κληρονομιά προερχόμενη από δραματικά γεγονότα, τα οποία άφησαν το ισχυρό τους «αποτύπωμα», είτε για κοινωνικούς είτε για πολιτικούς λόγους.

Έτσι οι τόποι αυτοί, σε βάθος χρόνου, μέσα από την ιστορική τους μνήμη έχουν να παρουσιάσουν το δικό τους «σκοτεινό» αφήγημα με «αυθεντικά» διακριτικά χαρακτηριστικά, τα οποία τα τελευταία χρόνια, αποτελούν πόλο έλξης για ένα νέο εναλλακτικό τουριστικό ρεύμα, αυτό του Σκοτεινού Τουρισμού (Dark Tourism), που ήδη βρίσκεται σε άνοδο στο εξωτερικό.

Πρόκειται για επισκέψεις σε μέρη, όπου η ανθρώπινη εμπειρία συνδέεται με την καταστροφή, το θάνατο, τη φρίκη, το μαρτύριο ή το πένθος.

Επισκέψεις σε τόπους που έχουν βιώσει την καταστροφή και τον θάνατο
Επισκέψεις σε τόπους που έχουν βιώσει την καταστροφή και τον θάνατο

Tα μαρτυρικά Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών

Την περασμένη Κυριακή το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, πραγματοποίησε την πρώτη Dark Tourism εξόρμηση στην Ελλάδα, σ’ ένα τραγικό τόπο, που το 1941 βίωσε τη μανία των ναζί και σβήστηκαν από τον χάρτη. Ήταν 17/10/1941 όταν οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 234 άνδρες των Άνω και Κάτω Κερδυλίων, στο νότιο άκρο των Σερρών, ως αντίποινα για τη δράση αντιστασιακών οργανώσεων στην περιοχή. Ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προηγήθηκε στις 3/6/1941 ο αφανισμός της Κανδάνου στην Κρήτη και η εκτέλεση 180 κατοίκων του.

Ομαδικός τάφος απο την πρώτη μαζική εκτέλεση πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα
Ομαδικός τάφος απο την πρώτη μαζική εκτέλεση πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τα Άνω και Κάτω Κερδύλια, μετά την καταστροφή τους δεν ξανακατοικήθηκαν. Είναι η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και η δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την κωμόπολη Οραντούρ Σιρ Γκλαν στη Γαλλία, που σήμερα είναι ένα ανοιχτό μουσείο μνήμης.

Τη δεκαετία του 1950 κατασκευάστηκε από το κράτος το χωριό Νέα Κερδύλια, για να στεγάσει τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων, που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. Για πολλά χρόνια, το χωριό αποκαλούνταν και «Γυναικοχώρι» αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν γυναίκες. Χήρες και μαυροφορεμένες …

ανθρώπινοι σκελετοί
ανθρώπινοι σκελετοί

Οι συμμετέχοντες στη δράση, περιηγήθηκαν στα ερείπια των δύο χωριών, επισκέφτηκαν τις εκκλησίες -τις μόνες που δεν κατέστρεψαν οι Γερμανοί- και «έζησαν» τα δραματικά γεγονότα του 1941, στους τόπους εκτέλεσης και τα κοινοτάφια που συγκλονίζουν. Ο ιστορικός Γεώργιος Πολύχρους αναφέρθηκε στη σφαγή που σημάδεψε τη μοίρα των δύο χωριών, ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέων Κερδυλίων Γεώργιος Γκάλιος περιέγραψε μαρτυρίες επιζώντων της τραγωδίας, που ελάχιστοι πλέον είναι στη ζωή.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ακολούθησαν το παλαιό μονοπάτι, που προπολεμικά οι κάτοικοι των δύο χωριών χρησιμοποιούσαν για να φτάσουν στην κεντρική οδό, δίπλα στον Στρυμόνα, που οδηγούσε στη Νιγρίτα και στις Σέρρες.

Τον περασμένο Νοέμβριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Philoxenia, αναδείχτηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης του «σκοτεινού τουρισμού» (dark tourism) στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου – προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (Dark Tourism), κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

 

Πηγή: enikos.gr

Ελλάδα

Πέταξε τσιμεντόλιθο στο κεφάλι της γειτόνισσάς του!

τσιμεντόλιθος

Με την κατηγορία της εξύβρισης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης συνελήφθη στην Αγριά Βόλου ένας 78χρονος, ο οποίος, λόγω διαφορών που είχε με την 77χρονη γειτόνισσά του, την έβρισε και της πέταξε ένα κομμάτι τσιμεντόλιθου στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει βαριά!

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο άνδρας επιτέθηκε κατά της 77χρονης, λόγω διαφορών που έχει σχέση με τα οικόπεδα των σπιτιών τους που συνορεύουν και, αφού την εξύβρισε, της προκάλεσε επικίνδυνη σωματική βλάβη, πετώντας ένα κομμάτι τσιμεντόλιθο, το οποίο τη χτύπησε στο κεφάλι.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται, σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 78χρονος συνελήφθη και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, για να του ασκήσει δίωξη.

 

Διαβάστε επίσης:

Δημοσίευσε βίντεο ανήλικης σε πορνογραφικό site επειδή τον χώρισε

Έδειρε τη σύζυγό του επειδή βρήκε δουλειά

ESPA BANNER