Ελλάδα

Δύο συλλήψεις από την αντιτρομοκρατική για επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής

χρυση αυγη

Δύο άτομα συνελήφθησαν χτες, έπειτα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, για επιθέσεις με εκρηκτικούς- εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στο Σταθμό Λαρίσης και στο Μενίδι.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, πρόκειται για Έλληνες 36 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαπιστώθηκε από την έρευνα η συμμετοχή τους στις εξής ενέργειες: α) Επίθεση στα γραφεία της ΧΑ επί της οδού Θεόδωρου Δηλιγιάννη 50, στην Αθήνα, με τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού-εμπρηστικού μηχανισμού (γκαζάκια), ο οποίος εξερράγη περί την 2:34 της 1-11-2019 και είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό των ανωτέρω γραφείων. β) Επίθεση σε βάρος γραφείων του ιδίου πολιτικού κόμματος, στη συμβολή των οδών Πινδάρου 14 και Αρχαίου Θεάτρου, στις Αχαρνές Αττικής, με τοποθέτηση πανομοιότυπου μηχανισμού ο οποίος εξερράγη περί την 1:50 ώρα της 23-05-2019 και είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό των προαναφερόμενων γραφείων.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη περίπτωση είχε ακολουθήσει καταδίωξη των δραστών, οι οποίοι όμως εμβόλισαν με αυτοκίνητο ένα περιπολικό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Στη δεύτερη περίπτωση την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρρούτι».

Όπως ανακοινώθηκε από την Αντιτρομοκρατική, πρόκειται για την ίδια οργάνωση, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλάζοντας μόνο το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της, για άλλες τέσσερις επιθέσεις με ακριβώς ίδιους μηχανισμούς σε γραφεία της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα: στα κεντρικά της λεωφόρου Μεσογείων (31-3-2017), δύο φορές στην Τοπική Οργάνωση Δυτικής Αττικής, στον Ασπρόπυργο (14-6-2017 και 11-2-2019) και στην Τοπική Οργάνωση Δυτικών Προαστίων στην Πετρούπολη (17-10-2017).

Οι ονομασίες που είχαν χρησιμοποιήσει για την ανάληψη ευθύνης των παραπάνω ενεργειών ήταν, «Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας», «Ταξιαρχία Σαχζάτ Λούκμαν», «Ταξιαρχία Abd Elsalam» και «Ταξιαρχία Petrit Zifle».

Σε έρευνες που έγιναν με εντολή ανακριτή σε δύο σπίτια, βρέθηκε και κατασχέθηκε, πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι κ.ά.), τα οποία ερευνώνται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας, έλαβαν διήμερη προθεσμία προκειμένου απολογηθούν για τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και θα επαναπροσαχθούν στις 19-12-2019.

Επισημαίνεται ότι τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος τους ήταν τα εξής αδικήματα: Τρομοκρατικών πράξεων κατά συναυτουργία, τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, απλής σωματικής βλάβης, επικίνδυνης οδήγησης από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και βαριά σωματική βλάβη και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, όπου το αντικείμενό της είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να εξακριβωθεί η ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ελλάδα

Χρυσοχοϊδης - κορωνοϊός:«'Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα σκάβει τάφους»

 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα σκάβει τάφους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στις δηλώσεις του σχετικά με τις δράσεις της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. «Όποιος διασκεδάζει πίνει και τρώει, χωρίς να τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους. Όποιος μαγαζάτορας σκέφτεται την είσπραξη της τελευταίας ημέρας και παρανομεί σκάβει τάφους. Είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να μην αφήσουμε εκδήλωση τέτοιων περιστατικών και τέτοιων συμπεριφορών», είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, χθες, Παρασκευή, επισήμανε: «Η Αστυνομία έκανε 48.000 ελέγχους για μάσκα και αποστάσεις, ενώ κατέγραψε περίπου 1.900 παραβάσεις. Επίσης, έκανε ελέγχους σε 3.600 μαγαζιά με 254 παραβάσεις. Οι έλεγχοι του Σαββατοκύριακου θα είναι περαιτέρω σαρωτικοί και εντατικοί».

Αμέσως μετά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε, ότι όλη η Αστυνομία είναι και θα είναι στον δρόμο, από τον αρχηγό της μέχρι τον τελευταίο απλό αστυφύλακα, ενώ έκανε έκκληση να μην πάρουν οι πολίτες με ελαφριά συνείδηση την κατάσταση. «Δηλαδή να βγούμε μια τελευταία φορά πριν μας κλείσουν», διευκρίνισε.

«Θα είμαστε παντού από τη Δευτέρα και μέχρι τη Δευτέρα που πρόκειται να ισχύσουν τα παλιά μέτρα και από την Τρίτη που θα εφαρμοστούν τα καινούργια μέτρα», είπε και πρόσθεσε: «Συμπεριφορές να φεύγουμε από νομό σε νομό και να πηγαίνουμες σε κάποιον άλλο που δεν είναι σε συναγερμό, όπου τα μαγταζιά είναι ανοιχτά, δεν θα γίνουν ανεκτές, για τον απλούστατο λόγο ότι οι έλεγχοι και σε αυτές τις περιοχές θα είναι σαρωτικοί. Γιατί, διαφορετικά, η Ελλάδα θα κλείσει ολόκληρη. Περιμένουμε από τους πολίτες ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Το κοινό συμφέρον είναι η συμμόρφωση. Η ανυπακοή είναι σε αυτή την περίπτωση ανεύθυνη και παράνομη πράξη».

Αναφερόμενος στην έννοια της αλληλεγγύης σήμερα, ο κ.Χρυσοχοϊδης τόνισε: «Η λυδία λίθος της αλληλεγγύης σήμερα είναι να φοράς μάσκα. Είναι να τηρείς τα μέτρα. Γιατί αυτός είναι ο κοινός αγώνας της επιβίωσης. Ανθρωπιά σήμερα είναι το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο χθες. Η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και η συμπόνοια ξεπερνά τα σύνορα».

Και κατέληξε ο κ.Χρυσοχοίδης: «Τον κορονοϊό, όπως προηγουμένως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, θα τον νικήσουμε με το εμβόλιο. Μέχρι τότε θα τον δαμάσουμε με την συμπεριφορά που θα οδηγείται από αυτή τη συναίσθηση της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».