Ελλάδα

Άσκηση ετοιμότητας από ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές στα νησιά του Αιγαίου

Σημαντική εξέλιξη η ίδρυση ΕΚΑΜ Κρήτης

«Παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί» και «Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί». Αυτά είναι τα δύο βασικά σενάρια ειδικής άσκησης ετοιμότητας, που προετοιμάζει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) σε μία χρονική στιγμή διάχυτης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να περάσουν τζιχαντιστές στην χώρα μας μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και την ώρα που η κατάσταση στα hotspot των νησιών του βόρειου Αιγαίου είναι εκρηκτική.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος 100 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Ζητούμενο της άσκησης είναι να δοκιμαστεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως αυτή θα εξελίσσεται μέσα από ειδικά σενάρια, που θα έχουν οπτικοποιηθεί.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α είναι επιστημονικός και συμβουλευτικός φορέας, που στελεχώνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ερευνητές με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η συγκεκριμένη διυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας εντάσσεται στην υλοποίηση της δράσης, «Ενίσχυση των φορέων επιβολής του Νόμου για την αναγνώριση και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού».

Η προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει 4 φάσεις: α) Προετοιμασία της άσκησης, β) Δημιουργία οπτικοποιημένων σεναρίων κρίσης, γ) Δημιουργία Οδηγού άσκησης και δ) Διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας. «Ειδική άσκηση ετοιμότητας εκατό (100) συμμετεχόντων με σενάρια κλιμακούμενων περιστατικών για την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Σκοπός της άσκησης θα είναι να δοκιμαστεί η δυνατότητα ανταπόκρισης με έμφαση στη διυπηρεσιακή συνεργασία και κυρίως στο συντονισμό και στην ανταλλαγή πληροφοριών, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Η κρίση που θα προκύπτει από τρομοκράτες ή ριζοσπαστικοποιημένα άτομα θα αποτυπωθεί σε ταινίες μικρού μήκους. «Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί επί χάρτου και θα αξιοποιηθεί ειδικό οπτικοακουστικό υλικό με σενάρια εξέλιξης. Τα οπτικοποιημένα σενάρια που θα αξιοποιηθούν, θα αφορούν: α) Τη παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί. β) Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί. γ) Ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση σε κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα στην Αττική. δ) Όσμωση ποινικών κρατουμένων και τρομοκρατών».

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία και συγγραφή «οδηγού άσκησης παρουσιάζοντας με συνεκτικό τρόπο τη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία εξέλιξης των σεναρίων, τα στοιχεία πλοκής και τα βασικά σημεία των σεναρίων. Ο οδηγός άσκησης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα οπτικοποιημένα σενάρια προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο μαθησιακό πλαίσιο». Για το σκοπό αυτό «θα πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των φορέων επιβολής του νόμου (Ελληνική Αστυνομία, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Ε.Υ.Π., Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) εκπρόσωποι/στελέχη των οποίων θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διεξαγωγή της Άσκησης καθώς επίσης χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών αναγκών των στελεχών».

Συντονιστής της άσκησης ετοιμότητας είναι ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Καραμπελιάς. Μεταξύ των καθηκόντων του, είναι και ο συντονισμός της οπτικοποίησης των κειμένων των σεναρίων. Η διάρκεια των ταινιών, στις οποίες θα αναπαριστάται η παρουσία τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά ή προπαρασκευή τρομοκρατικών ενεργειών εντός των φυλακών, θα είναι 15 λεπτά. Για την παραγωγή τους προβλέπεται σκηνοθεσία, αφήγηση σεναρίου, συμμετοχή κομπάρσων, εξωτερικά γυρίσματα και ειδικά εφέ όπου απαιτείται.

Τη θέση του ειδικού προετοιμασίας και υποστήριξης ασκήσεων έχει αναλάβει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλειος Μπερτάνος, πρώην προϊστάμενος στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο κ. Μπερτάνος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του ολοκληρωμένου πλαισίου ενεργειών σχεδιασμού, υποστήριξης και υλοποίησης της άσκησης αναφορικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στελέχη των οποίων θα συμμετάσχουν ενεργά κατά τη διεξαγωγή της. Την ειδική ομάδα άσκησης συμπληρώνει ο εντεταλμένος λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Ιωάννης Ραγιές, ο οποίος ως ειδικός μεθοδολογίας θα συντάξει τον οδηγό της άσκησης.

Ελλάδα

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνεται προληπτικά η Μαριτσά - Μάχη με τις αναζοπυρώσεις

φωτιά ρόδος

Την προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά αποφάσισαν πριν από λίγο οι αρμόδιες υπηρεσίες που προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Η απόφαση πάρθηκε διότι μέχρι αυτή την ώρα, λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν έχει σβηστεί εστία φωτιάς που υπάρχει στην Περιοχή «Κερωνιάτης».

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων μικρών εστιών πυρκαγιάς που υπάρχουν, εξακολουθούν να δίνουν μέχρι αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στο νησί της Ρόδου.

Η πυρκαγιά από το πρωί δεν έχει επεκταθεί, υπάρχουν όμως αρκετές εστίες στον χώρο όπου αναπτύχθηκε την Κυριακή, μεταξύ των χωριών Θολού, Μαριτσών και Ψίνθου.

Όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αντιμετώπιση της υπήρχαν συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έντονη κινητοποίηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύθηκαν μάλιστα με οχήματα και προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας. Οι ρίψεις νερού αυτή την ώρα έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή «Κερωνιάτης» στο χωριό Μαριτσά όπου εξακολουθεί να υπάρχει μία εστία φωτιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του δήμου Ρόδου της περιφερειακής ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Αχαΐα: Πάνω από 3.000 στρέμματα έγιναν στάχτη (βίντεο)

Λασίθι: Πρόλαβαν την πυρκαγιά στην Ανατολή Ιεράπετρας