Ελλάδα

Οικονομία

Σήμερα "κληρώνει" για τα κόκκινα δάνεια

κοκκινα δανεια

Ένα βήμα πριν από την συνολική συμφωνία και για τα 13 προαπαιτούμενα βρίσκονται πλέον δανειστές και οικονομικό επιτελείο με τα ανοιχτά μέτωπα να περιορίζονται κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια τα οποία αναμένεται να κλείσουν εντός της ημέρας.

Μετά από 6,5 ώρες διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα και στην επιμονή των θεσμών να συζητηθεί η αγορά δανείων, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης συμφώνησαν να τεθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με αυτό που θα διέπει τις εξειδικευμένες εταιρίες που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι εκκαθάρισης κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά την διαπραγμάτευση, οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες.

Επιπλέον την δράση τους θα δεσμεύει κατά περίπτωση και ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η ίδια πηγή τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή ως κοινοπραξίες με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.
Εξετάζεται και στα επιχειρηματικά δάνεια η προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και αφορμή το 25% των δανειοληπτών. Θα υπάρχει επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).
Παρόλα αυτά η πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων είχε ως κόστος την συμφωνία για πώληση και στεγαστικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα θεσμοθετηθεί με ρύθμιση που θα περάσει από τον Ιανουάριο.
Πάντως κατά την χθεσινή ημέρα έκλεισαν άλλα τέσσερα βασικά θέματα που βρίσκονταν στο πακέτο των 13 προπαιτούμενων.

Συγκεκριμένα:
1. Αργά το βράδυ οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την σύσταση και την λειτουργία του Νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Στο κρίσιμο θέμα της διοίκησης αποφασίστηκε ότι στο Συμβουλευτικό σώμα του νέου ταμείου θα μετέχουν 3 στελέχη που θα προτείνονται από την ελληνική πλευρά και 2 από την πλευρά των δανειστών.
2. Το μεσημέρι οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ με αρκετές υποχωρήσεις από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε το 49% να περάσει σε ιδιώτες και πρόεδρος της νέας εταιρίας να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής των ιδιωτών και του δημοσίου κατά το μοντέλο του ΟΤΕ.
3. Το μεσημέρι έκλεισε το φορολογικό πακέτο καθώς και οι διατάξεις που θα μπούν στον εφαρμοστικό νόμο και θα αφορούν την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων.
Στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου με δαπάνες οι οποίες θα έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική (e- banking).
4. Το πρωί συμφωνήθηκε και το σχήμα το οποίο θα αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους Το συμβούλιο αξιολόγησης θα αποτελείται από τέσσερα στελέχη που θα διοριστούν από το ΤΧΣ και άλλα τέσσερα που θα διοριστούν από τους δανειστές και θα έχουν την πλειοψηφούσα ψήφο για την παραμονή ή την αντικατάσταση των μελών του διοικητικών συμβουλίων .

Σήμερα κλείνουν αύριο φεύγουν
Η τελική συνάντηση με τους δανειστές θα ξεκινήσει σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αργά το βράδυ ώστε να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα και να πιστοποιηθεί η υλοποίηση των 13 προαπαιτούμενων.
Μετά την συμφωνία οι δανειστές θα αποχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου για να επιστρέψουν για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Στην συνέχεια θα έρθει ο εφαρμοστικός νόμος που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.
Σε συνεδρίαση του Euro working group θα πρέπει να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση και των 13 μέτρων ώστε να γίνει η εισήγηση να εκταμιευτεί η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ μέχρι και τις 18 του μήνα που σταματούν οι εργασίες στα κοινοτικά όργανα, προκειμένου να να εγκριθεί έγκαιρα η εκταμίευσή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

πηγή: enikoinomia.gr - Τάσος Δημόπουλος

Ελλάδα

Με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Επιτάφιος Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου

Τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στα μέτρα προστασίας, μάλιστα, η σύσταση είναι για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.

Πιο αναλυτικά:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Πάσχα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα