Ελλάδα

Οικονομία

Δεν θα πληρώνουν εισφορά στον ΕΦΚΑ για την παροχή των 140 ευρώ οι δημόσιοι υπάλληλοι

apospaseis-dimosio-ypallhlloi.jpg

Δεν θα υπόκειται τελικά σε εισφορές η ειδική παροχή ύψους 140,8 ευρώ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Βάσει της εγκυκλίου καθορίζεται ότι ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης, εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου. Μάλιστα σημειώνεται ότι αυτός ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.
1. Ασφαλισμένοι πριν από την 1/1/1993 (παλαιοί ασφαλισμένοι). Από 1/1/2017 ως συντάξιμες αποδοχές των παλαιών ασφαλισμένων (υπάλληλοι που έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά για κύρια σύνταξη πριν από την 1/1/1993) που υπάγονται στις διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου (ν. 4354/2015) νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή:
ο βασικός μισθός,
το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης,
το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α' βαθμού και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
2. Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά (νέοι ασφαλισμένοι). Από 1/1/2017 ως συντάξιμες αποδοχές των νέων ασφαλισμένων (υπάλληλοι που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993) που υπάγονται στις διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή:
• ο βασικός μισθός,
• η οικογενειακή παροχή,
• το καταβαλλόμενοι επίδομα θέσης ευθύνης,
• το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων,
• το επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθόριων περιοχών.
Κατά τα λοιπά επισημαίνεται ότι η προσωπική διαφορά του άρθρου 27 (παρ. 1) του ν. 4354/2015 δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του ενιαίου μισθολογίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα των συντάξιμων αποδοχών.
Το επίδομα θέσης ευθύνης περιλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές και επομένως υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και στις περιπτώσεις άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας (ΠΟΜ) κατά αναπλήρωση ή ανάθεση άσκησης των καθηκόντων αυτών, οπωσδήποτε δε στις περιπτώσεις άσκησης καθηκόντων (ΠΟΜ) έπειτα από επιλογή του αρμοδίου οργάνου βάσει των οικείων διοικητικών διατάξεων.
ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ περιγράφονται οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα σε ασφαλιστική κάλυψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους, από 1/3/2017 έως και τις 28/2/2018. Ειδικά ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει το λιγότερο 50 ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος ή εναλλακτικά κατά το προηγούμενο 15μηνο. Για όσους προέρχονται από το ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ η παράταση ισχύει μόνο εάν ο μ.ό. του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους για τα έτη 2011-2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
 

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες, έφαγαν, κοιμήθηκαν, έκαναν και το μπάνιο τους!

διαρρήκτες

Ομάδα περίπου πέντε ατόμων, εισέβαλε το Σαββατοκύριακο στα φυτώρια του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται δίπλα από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, κλέβοντας αρκετά μηχανήματα, αλλά κάνοντας και ζημιές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φεύγοντας πήραν μαζί τους αλυσοπρίονα, μισινέζες, φυσητήρες, χλοοκοπτικό, συνολικής αξίας τουλάχιστον 5.000 ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ σε τουλάχιστον 1.500 ευρώ, υπολογίζονται οι ζημιές που προκάλεσαν.

Τα άτομα, φέρονται να μπήκαν στις εγκαταστάσεις των φυτωρίων το Σαββατοκύριακο και μάλιστα να διανυκτέρευσαν το Σάββατο βράδυ στα σπιτάκια που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Από τα ίχνη που άφησαν πίσω τους, προκύπτει πως έτρωγαν στο χώρο και μάλλον έκαναν ακόμη και το μπάνιο τους, ενώ μέχρι και ένα παζλ ανοιχτό βρέθηκε σε ένα τραπέζι.

Χθες το βράδυ, ένας εργαζόμενος των φυτωρίων που πέρασε από εκεί, αντιλήφθηκε την παρουσία τους και ενημέρωσε την αστυνομία. Όντως η αστυνομία έφτασε στο σημείο, διαπιστώνοντας τη διάρρηξη.

  

Όπως δηλώνει στο grtimes.gr, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, λίγο αργότερα η αστυνομία επανήλθε και συνέλαβε δύο άτομα τα οποία ήρθαν για να… ζητήσουν τα ρούχα που άφησαν στις εγκαταστάσεις, γιατί όπως έλεγαν είχε κρύο. Πρόκειται για άτομα τα οποία είναι αλλοδαποί.

«Είναι ένα ατυχές συμβάν. Δυστυχώς παρατηρούνται αρκετά τέτοια περιστατικά και παραβατικές ενέργειες και σε πολλούς συμπολίτες μας. Ελπίζουμε σιγά σιγά, με την προσοχή όλων, αυτό το φαινόμενο να καμφθεί αρκετά», επισήμανε ο Σωκράτης Δημητριάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Βόλος: Πέθανε 56χρονος από κορωνοϊό – Βγήκε από τη ΜΕΘ και στη συνέχεια λύγισε

Σαουδική Αραβία: Χιόνισε στην έρημο της Σαχάρας - Και ο καιρός τρελάθηκε! (φωτο)