Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ λίγο μετά την εκεχειρία

Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ λίγο μετά την εκεχειρία
 clock 19:26 | 05/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν βόρεια της πόλης Ντονέτσκ μερικά λεπτά αφότου η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες τέθηκε σε ισχύ, στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Οπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή, δύο αντάρτες οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν πάντως στο πρακτορείο ότι έχουν λάβει τη διαταγή να παύσουν πυρ.

Σύμφωνα επίσης με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εκεχειρία.

Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται αύριο Σάββατο βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που είναι σε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής, συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και την επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσαν πάντως ότι η συμφωνία εκεχειρίας δεν αναιρεί την πρόθεση τους να προχωρήσει η απόσχιση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis