Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσταση απόψεων για την ψήφο μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Image
Διάσταση απόψεων για την ψήφο μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές
 clock 19:21 | 14/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Με απόντες τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών οργανώσεων, και με φόντο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποκλείει τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες, μη πολιτογραφημένων, αλλοδαπούς, απ' τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η ακρόαση των φορέων επί του νομοσχεδίου για τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και επί της τροπολογίας που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Απόστολος Κοιμήσης, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της συμμετοχής των εν λόγω ομογενών και αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ίσχυε πριν την απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί, είναι από τους πιο δημιουργικούς στο τοπικό επίπεδο ζωής και, μάλιστα, έχουν και καταπληκτικές προτάσεις για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν τοπικές πολιτικές».

«Πώς έχουν δικαίωμα ψήφου Ευρωπαίοι πολίτες, που δεν είναι Έλληνες στην ιθαγένεια, και ανακύπτει το θέμα για τους οικονομικούς μετανάστες τρίτων χωρών, όταν και οι δύο πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που περιγράφει ο νόμος, όσον αφορά το δικαίωμα της ψήφου -και όχι μόνο», αναρωτήθηκε ο κ. Κοιμήσης. Αναγνωρίζοντας πάντως, πως η ΚΕΔΕ αδυνατεί να αποδεχθεί δικαστικές περιπέτειες με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πρότεινε να υπάρξει τουλάχιστον μία δεσμευτική δήλωση εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, υπήρξε επικριτικός σε ό,τι αφορά την τροπολογία, εκτιμώντας πως η απόφαση του ΣτΕ μπορούσε να υλοποιηθεί στην πράξη, χωρίς νομοθέτηση. «Αντί να έχουμε την τροπολογία εδώ, το υπουργείο Εσωτερικών μπορούσε να αρνηθεί απλώς την επικύρωση των σχετικών καταλόγων, αποκλείοντας έτσι τη συμμετοχή των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές- και μαζί μ' αυτό και την αμφισβήτηση του κύρους τους. Θεωρώ πως η τροπολογία, είναι περισσότερο μια πολιτική επιλογή, παρά μια νομική υποχρέωση», εκτίμησε ο κ. Χριστόπουλος.

Προσωρινή λύση μέσω «εποικοδομητικού διαλόγου κυβέρνησης και κομμάτων» και οριστική λύση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, πρότεινε σε γραπτό υπόμνημά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ενημέρωσε το Σώμα πως η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το Φόρουμ Μεταναστών- ενώ οι εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Asante" (που στεγάζει νέους, κυρίως προερχόμενους από τις χώρες της Αφρικής), προτίμησαν να τοποθετηθούν και αυτοί με γραπτό τους υπόμνημα: «Μόνο με την πολιτική συνοχή όλων μπορούν να επιλύονται τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας, μικρά και μεγάλα», σημειώνεται στο υπόμνημα της Asante, μαζί με την υπενθύμιση ότι χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και οι Σκανδιναβικές χώρες, παρέχουν το δικαίωμα της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Προτείνουμε στην Επιτροπή σας, να ταχθεί κατά οιασδήποτε διάταξης καταργεί το δικαίωμα αυτό», καταλήγουν οι μετανάστες της Asante.

«Το υπουργείο σας, στο θέμα της ιθαγένειας, έχει παγώσει τον νόμο, γιατί προφανώς έχετε εσωτερικά προβλήματα μέσα στη συμπολίτευση», διαπίστωσε η Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ). «Βγάζετε, όμως, τροπολογία μετά την απόφαση του ΣτΕ που στηρίζεται στην ιθαγένεια, χωρίς να έχετε απαντήσει καθόλου συνολικότερα στο θέμα της ιθαγένειας», προσέθεσε η βουλευτής και αναρωτήθηκε: «Μήπως υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, όπως η υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς ιδεολογίας;».

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα. Μάλλον σκοπιμότητα υπάρχει από άλλες πλευρές, που ήλπιζαν ή ελπίζουν σε πιθανή αύξηση των ποσοστών τους από τη συμμετοχή αλλοδαπών», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ηλίας Βλαχογιάννης.

«Είναι 7.500 άνθρωποι, δεν επηρεάζει ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα ο αριθμός τους», παρατήρησε αργότερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Το δικαίωμα ψήφου αφορά πολύ μικρό αριθμό μεταναστών», σημείωσε και ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) και προσέθεσε «εμείς προτείνουμε να δοθεί σε όσους διαμένουν στη χώρα τουλάχιστον για μία πενταετία.

«Εδώ δεν διακυβεύεται η πολιτική θέση ή οι πεποιθήσεις του καθενός, αλλά το κύρος και η ασφάλεια της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τη μη εφαρμογή μιας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Σαλτούρος.

«Είναι δίκαιο και επιβεβλημένο να συμμετέχουν όσοι έχουν νόμιμη άδεια παραμονής», ανέφερε ο Μιχάλης Ταμήλος (ΝΔ) και προσέθεσε: «Το θέμα πρέπει να το λύσουμε μετά τις εκλογές, με νομοθετική πρωτοβουλία -και να προχωρήσουμε όπως η όλη η προηγμένη Ευρώπη. Τι θα πει "το είπε το ΣτΕ"; Έτσι έχει σταματήσει και το έργο του Αχελώου εδώ και είκοσι χρόνια! Το Κοινοβούλιο είναι υπεράνω του ΣτΕ...», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Το μόνο κριτήριο για μας, είναι το δίκαιο του αίματος» τοποθετήθηκε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή). «Μιλάμε για "νομίμως διαμένοντες μετανάστες", αλλά για μας, από τη στιγμή που παραβίασαν τα σύνορα μας, είναι όλοι παράνομοι», είπε.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε, δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο, από το να προσαρμόσει το δίκαιο, στα σημεία που αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία», ανέφερε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Από κει και πέρα, μου κάνει εντύπωση η σπουδή κάποιων -λες και το πρόβλημα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, είναι αν θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστέψτε με: έχουν χιλιάδες άλλα προβλήματα, τα οποία πρέπει πρώτα να λύσουμε. Τα λύνει ο Κώδικας για τη Μετανάστευση που φέρνουμε σήμερα, και ο Κώδικας για την Ιθαγένεια που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης...», ανέφερε.

«Είμαστε σε προφανές αδιέξοδο», διαπίστωσε ο αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης. «Υπάρχουν στοιχεία μιας πολιτικής ψυχολογίας που έχει η κυβέρνηση απέναντι σ' αυτά τα θέματα, που δεν είναι ίδια με τη δική μου», προσέθεσε.

«Υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κόμματα», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, απευθύνθηκε στην εκπρόσωπο των Ελλήνων συνταγματολόγων, Ελισάβετ Μπεσσίλα, με το ερώτημα εάν υπάρχει εναλλακτική νομοθετική διέξοδος.

«Ως Έλληνες συνταγματολόγοι, δεν έχουμε κάνει κάποια ειδική σύσκεψη για το ζήτημα αυτό. Προσωπική μου γνώμη, είναι ότι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει άλλη λύση από την αποδοχή της αποφάσεως του ΣτΕ, για να μην υπάρχουν ακυρότητες και άλλες ταλαιπωρίες», απάντησε η κ. Μπεσσίλα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis