Υψηλές αποζημιώσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, διεκδικούν ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές.
Για την προσφυγή τους σε διεθνείς επιτροπές διαιτησίας επικαλούνται τις ειδικές ρήτρες που περιλαμβάνουν οι διακρατικές συμβάσεις για την προστασία των επενδυτών, γράφει δημοσίευμα της τελευταίας έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
Οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων από την Ελλάδα σχετίζονται με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων για τους ιδιώτες επενδυτές με το πρόγραμμα PSI.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel η σλοβακική τράπεζα Postova Banka είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα στις αρχές του 2010, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούσαν ήδη για τα προβλήματα της Ελλάδας και η Standard & Poor΄s υποβάθμιζε τα ελληνικά ομόλογα σε «σκουπίδια».
Η Postova Banka από κοινού με το μεγαλομέτοχό της, την κυπριακή Istrokapital, προσέφυγαν το Μάιο του 2013 σε διεθνή επιτροπή διαιτησίας στην Ουάσιγκτον επικαλούμενες τις ρήτρες προστασίας των επενδυτών.
Σύμφωνα με το Spiegel δεν είναι γνωστές μέχρι στιγμής άλλες προσφυγές κατά της Ελλάδας. Ωστόσο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κλείσει 39 διμερείς συμφωνίες που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες προστασίας των επενδυτών „ανοίγει τις πόρτες“ και για άλλες προσφυγές.
Εις βάρος της Κύπρου υπάρχουν υποβληθεί προσφυγές στην επιτροπή διαιτησίας στην Ουάσιγκτον για αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα 1,7 δις ευρώ, γράφει το «Σπίγκελ». Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, 823 εκ. ευρώ, ζητά ο πρώην μάνατζερ της Μαρφίν Ανδρέας Βγενόπουλος για τις απώλειες της τράπεζας, επικαλούμενος τη διμερή σύμβαση Ελλάδας - Κύπρου για την προστασία των επενδυτών.