Την ανάγκη ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης στα σχολεία «επικοινωνιακών δράσεων για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου καθώς επίσης, την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά να σέβονται το ένα το άλλο και να αυτοπροστατεύονται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μιλώντας χθες βραδυ στη συνδιάσκεψη για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι «η διημερίδα ανοίγει θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά πρέπει να ωθήσει τις αρχές και τους φορείς στην κάθε χώρα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς πραγματικά τα παιδιά χρειάζονται ενεργή την παρουσία μας για την προστασία των δικαιωμάτων τους».
«Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και οι δυνατότητες που παρέχουν για απόκτηση πιο εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε κάθε είδους πληροφορία και υλικό, μας καθιστούν περισσότερο υπεύθυνους για τη θέσπιση ειδικού κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων», υπογράμμισε από την πλευρά της η Όλγα Γαρουφαλιά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε «απαιτείται η θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει την εφαρμογή ενός ελάχιστου συστήματος βασικών κανόνων και αρχών, ιδίως για την εξασφάλιση του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ατόμου της προστασίας των ανηλίκων, της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος της αντικειμενικής ενημέρωσης, για την προάσπιση των οποίων θα είναι δικαιολογημένη η θέση περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης».
«Η αγορά εξελίσσεται, αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών, διαμορφώνονται νέες πραγματικότητες, θα πρέπει να αλλάξει και η ευρωπαϊκή οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία 2010/13/ΕΕ)» τόνισε, από την πλευρά της, η Λορένα Μπουά-Αλόνσο, επικεφαλής του τμήματος Συγκλίνοντα μέσα και περιεχόμενο, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως πρόσθεσε, αναμένεται αναδιατύπωση της οδηγίας το 2015.
«Ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία ο Βίνσεντ Πόρτερ, από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία ενώσεων ακροατών και θεατών. Επισήμανε ότι θα «πρέπει να υπάρξει σύγκλιση του κανονιστικού ελέγχου στον online και τον offline κόσμο», καταλήγοντας πως «το συμφέρον των παιδιών πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο».
Κατά την παρέμβασή της στην ενότητα «τα Νέα Μέσα στα χέρια των Ανηλίκων: Εργαλεία Αξιοποίησης, Οι ανήλικοι και τα Social Media/ Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Better Internet (2012)», η Μανουέλα Μάρτα, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η Κομισιόν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, χρηματοδοτεί με περίπου 10-12 ευρώ ετησίως σειρά πρωτοβουλιών αλλά και διευκολύνει την ενημέρωση διαφόρων παραγόντων από τη βιομηχανία μέχρι το κοινό. Όπως διευκρίνισε, «έχει δημιουργηθεί δίκτυο με 31 κέντρα σε όλη την Ευρώπη, στο οποίο μπορούν να στραφούν οι δάσκαλοι για να προστατέψουν τους νέους». «Το καλύτερο είναι να μειώσουμε τους κινδύνους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, τα προσόντα, την παιδεία. Δεν μπορεί να γίνει κάτι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρα από ενέργειες όπως η ανταλλαγή εμπειριών και οι συστάσεις» υποστήριξε.
Την ανάγκη να έχουν σωστή ενημέρωση τα παιδιά, με μάθημα στα σχολεία για τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο που δεν θα στηρίζεται στο φόβο, υπογράμμισε ο Νικόλαος Ντέρτσος, μαθητής του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, συμπληρώνοντας ότι «το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο και πρέπει να μάθουμε πώς το χειριζόμαστε».
Αναφορικά με το θέμα «Εξισορροπώντας και ενδυναμώνοντας την προστασία στον ψηφιακό κόσμο», η Μελίνα Βιολάρη, από την εταιρεία Facebook, μιλώντας για τη λειτουργία της εταιρείας και παρουσιάζοντας τα εργαλεία ασφάλειας που υπάρχουν και όπως υποστήριξε «επιτρέπουν τον έλεγχο στους ανθρώπους», ανέφερε ότι «άνθρωποι της Facebook υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δέχονται καταγγελίες σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, στις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν». Περίπου τέσσερις χιλιάδες καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο το 2013 έλαβε η SafeLine, όπως αποκάλυψε η Μελτίνη Χριστοδουλάκη, μέλος του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου Inhope Ελλάδα.
Η συνδιάσκεψη «Η προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» ολοκληρώνεται αύριο με την ενότητα «Υπεύθυνοι και δημιουργικοί χρήστες-καινοτόμοι και υπεύθυνοι πάροχοι. Η συνεισφορά της παιδείας».