Η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι διεξήγαγε «μυστικές διαπραγματεύσεις» στα τέλη του Ιουνίου με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν χθες πηγές στο Ελσίνκι αλλά και πολλά ρωσικά και αμερικανικά ΜΜΕ.
«Στο νησί Μποϊστόε, στα τέλη του Ιουνίου, έγινε πράγματι μια συνάντηση ειδικών» από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις ΗΠΑ, σημείωσε σε μια ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ωστόσο, δεν επρόκειτο για διαβουλεύσεις ανάμεσα σε επίσημους απεσταλμένους των δύο χωρών, αλλά για μερικές ακόμη από τις πολλές συναντήσεις (που γίνονται) ανάμεσα σε (στελέχη) μη κυβερνητικών οργανώσεων και πανεπιστημιακών, Ρώσων και Αμερικανών», σύμφωνα με την Μόσχα.
Η σειρά συναντήσεων αυτή ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση ενός «κειμένου το οποίο απαριθμούσε ιδέες για την διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη ότι οργανώθηκε μια «συνάντηση» στα τέλη του Ιουνίου ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους αντιπροσώπους στο μικρό φινλανδικό νησί, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν ή τα θέματα τα οποία τέθηκαν.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ και πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο το οποίο υιοθετήθηκε στο τέλος της σειράς συναντήσεων αυτής αποτελούσε ένα «σχέδιο 24 σημείων» για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, το οποίο κατήρτισε μια «ομάδα εργασίας» η οποία αποτελείτο κατά κύριο λόγο από Ρώσους και Αμερικανούς πανεπιστημιακούς.
Η κρίση στην Ουκρανία έχει βυθίσει τη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην πιο σοβαρή κρίση της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ρώσικη συστοιχία πυραύλων
Μια ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-22 ή Pantsir S1 εντοπίστηκε σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών, δήλωσε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
«Το Sa-22 είναι πλέον στην περιοχή», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός υπενθυμίζοντας ότι ένας άλλος τύπος ρωσικού αντιαεροπορικού πυραύλου, το SA-11 ή Μπουκ, πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες.
Τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 (ή SA-22 βάσει του κωδικού του ΝΑΤΟ) μπορούν να πλήξουν κάθε τύπου αεροπορικό στόχο σε απόφαση 20 χιλιομέτρων και σε ύψος 15. Μπορούν να πλήξουν τέσσερις στόχους ταυτόχρονα και οι πύραυλοί του μπορούν να φτάσουν ταχύτητα 1.300 μέτρων το δευτερόλεπτο.
Ο διπλωμάτης, που ζήτησε να διατηρηθεί την ανωνυμία του, αναφέρθηκε επίσης σε «ουκρανικές πληροφορίες», αξιόπιστες σύμφωνα με τον ίδιο, «για μικρούς, ρωσικούς, στρατιωτικούς σχηματισμούς που εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος».
«Δεν πρόκειται απλώς για άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα (. . .). Υπάρχουν εισβολές στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας επίσης λόγο για «ρίψεις όλμων και ρουκετών εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία, από το ρωσικό έδαφος και από το εσωτερικό της Ουκρανίας».
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή αλλαγή», η οποία σημειώθηκε «πολύ πρόσφατα», με τη Ρωσία να έχει περάσει από «μια υποστήριξη των αυτονομιστών μάλλον συγκαλυμμένη» σε «μια υποστήριξη πιο ανοικτή, πιο προφανή», σχολίασε ο διπλωμάτης.
Φλέγεται κτίριο στο Ντόνεσκ
Ένα σχολείο στο Ντονέτσκ, το οποίο επλήγη από όλμους, είχε τυλιχθεί στις φλόγες το βράδυ της Τετάρτης στο νοτιοδυτικό τμήμα αυτού του προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η οροφή του σχολείου υπ' αρ. 33 της συνοικίας Λενίνσκι είχε τυλιχθεί εντελώς στις φλόγες. Κάτοικοι μπήκαν μέσα στο τετραώροφο κτίριο για να σώσουν μερικούς υπολογιστές από τις φλόγες, υπό τα βλέμματα των τρομοκρατημένων περίοικων.
Στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, που αρχικά προβλεπόταν ότι θα γινόταν την 2α Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε για τις αρχές του Οκτωβρίου, εν μέσω των συγκρούσεων ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο.
Περίπου 100 μέτρα από τον τόπο της καταστροφής ένα φορτηγάκι επίσης καιγόταν, καθώς χτυπήθηκε από άλλο όλμο.
Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επί του πεδίου δεν είδαν θύματα. Ερωτηθείς σχετικά ένας αντάρτης δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες, χωρίς να διευκρινίσει πόσο σοβαρά.
Οι όλμοι εβλήθησαν περί τις 21:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Από μακριά, ακούγονταν πυρά αυτομάτων όπλων. Ήχοι σποραδικών εκρήξεων ακούγονταν από το σούρουπο στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν νωρίτερα τη ζωή τους—βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και το οποίο επλήγη από όλμους.