H αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει στη Βρετανία καθώς πια δεν απομένουν ούτε πέντε 24ωρα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα. Brexit ή Bremain; Bremain ή Brexit; Και ενώ οι δημοσκοπήσεις όλον αυτόν τον καιρό δεν έδιναν ξεκάθαρο προβάδισμα μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ από τον ακροδεξιό Τόμας Μερ το κλίμα σαν να αλλάζει στη Βρετανία και η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αρκετά μπροστά από την έξοδο της χώρας από την Ένωση.
Συγκεκριμένα σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).
«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί», δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.
Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραφε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.
Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Mail on Sunday μετά τη δολοφονία της Κοξ φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
Παράλληλα, μια τέταρτη δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.
Διχασμένες οι βρετανικές εφημερίδες
Την ίδια ώρα οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν με τη σειρά τους θέση καταγράφοντας δημόσια τη γνώμη τους. Οι Times ανοίγουν τα χαρτιά τους και ψηφίζουν «Bremain». Όπως αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, ένα Brexit μπορεί να έχει «άγνωστες και ανησυχητικές» επιπτώσεις για τη Βρετανία και την Ευρώπη. Ο συντάκτης, ωστόσο, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το ευρωπαϊκό όραμα και καλεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αξιοποιήσει τον θρίαμβο του Bremain στο δημοψήφισμα «για να ηγηθεί μιας μεταρρύθμισης εντός της ΕΕ».
Σημειώνει, επίσης, ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit σχετικά με τη μετανάστευση αλλά απορρίπτει τα αιτήματα για κλείσιμο των βρετανικών συνόρων, τονίζοντας ότι οι μετανάστες «πυροδοτούν εδώ και πολλούς αιώνες την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη δημιουργικότητα της Βρετανίας».