Κόσμος

Συμμετοχή της Γερμανίας σε ενδεχόμενη αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

ΝΑΤΟ

Η Γερμανία προτίθεται να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αποστολή του NATO για να επιβραδυνθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία ημέρα πριν συζητηθεί στο Σύμφωνο το σχετικό αίτημα.

Καθώς οι προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία που συνήψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα ως προς αυτό δεν μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα, η Γερμανία και η Τουρκία εξέπληξαν τους εταίρους τους αυτή την εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι θα θέσουν το ζήτημα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μία ιδέα θα μπορούσε να είναι το NATO να επιτηρεί τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου και να διαβιβάζει πληροφορίες στις τουρκικές αρχές ώστε αυτές να καταδιώκουν τους διακινητές.

«Είναι θετικό το ότι η Τουρκία ζήτησε από το NATO να εντείνει τη ναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των εγγυητικών μέτρων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους. «Η Γερμανία θα λάβει μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες» της Συμμαχίας, πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλντενμπεργκ δήλωσε χθες ότι συνομίλησε με τις κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα να μελετήσουμε τι μπορεί να κάνει το NATO».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτηδεν ζήτησαν από τη στρατιωτική συμμαχία να αντιμετωπίσει μια «απειλή». «Βλέπετε εσείς καμιά απειλή;», ρώτησε ο Αβραμόπουλος τους δημοσιογράφους. «Μιλάμε για ανθρώπινα όντα». Επίσης επισήμανε πως η όποια απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει την κρίση.
Δεχόμενος μια ομοβροντία ερωτήσεων από δημοσιογράφους για λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναλάβει να κάνει το NATO, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον απάντησε: «Οτιδήποτε βοηθά να σωθούν ζωές στην ανατολική Μεσόγειο και συμβάλει να εμποδιστεί το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο που βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση αυτή είναι καλοδεχούμενο».

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη πέρυσι, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Οι αριθμοί των προσφύγων δεν μειώνονται φέτος, παρά τον χειμώνα.
Το NATO έχει ήδη αναπτύξει πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίαςκαι να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα για την αντιμετώπιση πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία αλλά και των παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Κόσμος

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς της Σερβικής Εκκλησίας

Μακαριστός Αθανάσιος Γιέφτιτς - επίσκοπος Σερβικής Εκκλησίας

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο μακαριστός είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Τρέμπινε στην Ερζεγοβίνη εισήχθη το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, καθώς τον τελευταίο καιρό είχε παρουσιάσει σημάδια υπερβολικής κόπωσης, ενώ ασχολούνταν με εκδόσεις για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και συγκεκριμένα με επιστολές του Αγίου οι οποίες θα δημοσιευθούν σύντομα.

Ο Αθανάσιος Γέφτιτς ήταν μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας με κύρος στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως αγαπητός και σεβαστός όχι μόνο στην Σερβία αλλά σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης πριν την άλωση της Τριπολιτσάς

Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας

Κορωνοϊός - Novartis: Υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου της CureVac