Κόσμος

ΟΗΕ: Οι φονικές πλημμύρες στο Νίγηρα άφησαν άστεγους 92.000 ανθρώπους

νιγηρας

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 92.000 έμειναν άστεγοι από τον Ιούνιο στον Νίγηρα εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές της ερήμου, σύμφωνα με έναν απολογισμό του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

«Την 27η Αυγούστου, ο απολογισμός των πλημμυρών ήταν 92.000 πληγέντες, 38 απώλειες ανθρωπίνων ζωών και 27 τραυματισμοί», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στη Νιαμέι.

Ένας προηγούμενος απολογισμός των πλημμυρών, που είχε δημοσιοποιηθεί στα μέσα του Αυγούστου από την κυβέρνηση του Νίγηρα, έκανε λόγο για 14 νεκρούς και 46.000 πληγέντες. Ο νέος, πολύ βαρύτερος απολογισμός εξηγείται από τις «καταρρακτώδεις βροχές του Αυγούστου», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Με 392 πλημμυροπαθείς, η πρωτεύουσα, Νιαμέι, έμεινε συγκριτικά αλώβητη αλλά αντιμετωπίζει ακόμη την απειλή πλημμυρών, ειδικά εάν υπερχειλίσει ο ποταμός Νίγηρας.

Οι πλημμύρες εξάλλου προκάλεσαν την απώλεια 26.000 βοοειδών, αχρήστεψαν 9.000 στρέμματα καλλιεργειών και κατέστρεψαν πάνω από 9.000 κατοικίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος επικαλείται το κλιμάκιο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων της κυβέρνησης του Νίγηρα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το «75%» των πλημμυροπαθών ζούσαν στις περιοχές Μαράντι (κεντρικά και νότια), Τάχουα (δυτικά) και Αγκαντέζ (βόρεια). Παρότι βρίσκονται στο μέσον της ερήμου, τόσο η Αγκαντέζ όσο και η Τάχουα επλήγησαν σκληρά από τις πλημμύρες.

Σε ορισμένες κοινότητες της Αγκαντέζ όπου δεν βρέχει σχεδόν ποτέ έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες 115 εκατοστά νερού, δηλαδή σχεδόν ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων που καταγράφονται εκεί σε ετήσια βάση, εξήγησαν οι τοπικές αρχές.

«Δεν είχαμε δει ποτέ»κάτι τέτοιο, σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Νίγηρα ένας κάτοικος της Ινγκάλ, μιας κοινότητας που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Φέτος, το «σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων» του Νίγηρα, το οποίο καταρτίστηκε από κοινού με ΜΚΟ, προέβλεπε ότι περίπου 105.000 άνθρωποι θα πλήττονταν από τις πλημμύρες. Ήδη, «πάνω από το 85%» των ανθρώπων που διέτρεχαν κίνδυνο επλήγησαν, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Πλέον 7.554 νοικοκυριά, που αριθμούν συνολικά 52.800 ανθρώπους, δέχονται βοήθεια σε τρόφιμα από ΜΚΟ κι από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το OCHA. Πολλοί άστεγοι φιλοξενούνται σε σχολεία και δημόσια κτίρια.

Ο Νίγηρας, μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, έχει υποδεχθεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες κι εσωτερικά εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, στο νοτιοανατολικό του τμήμα.

 

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER