Κόσμος

Ιταλία: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων σε ασθενείς από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

μεταγγιση

Αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να δώσει το ιταλικό υπουργείο Υγείας σε ασθενείς, στους οποίους έγιναν μεταγγίσεις με μολυσμένο αίμα, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου της Ρώμης. 

Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του υπουργείου Υγείας κατά της ετυμηγορίας της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης και σχετικής απόφασης, που είχε εκδοθεί το 2006 και όρισαν ότι το ιταλικό υπουργείο Υγείας όφειλε να ασκήσει εποπτεία, ελέγχοντας την δράση των διαφόρων περιφερειών και των νοσοκομείων τους, ώστε να αποφευχθούν μεταγγίσεις με μολυσμένο αίμα.

Επισημαίνεται ότι οι ασθενείς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, νόσησαν από τον ιό του HIV και της ηπατίτιδας.

Τονίζεται δε, ότι αν και το ακριβές ποσό των αποζημιώσεων θα ορισθεί σε μελλοντική δικάσιμο, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο υπολογίζεται ότι ανέρχεται, συνολικά, σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το πρώτο περιστατικό μετάδοσης ασθενειών λόγω του μολυσμένου αίματος σημειώθηκε το 1979 και οφείλεται, πάντα, σε ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και προληπτικής υγιεινής.

Κόσμος

Τουρκία: Πανικός για ένα σακί πατάτες (βίντεο)

πατατες

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην τουρκική πόλη Ούρφα κατά τη διανομή πατατών και κρεμμυδιών από τη νομαρχία.

Πλήθος κόσμου, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, έτρεχε για να προμηθευτεί λίγα τρόφιμα. Μάλιστα, αρκετοί πολίτες μάζευαν ακόμα και τις πατάτες που έπεφταν στο έδαφος.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν οδήγησαν τις αρχές στην απόφαση να διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό, καθώς οι υγειονομικοί κανόνες προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονωϊού πήγαν περίπατο.

 

 

Σημειώνεται πως, όπως προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν και 10 κιλά κρεμμύδια και άλλα 20 κιλά πατάτες ανά πολίτη.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικής αεροπορικής βάσης

Ισραήλ: Γέμισαν χαμόγελα οι δρόμοι - Απαλλάχτηκαν από τις μάσκες