Κόσμος

Ισραήλ: Τριακόσιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι σταματούν την απεργία πείνας τους

κρατούμενοι ισραήλ

Τριακόσια παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μέσα σε ισραηλινές φυλακές δέχτηκαν να τραφούν, δήλωσε σήμερα ισραηλινός υπουργός.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Λέσχη παλαιστινίων κρατουμένων, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι 1.500 κρατούμενοι οι οποίοι απαιτούν βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι 300 κρατούμενοι "δέχτηκαν να τραφούν χωρίς να έχουν λάβει τίποτα" από αυτά που απαιτούν. "Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης", διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι η σωφρονιστική διοίκηση προβλέπει την εγκατάσταση τεσσάρων ιατρικών κέντρων μέσα στις φυλακές "για να αποφευχθεί να πρέπει να μεταφερθούν κρατούμενοι απεργοί πείνας σε πολιτικά νοσοκομεία" αν η κατάσταση της υγείας τους επιδεινωθεί.

Ο Ερντάν επέκρινε επίσης τον ισραηλινό ιατρικό σύλλογο που ασκεί "πιέσεις στους γιατρούς να μην εφαρμόζουν τον νόμο" που επιτρέπει τη σίτιση με μεταγγίσεις κρατουμένων παρά τη θέλησή τους.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2015 και αφορά τους απεργούς πείνας των οποίων η ζωή κρίνεται ότι κινδυνεύει.
Το θέμα των κρατουμένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Παλαιστινίους, καθώς περισσότεροι από 850.000 ανάμεσά τους έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ μετά την κατοχή το 1967 των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τους ηγέτες τους.

Αυτή η τελευταία απεργία πείνας, πρωτοφανούς έκτασης εδώ και χρόνια, άρχισε από τον Μαρουάν Μπαργούτι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ, του κόμματος του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Κόσμος

Επικοινωνία Ζοζέπ Μπορέλ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια

φωτιά τουρκία

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια επισημαίνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει: «Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κοντά στην Αττάλεια. Αυτό δείχνει έκθεση σε κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Πλήρης αλληλεγγύη με την Τουρκία και ετοιμότητα για παροχή υποστήριξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στην Τουρκία: Μεγάλη φωτιά στην Αττάλεια

Κλιματική αλλαγή: Χιόνι και παγετός στη Βραζιλία μετά από 64 χρόνια!

«Τρομάζει» η κλιματική αλλαγή - Έλιωσαν 22 γιγαντοτόνοι πάγου σε μία μέρα στην Γροιλανδία