Κόσμος

ΗΠΑ: 600 στρατιώτες για την απελευθέρωση της Μοσούλης

στρατιωτες ρωσια

Την απόφαση να στείλει άλλους 600 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, προκειμένου να συμβάλουν τις τοπικές δυνάμεις στην απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, έχει λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της 8ετούς θητείας του στην αμερικανική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, οι στρατιώτες αυτοί θα εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις, προκειμένου να διασπάσουν την άμυνα των εξτρεμιστών στη στρατηγικής σημασίας πόλη.

Ο αξιωματούχος που επιβεβαίωσε την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ωστόσο, επιβεβαίωσε την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων, λέγοντας ότι «θα συνεισφέρουν στις μάχες των ιρακινών ηρώων για την απελευθέρωση της Μοσούλης», συμπληρώνοντας πως έχει εγκριθεί από τον Ομπάμα το αίτημα βοήθειας που απηύθυνε η κυβέρνησή του.

«Τονίζουμε πως θα έρθουν μόνο για εκπαίδευση. Οι δικοί μας στρατιώτες θα ελευθερώσουν την πόλη», διευκρίνισε ο Χαϊντέρ αλ Αμπαντί.

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο