Κόσμος

Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις στο Χαλέπι

xalepi.jpg

Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Χαλέπι ενώ η αντιπολίτευση απείλησε χθες να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην πολιτική μετάβαση.

Η Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης είπε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν το καθεστώς της Συρίας αρνηθεί να συμβιβαστεί σε πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα.

«Μπορεί να αναστείλουμε (τη συμμετοχή μας) στις συνομιλίες αν συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν και τότε δεν θα υπάρξει προοπτική για πολιτική λύση», είπε το μέλος της επιτροπής Αμπντουλχακίμ Μπασάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ Ζούμπι κάλεσε τους αντάρτες να ανταποδώσουν τα πυρά στις ένοπλες δυνάμεις των καθεστώτος, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί την κατάπαυση του πυρός για να ισχυροποιήσει τη θέση της επί του πεδίου.
 
"Δεν θα παραμείνουμε για πολύ στις διαπραγματεύσεις... Στην περίπτωση που τους στοχεύσει ένας πύραυλος (σ.σ. τους μαχητές της αντιπολίτευσης) θα πρέπει να απαντήσουν με δέκα πυραύλους και να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία όπως έχει κάνει και το καθεστώς", ανέφερε ο Ζούμπι.

Η HCN είπε επίσης πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει «κανένας συμβιβασμός» στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είπε ότι ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν στο Χαλέπι ήταν από τους ψηλότερους σε μεμονωμένο συμβάν από την αρχή της εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φεβρουαρίου.

Ενώ με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός μειώθηκε η βία σε μεγάλα τμήματα της Συρίας, καθώς και στο Χαλέπι, οι ανανεωμένες συρράξεις εκεί το τελευταίο 24ωρο έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στην εκεχειρία, είπε το Παρατηρητήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Γερμανία: Ζητούν να συμπεριληφθεί η προστασία του κλίματος στο Σύνταγμα

γερμανία πλημμύρες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί την προστασία του κλίματος και την απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως κοινό καθήκον «και γι΄αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντιρκ Μέσνερ είπε συγκεκριμένα στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» ότι «η αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία του κλίματος και η απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει κοινό καθήκον και γι΄αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα και η σοσιαλδημοκράτις (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ επέκρινε σήμερα στο δίκτυο ARD «την ανεπαρκή υποστήριξη της προστασίας του κλίματος στο παρελθόν. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία, ο Φλάσμπαρτ ανέφερε επίσης την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στα τέλη Απριλίου ως λόγο ο οποίος αποδεικνύει την ανεπάρκεια αυτή. «Συγκεκριμένα οι δικαστές ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καθορίσει λεπτομερέστερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2030».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου της Γερμανικής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας Γιοργκ Άσμουσεν τόνισε μετά τις καταστροφκές πλημμύρες στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τη σημασία της πρόληψης: «H πρόληψη είναι πολύ σημαντική για το μέλλον, διότι πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επί δεκαετίες παρατηρείται σταθερή αύξηση αυτών των φυσικών καταστροφών στη Γερμανία», είπε.

 

Πηγή: Deutschlandfunk

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ταμείο Ανάκαμψης: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα πρώτα 17,8 δισ. ευρώ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η είσοδος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης (Βίντεο)

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών