Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένος πίνακας του Μοντιλιάνι βρέθηκε λόγω Panama Papers

modigliani
 clock 11:13 | 14/04/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένας πίνακας του Αμεντέο Μοντιλιάνι, που είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δημεύτηκε στον Ελεύθερο Λιμένα της Γενεύης, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται με αφορμή τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από τη διαρροή των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά».

Ο πίνακας του Μοντιλιάνι (1884-1920), τα έργα του οποίου σπάνε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες, τιτλοφορείται «Καθισμένος άνδρας, στηριγμένος σε μπαστούνι». Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμάται ότι η αξία του φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Τον πίνακα διεκδικούν οι απόγονοι του εβραίου εμπόρου έργων τέχνης Όσκαρ Στέτινερ, υποστηρίζοντας ότι εκλάπη από την οικογένειά τους στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, μετά την εισβολή των ναζί στο Παρίσι.

Τα ίχνη του πίνακα είχαν χαθεί, μέχρι το 2008, όταν το έργο εμφανίστηκε σε δημοπρασία του Sotheby's και ως ιδιοκτήτης του φαινόταν η εταιρεία «Διεθνές Κέντρο Τέχνης» (IAC). Ωστόσο, λόγω αμφιβολιών για την προέλευσή του, ο πίνακας τελικά δεν πωλήθηκε και τα ίχνη του χάθηκαν και πάλι.

Σύμφωνα με την Telegraph, από τα Panama Papers προκύπτει ότι η εταιρεία IAC, με έδρα στον Παναμά, ανήκει στην οικογένεια Ναχμάντ, μία από τις πιο ισχυρές δυναστείες στον χώρο της τέχνης. Επίσης, η οικογένεια φέρεται να διαθέτει χιλιάδες έργα τέχνης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια.

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Γενεύης επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας κατασχέθηκε και πως ξεκίνησε δικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το έργο κατέληξε στη Γενεύη.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis