Κόσμος

Δικαστήριο ΕΕ: Οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφασίζουν πού θα ζήσουν κάποιοι από τους μετανάστες

κέντρα καταγραφής προσφύγων

Το πού θα ζήσουν κάποιοι από τους μετανάστες στην ΕΕ μπορεί να μην είναι δική τους απόφαση, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η απόφαση αφορά τους μετανάστες στους οποίους χορηγείται η λεγόμενη επικουρική προστασία, δηλαδή δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες αλλά χρήζουν διεθνούς προστασίας και κατά συνέπεια μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως σε εκείνους που τους χορηγείται άσυλο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι γενικά στους μετανάστες με καθεστώς προστασίας πρέπει να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση και να επιλέξουν τον τόπο διαμονής τους. Οι τοπικές αρχές δεν μπορούν, όπως κάποιοι ήθελαν, να θέσουν όρους διαμονής, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία ισορροπημένη κατανομή του κόστους των κοινωνικών παροχών. Ομως, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν εμποδίζει τέτοιες προϋποθέσεις διαμονής για λόγους προώθησης της ενσωμάτωσης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούσε τις διαφορές δύο τοπικών αρχών στη βόρεια Γερμανία και δύο Σύρων, που έφτασαν στη χώρα το 1998 και το 2001. Και στους δύο χορηγήθηκε επικουρική προστασία και έλαβαν κοινωνικές παροχές, ενώ τους δόθηκε άδεια διαμονής με τον όρο ότι θα ζούσαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Ορο τον οποίο αμφότεροι αμφισβήτησαν.

Το 2015, οι 28 χώρες της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 252.230 περιπτώσεις, από τις οποίες σχεδόν τα 2/3 κρίθηκε ότι ήταν πρόσφυγες και στους υπόλοιπους χορηγήθηκε ανθρωπιστική ή επικουρική προστασία, σύμφωνα με την Eurostat.

Πρόσφυγες θεωρούνται όσοι διώκονται για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή επειδή αποτελούν μέρος μίας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ή πολιτικής πεποίθησης. Αλλοι που ξεφεύγουν από συγκρούσεις γενικά ή φυσικές καταστροφές μπορεί επίσης να πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία, αν και δεν θεωρούνται πρόσφυγες, σημειώνει το Reuters.

iefimerida.gr 

Κόσμος

ΗΠΑ: Έφηβος σκότωσε την οικογένεια του επειδή του έβαλε τις φωνές ο πατέρας του

Αστυνομία ΗΠΑ

Ένας έφηβος από την Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, σκότωσε πέντε μέλη της οικογένειας του, επειδή ο πατέρας του, του φώναξε επειδή έφυγε από το σπίτι χωρίς άδεια.

Το παιδί έβγαλε το όπλο και άρχισε να τους πυροβολεί, σύμφωνα με τις αρχές και δημοσιεύματα.

«Τους πυροβόλησε!» φώναζε η αδελφή του δράστη σύμφωνα με τα αστυνομικά έγγραφα.

Ο δράστης σκότωσε τον πατέρα και τη μητέρα του. Επίσης, δεν κατάφεραν να σωθούν ο 18χρονος αδελφός του και η 13χρονη αδελφή του. Επίσης νεκρή είναι και η 19χρονη Kiara Hawkins, η οποία ήταν έγκυος. Το αγοράκι που κυοφορούσε δεν τα κατάφερε.

Οι νεκροί ταυτοποιήθηκαν ως Kezzie Childs, 42 ετών, Raymond Childs Jr., 42 ετών, ο 18χρονος γιος τους Elijah, η 13χρονη κόρη Rita, η 19χρονη Kiara Hawkins, και το αγέννητο παιδί τηςς «Baby Boy Hawkins».

Ο δολοφόνος, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί από τις αρχές λόγω της ηλικίας του, συνελήφθη τη Δευτέρα, αφού οι αστυνομικοί τον παρακολούθησαν μέχρι το προάστιο του Plainfield, Ind.

Ο μικρότερος αδελφός του τραυματίστηκε σοβαρά στο μακελειό, αλλά έζησε για να πει στις αρχές τι συνέβη, σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση που ανέφερε το δίκτυο Fox.

Το αγόρι είπε ότι ο αδελφός του ήταν εξοργισμένος επειδή ο πατέρα τους, τον επέπληξε επειδή έφυγε χωρίς να ενημερώσει.

Ο μικρότερος αδελφός είπε ότι ήταν με τους γονείς του κάτω όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς στον επάνω όροφο και η αδελφή του φώναζε. Ακολούθησε ο ήχος περισσότερων σφαιρών - τότε ο δολοφόνος «κατέβηκε από τις σκάλες με ένα πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί», είπε στους αστυνομικούς. Ο νεότερος αδελφός έφυγε από την πόρτα, αλλά ο δράστης τον κυνήγησε, πυροβολώντας τον.

Ο ύποπτος αντιμετωπίζει κατηγορίες σκόπιμης ανθρωποκτονίας με πιστόλι και απόπειρα δολοφονίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου

Μάχη για τη ζωή του δίνει 9χρονο κοριτσάκι

Εμβόλιο: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση