Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κρήτη: Οργή Δημάρχων για την ευθύνη καθαριότητας του οδικού δικτύου χωρίς πόρους και μέσα

Συναντήσεις της ΠΕΔ για το οδικό δίκτυο
 clock 14:32 | 17/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Θύελλα αντιδράσεων πυροδοτεί στους Δημάρχους της Κρήτης, το γεγονός ότι έχουν πλέον επωμιστεί την ευθύνη της καθαριότητας και του Εθνικού και του Περιφερειακού οδικού δικτύου χωρίς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς μέσα.

Το όλο θέμα αναδείχτηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας τόσο ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκης όσο και ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθάρισαν ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση και μάλιστα δυναμική διότι το ζήτημα της καθαριότητας του συνόλου των οδικών δικτύων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που έχει πολλές πλευρές, καθώς δεν αφορά μόνο στην περιβαλλοντική προστασία, αλλά και την πολιτική προστασία και την δημόσια υγεία.

Για άλλη μια φορά οι Δήμοι χρεώνονται μια ευθύνη που ξεπερνά τις δυνατότητες τους αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Όπως εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε το ανθρώπινο προσωπικό που απαιτείται, ούτε τα μηχανήματα που χρειάζονται και δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε η  απαραίτητη οικονομική κάλυψη που είναι βασική προϋπόθεση να έχει διασφαλιστεί, για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν σε μια τέτοια ευθύνη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι με τη νέα αρμοδιότητα αυτή το κεντρικό κράτος ξεφορτώνει για άλλη μια φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση ένα τεράστιο πεδίο ευθύνης που δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί ο κάθε Δήμος με μηδενικές προϋποθέσεις. 

Για παράδειγμα όπως εξηγεί ο κ.Δοξαστάκης στην περίπτωση της Χερσονήσου η αρμοδιότητα καθαρισμού του Εθνικού και Περιφερειακού οδικού δικτύου  χρεώνει την ευθύνη να διαχειριστεί τον καθαρισμό 188 χιλιομέτρων δρόμων χωρίς προσωπικό, χωρίς μηχανήματα και χωρίς χρήματα αφού οι εισπράξεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι κυριολεκτικά ελάχιστες και είναι αδιανόητο να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση  προς το αρμόδιο υπουργείο και να ζητηθεί να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση, διότι σε αντίθεση περίπτωση η αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει να αντέξει τις πιέσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Αγωνία για τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου - Ανταγωνισμός στα ελαιουργεία

Πρόεδρος Κτηματολογίου στο Ράδιο Κρήτη: Μηδενίζονται όλες οι εκκρεμότητες - Κάτω από 50% η κτηματογράφηση

Κρήτη: Συνελήφθη ο "πιστολέρο" δημοτικός σύμβουλος και αφέθη ελεύθερος

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis