Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Τελικός Κυπέλλου απόψε(20.00) στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Τελικός Κυπέλλου απόψε(20.00) στο ΟΑΚΑ
 clock 12:11 | 26/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αναμετρώνται στις 20.00( OTE Sport 1) στο ΟΑΚΑ και τα βλέμματα όλων των φίλων του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι στραμμένα στον αποψινό τελικό του κυπέλλου Ελλάδα.Και οι δύο φιναλίστ αναζητούν  έναν τίτλο που έχουν καιρό να γευτούν, σε ένα μεγάλο ραντεβού που ανάλογό του είχαμε να δούμε από τον τελικό του 2008, με αντιπάλους τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
Το περασμένο καλοκαίρι, όταν «χτιζόταν» ο φετινός Παναθηναϊκός, ελάχιστοι θα περίμεναν πως τώρα έφτανε στο σημείο να διεκδικεί κάποιο τρόπαιο.
Ο Γιάννης Αναστασίου, με τη βοήθεια των συνεργατών και την προσφορά των ποδοσφαιριστών του, ήρθε να διαψεύσει όσους αμφισβητούσαν τους «πράσινους», οι οποίοι απόψε παλεύουν για το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ .Η ανάδειξη του «τριφυλλιού» σε Κυπελλούχο θα αποτελέσει την καλύτερη επιβράβευση για τη δουλειά όλων φέτος στην ομάδα και θα αποτελέσει την αφετηρία για το μέλλον, με βάση τα φετινά δείγματα γραφής που θα είναι καλύτερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όλα δείχνουν ότι είχε ένα δίλημμα για τον παρτενέρ του Μπεργκ στην επίθεση ανάμεσα στον Καρέλη και τον Πέτριτς, με τον Έλληνα φορ να «κερδίζει» τον Κροάτη άσο.
Συγκεκριμένα, την «πράσινη» εστία θα υπερασπιστεί ο Κοτσόλης, έχοντας μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά τους Τριανταφυλλόπουλο, Κουτρουμπή, Σίλντενφελντ και Νάνο.
Ως αμυντικό χαφ θα αγωνιστεί ο Μέντες, με τους Πράνιτς και Ζέκα ως εσωτερικούς μέσους. Πίσω από τους δύο επιθετικούς (Μπεργκ – Καρέλη) θα είναι ο Αμπέντ.
Την αποστολή συμπληρώνουν οι Καπίνο, Ταμπάκης, Χουχούμης, Σπυρόπουλος, Λαγός, Δώνης, Κλωναρίδης, Ατζαγκούν και Πέτριτς. Εκτός αποστολής έμειναν ο Μπαϊράμι, ο ανέτοιμο Ντίνας και οι νεαροί Ρισβάνης, Μαρινάκης.

Δίψα για το κύπελλο στον ΠΑΟΚ

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια ο ΠΑΟΚ διεκδικεί ξανά το Κύπελλο Ελλάδας, με τους παίκτες του Γεωργιάδη να παρουσιάζονται αποφασισμένοι για νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.
Το 2001 ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στους τίτλους μετά από διάστημα 16 ετών!
Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, ο «Δικέφαλος του Βορρά» με σκόρερ τον σημερινό του προπονητή, Γιώργο Γεωργιάδη, κατάφερε να σηκώσει ξανά το Κύπελλο Ελλάδας.
Από τότε πέρασαν έντεκα χρόνια και οι Θεσσαλονικείς θεωρούν πως έφτασε η ώρα να επιστρέψουν στους τίτλους!
Απόψε με οδηγό τον Γεωργιάδη ο ΠΑΟΚ επιστρέφει ξανά σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, με έναν και μοναδικό στόχο: την κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στον Παναθηναϊκό 
Στα αγωνιστικά, ο Έλληνας προπονητής έχει ένα ακόμη ερωτηματικό εν όψει του συγκεκριμένου αγώνα για το σχήμα με το οποίο θα παρατάξει την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου.
Αν ο «Δικέφαλος του Βορρά» παραταχθεί με 4-3-3 με ένα εξάρι και δύο οκτάρια, τότε ο Κίτσιου θα συμπληρώσει το δίδυμο Κάτσε-Λάζαρ. Διαφορετικά είναι πιθανό να αγωνιστεί με 4-2-3-1 με τον Σωτήρη Νίνη πίσω από τον Σαλπιγγίδη.
Από εκεί και πέρα, η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ θα είναι η εξής: Γλύκος, Βίτορ, Ινσαουράλδε, Σκόνδρας, Τζαβέλλας, Κάτσε, Λάζαρ, Λούκας, Στοχ και Σαλπιγγίδης.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός – λόγω τιμωρίας – είναι οι Αθανασιάδης, Κατσουράνης και Νάτχο, ενώ ο Μαντούρο είναι τραυματίας και δεν υπολογίζεται.
Την αποστολή συμπληρώνουν οι Γκσπούρνινγκ, Γιακουμή, Λίνο, Σπυρόπουλος, Κίτσιου, Νίνης, Μάρτενς, Πόζογλου, Βούκιτς, Χούσεν και Κουλούρης
Ο Τάσος Κάκος του συνδέσμου Κέρκυρας ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα, ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, θα είναι σε επιφυλακή, για την ομαλή διεξαγωγή του τελικού .
Η προσέγγιση των μεμονωμένων οπαδών στο ΟΑΚΑ είναι προγραμματισμένη να γίνει από την ανατολική είσοδο (ΟΑΣΑ), από την είσοδο της οδού Αγησιλάου (ΙΑΣΩ) και από την πεζογέφυρα της οδού Σπύρου Λούη. Οι θύρες θα ανοίξουν στις 16:00 και η είσοδος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ που θα καταλάβουν τις θύρες 11 (τμήμα Β/), 13, 15, 17, 19, 21 (κάτω διάζωμα) και 12, 14, 16, 20, 22 (άνω διάζωμα) θα γίνεται από την είσοδο Π-12.

Ζωντανά  μόνο στον ΟΤΕ TV

Ο ΟΤΕ ΤV ετοιμάζει μια υπερπαραγωγή για το μεγάλο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ και θα τον μεταδώσει ζωντανά στις 20:00, όμως λόγω της σπουδαιότητας του αγώνα πρέπει να προβληθεί ο τελικός κι από ανοιχτό κανάλι. Η συνδρομητική πλατφόρμα  προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλα τα ανοιχτά τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας.

Τελικά ο ΣΚΑΪ θα μεταδώσει τον τελικό μαγνητοσκοπημένο στις 22:00 το βράδυ, δηλαδή δύο ώρες μετά τη σέντρα του ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο.

 Οι αριθμοί του τελικού

Συνολικά 44 φορές έχουν βρεθεί στο τέλος του δρόμου ως φιναλίστ στη δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ κι όμως το αποψινό θα είναι μόλις το 4ο κοινό τους αντάμωμα.Το «τριφύλλι», με τελευταία κατάκτηση του τροπαίου το 2010, προηγείται προς το παρόν με 2-1 κατακτήσεις κόντρα στον «δικέφαλο» του Βορρά, ο οποίος θέλει απόψε να επιστρέψει στις κούπες για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια. Ας δούμε λοιπόν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία από τους προηγούμενους τελικούς σε «πράσινο» και «ασπρόμαυρο» φόντο...

Από τα μόλις 6.729 εισιτήρια που κόπηκαν στον πρώτο τελικό Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ το 1955 στη Λεωφόρο (λόγω των ακριβών τιμών) στα 34.831 που κόπηκαν το 1972 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και από τα 28.490 στο ίδιο γήπεδο 5 χρόνια μετά, ολοτταχώς για νέο ρεκόρ απόψε με 45.000+ κομμένα «μαγικά χαρτάκια». Το ΟΑΚΑ άλλωστε προσφέρεται κι ας μην γεμίσουν και οι 66.902 θέσεις του λόγω των μέτρων ασφαλείας...
Κούδας και Παπαδημητρίου
Ο μεγάλος ηγέτης του «δικεφάλου» Γιώργος Κούδας και ο αείμνηστος γκολτζής του Παναθηναϊκού Τάκης Παπαδημητρίου (που έφυγε από τη ζωή στις 23 του περασμένου Γενάρη) είναι οι πρώτοι σκόρερ σε τελικούς Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και «τριφύλλι», έχοντας από 2 τέρματα. Ο Κούδας σημείωσε και τα δύο γκολ του στον τελικό του 1972, ενώ ο Τάκης Παπαδημητρίου είναι ο μοναδικός που έχει σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς: σε αυτόν του `72, όπου μείωσε στο 89' σε 2-1 και σε αυτόν του `77, όπου άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη του Παναθηναϊκού.

Ο πρώτος Ελληνας
Οποιος από τους Γιάννη Αναστασίου ή Γιώργο Χαραλάμπους Γεωργιάδη σηκώσει το Κύπελλο απόψε στον αττικό ουρανό, θα γράψει ιστορία, καθώς θα είναι ο πρώτος Ελληνας τεχνικός που θα στεφθεί Κυπελλούχος σε τελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Τα τρόπαια του Παναθηναϊκού σήκωσαν ο Γιουγκοσλάβος Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς (1955) και ο Πολωνός Κάζιμιρ Γκόρσκι (1977) και του ΠΑΟΚ ο Αγγλος Λες Σάνον (1972).

Τιμωρία για τα μετάλλια!
Την τελευταία φορά που αντάμωσαν σε τελικό ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ του «δικεφάλου» του Βορρά αποχώρησαν με πολλά παράπονα για τη διαιτησία του Αθηναίου ρέφερι Μανώλη Πλατόπουλου και των βοηθών του Φακή και Ιωαννίδη, επειδή εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στην αποβολή του Γούναρη στο 64' και δεν έδειξαν την ίδια αυστηρότητα σε μαρκαρίσματα παικτών του «τριφυλλιού». Μάλιστα, θέλοντας να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, αρνήθηκαν να παραλάβουν τα μετάλλιά τους στην απονομή, με συνέπεια να δεχθούν τιμωρία μίας αγωνιστικής την επόμενη περίοδο. Μάλιστα, οι ποινές στη σεζόν 1977-78 έπεφταν ανά δύο παίκτες σε κάθε αγωνιστική ημέρα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα καταρτισμού ενδεκάδας!

Για πρώτη φορά!
Στην τελευταία «στροφή» πριν από τον τελικό του `77 με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, τον οποίο δεν είχε νικήσει ποτέ στη διοργάνωση, με εξαίρεση το `69, όπου πήρε το Κύπελλο στο... στρίψιμο του νομίσματος. Το «τριφύλλι» κατάφερε να «ξορκίσει» τον «ερυθρόλευκο»... δαίμονά του, νικώντας στην παράταση με 2-1!

Τον πιάνει ο Κάκος!
Ο Τάσος Κάκος στον αποψινό τελευταίο τελικό της διαιτητικής καριέρας του, ισοφαρίζει το ρεκόρ ενός άλλου μεγάλου ρέφερι του παρελθόντος, του Χρήστου Μίχα, ο οποίος σφύριξε σε 4 (και μάλιστα συνεχόμενους) τελικούς από το 1969 έως το 1972 (τι σύμπτωση, πάλι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός). Ο Κερκυραίος ρέφερι έχει διευθύνει στο παρελθόν τους τελικούς Ολυμπιακός-ΑΕΚ το 2009, Παναθηναϊκός-Αρης το 2010 και ΑΕΚ-Ατρόμητος το 2011.

Το «πράσινο» 10Χ10
Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις σε συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς. Συνολικά πήρε και τους 10 τελικούς που συμμετείχε από το 1977 έως και το 1995, χαλώντας το σερί του το `97 στο ματς με την ΑΕΚ που κρίθηκε στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση και 5-3 στη «ρώσικη ρουλέτα»). Αυτό το απίθανο επίτευγμα των «πρασίνων» ξεκίνησε το `77 στον τελικό με τον ΠΑΟΚ (2-1) και συνεχίστηκε κατά σειρά: 1982: 1-0 τη Λάρισα, 1984: 2-0 τη Λάρισα, 1986: 4-0 τον Ολυμπιακό, 1988: 4-3 στα πέναλτι (2-2) τον Ολυμπιακό, 1989: 2-1 τον Πανιώνιο, 1991: 3-0 και 2-1 τον Αθηναϊκό, 1993: 1-0 τον Ολυμπιακό, 1994: 4-2 στα πέναλτι (3-3) την ΑΕΚ, 1995: 1-0 την ΑΕΚ (στην παράταση).

Εξι σερί χωρίς... κούπα
Στον αντίποδα, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τους περισσότερους σερί χαμένους τελικούς. Συνολικά έχασε και τα 6 ματς... κούπας που έδωσε από το 1977 έως και το 1992. Το `77, όπως προαναφέραμε, ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια έχασε κατά σειρά από: ΑΕΚ (2-0, 1978), Ολυμπιακό (3-1, 1981), ΑΕΚ (2-0, 1983), Λάρισα (4-1, 1985), Ολυμπιακό (1-1 και 2-0, 1992). Η «κατάρα» έσπασε το 2001, στον θριαμβευτικό τελικό όπου συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το 100% του Καλιτζάκη
Δεν είναι ο πλέον πολυνίκης του θεσμού, αλλά μπορεί να καυχιέται πως μετράει το απόλυτο και ουδείς μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να του το «σπάσει». Ο λόγος για τον Γιάννη Καλιτζάκη, ο οποίος είναι ο μοναδικός που μετράει (σε μεγάλη σειρά αγώνων, όχι σε ένα και δύο ματς) 100% επιτυχία στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο «νίντζα» έχει «7 στις 7» κατακτήσεις: 6 με τον Παναθηναϊκό (`88, `89, `91, `93, `94, `95) και 1 με την ΑΕΚ (2000) και όποτε έδινε το «παρών» σε τελικό στο τέλος περνούσε το μετάλλιο του νικητή στο στήθος του.

Ο Κούδας των 9 τελικών
Ο Γιώργος Κούδας του ΠΑΟΚ και ο Θανάσης Μπέμπης του Ολυμπιακού κατέχουν την πρωτιά στις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς Κυπέλλου, έχοντας φτάσει (από) 9 φορές ως το τέλος του δρόμου. Η διαφορά βεβαίως είναι πως ο Μπέμπης πήρε το τρόπαιο στις 8 περιπτώσεις (`51, `52, `53, `57, `58, `59, `60, `63, το έχασε μόνο το 1956 από την ΑΕΚ), ενώ ο Κούδας που αγωνίστηκε στους τελικούς του `70, `71, `72, `73, `74, `77, `78, `81, `83, σήκωσε την κούπα μόνο το 1972 και το 1974!
πηγή :sentragoal- sportfm

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis