Αθλητικά

Ο ΣΕΓΑΣ βράβευσε Στεφανίδη, Παπανικολάου και Σακοράφα

segas.jpg

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, όπου το 1897 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, που καθόρισε την ύπαρξη της αρχαιότερης ελληνικής αθλητικής ομοσπονδίας, ο ΣΕΓΑΣ γιόρτασε τα 120 χρόνια της ιστορίας του, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
 
Ο ΣΕΓΑΣ τίμησε στην εκδήλωση την ιστορία του, τους αθλητές του, τους συλλόγους, καθώς επίσης και φορείς που στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια αρωγοί σε όλες τις δραστηριότητές του. Εκτός του προέδρου της Δημοκρατίας παραβρέθηκαν Ολυμπιονίκες, παλιοί αθλητές, κορυφαίοι αθλητές του σήμερα, αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας και της πολιτείας.
 
Η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη, ο Γιώργος Ρουμπάνης, η Ολγα Βασδέκη, η Μιρέλα Μανιάνι, ο Λάμπρος Παπακώστας, ο Χρήστος Μελέτογλου, η Ρούλα Στρατάκη, ο Σταύρος Τζωρτζής, ο Παναγιώτης Σαρρής, η Μαρία Πολύζου και ο Νίκος Πολλιάς ήταν ορισμένοι από τους πρωταθλητές του χθες, που έδωσαν το παρών στη σημερινή γιορτή, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία σημερινών πρωταθλητών, όπως η Βούλα Παπαχρήστου, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Εμμανουήλ Καραλής και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου.
 
Η γιορτή άνοιξε με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, να μιλά από καρδιάς και να αποτυπώνει μέσα από τις λέξεις, την μεγάλη αυτή διαδρομή.
 
«Πριν από 120 χρόνια, εδώ, στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου Ο Παρνασσός, οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι απ’ ότι σήμερα. Τριάντα, σαράντα άτομα, εκπρόσωποι 28 αθλητικών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα, που τότε, θυμίζω, είχε τα σύνορα της στη Θεσσαλία. Αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν, όπως αποδείχτηκε, μια ιστορική απόφαση. Η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (με το όνομα, τότε, ΣΕΑΓΣ). Της πρώτης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας. Της Ομοσπονδίας που ανέπτυξε το σύνολο των αθλημάτων στην Ελλάδα, μέχρι κάθε ένα να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια και ο ΣΕΓΑΣ να επικεντρωθεί στον ελληνικό στίβο. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλα. Η Ελλάδα γνώρισε θριάμβους, αλλά και καταστροφές. Η κοινωνία γνώρισε περιόδους εκρηκτικής ανάπτυξης, αλλά και έντονης ύφεσης. Οι Έλληνες βιώσαμε μεγάλες χαρές, αλλά και μεγάλες λύπες», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.
 
Και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν άλλαξε είναι το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η διάθεση προσφοράς, της οικογένειας του ελληνικού στίβου. Αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, στελέχη που εθελοντικά προσφέρουν στα σωματεία και τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, εργαζόμενοι, κριτές, σε μία διαρκή σκυταλοδρομία, που κρατά 120 χρόνια. Προώθησαν και προωθούν τα ιδεώδη του αθλητισμού, έδωσαν και δίνουν τη δυνατότητα στην ελληνική νεολαία να έρθει κοντά στον στίβο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στα 120 αυτά χρόνια, που χαρακτηρίστηκαν από καινοτόμες δράσεις, σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και σκληρή προσπάθεια, υπήρξαν και ελάχιστες μάχες που χάθηκαν. Στιγμές που μας πίκραναν και μας πλήγωσαν. Ποτέ, όμως, στην ιστορία της Ομοσπονδίας μας δεν υπήρξε μάχη που δεν δόθηκε. Και ο συνολικός απολογισμός δράσης και προσφοράς του ΣΕΓΑΣ, είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξαιρετικά θετικός.
Ακόμα και τα τελευταία, πολύ δύσκολα χρόνια, όταν η κρίση έπληξε έντονα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο ΣΕΓΑΣ όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει τους θεσμούς στήριξης των σωματείων, των αθλητών και των προπονητών του, αλλά προχώρησε σε νέες σημαντικές δράσεις. Προπονητικές συγκεντρώσεις, υποτροφίες, σεμινάρια, λειτουργία προεθνικών ομάδων, ξενώνες, συστήματα πριμοδότησης, παρουσία ορκωτών ελεγκτών για μέγιστη διαφάνεια, έντονη και διαρκής μάχη ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών».
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση, που έχει ο αθλητισμός από την Πολιτεία, λέγοντας: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα μας και πολύ περισσότερο ο στίβος, πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες, συνεπώς ως πρόβλημα και να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως αυτό που πράγματι είναι. Ως κοινωνικό αγαθό, ως διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, ως διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται άμεσα νέος, σύγχρονος αθλητικός νόμος. Απαιτείται ενίσχυση στην κινητροδότηση αθλητριών και αθλητών.
Στον ΣΕΓΑΣ, συνειδητοποιούμε απολύτως ότι όλοι εμείς, οι εθελοντές, είμαστε περαστικοί, προσωρινοί, αναλώσιμοι. Ότι αυτό που μετρά, αυτό που έχει σημασία, αυτό που πρέπει να μείνει και να μείνει ψηλά, είναι ο ελληνικός στίβος».
 
Από τον ΣΕΓΑΣ τιμήθηκαν δύο αθλήτριες και ένας αθλητής με μεγάλη διαχρονική αξία στον κλασικό αθλητισμό, τρεις μεγάλες μορφές του στίβου. Ο λόγος για την κορυφαία, κατά γενική ομολογία, αθλήτρια όλων των εποχών, την Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και δύο παλαιότερους αθλητές με παγκόσμια ρεκόρ στην κατοχή τους, τον Χρήστο Παπανικολάου και την Σοφία Σακοράφα.
 
«Χρόνια πολλά στον ΣΕΓΑΣ, δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα εκεί μαζί σας. θέλω να ευχαριστήσω για την τιμητική διάκριση», είπε η Στεφανίδη μέσω βίντεο, αφού δεν κατάφερε να βρίσκεται στην Αθήνα. «Πιστεύω πως μιλάω για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που διαχρονικά φόρεσαν το εθνόσημο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη βοήθεια, που μας έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία 120 χρόνια έχουμε δει χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες να ξεπερνούν τον εαυτό τους, μαζί βέβαια με τη βοήθεια των προπονητών τους. Διαχρονικά το πείσμα, το πάθος και η αποφασιστικότητα τους, αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα πολλά και πολλές φορές μεγάλα εμπόδια που χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν. Με τη στήριξη των οικογενειών τους, του ΣΕΓΑΣ και τα τελευταία χρόνια χορηγών και υποστηρικτών, κρατούν τον ελληνικό στίβο στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης και έχουν σταθερή θέση στο βάθρο των νικητών των μεγάλων διοργανώσεων. Συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα. Το χρωστάμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στην ιστορία μας, καθώς και σε αυτούς, που θα έρθουν μετά από εμάς», ήταν το μήνυμα της Ελληνίδας αθλήτριας.
 
Βραβεύτηκαν ακόμη τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας, Τουρισμού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η κυπριακή ομοσπονδία στίβου (ΚΟΕΑΣ) - μέχρι το 1983 αποτελούσε μέλος του ΣΕΓΑΣ - και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Επίσης τιμήθηκε η η αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
 
Ο ΣΕΓΑΣ βράβευσε συνολικά για την προσφορά τους στην ομοσπονδία το νυν υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασλειάδη και τους πρώην, Φάνη Πάλη Πετραλιά, Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργο Ορφανό, Ανρέα Φούρα.
 
Παράλληλα προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, Τάκης Παπαγιαννίδης, όπου αποτυπώνονται σημαντικές μορφές και στιγμές του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Επίσης τιμήθηκαν έντεκα από τα συνολικά 28 σωματεία που συμμετείχαν στη συνέλευση ίδρυσης της αρχαιότερης ομοσπονδίας το 1897 και τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν δράση. Πρόκειται για τα σωματεία: ΓΣ Αμαρουσίου, ΓΣ Βόλου, Εθνικός ΓΣ, Κερκυραϊκός ΓΣ, Μεσσηνιακός ΓΣ, ΓΣ Ολυμπία Λεμεσσού, ΓΣ Παγκύπρια Λευκωσίας, Παναχαΐκή ΓΕ, Πανελλήνιος ΓΣ, Πανιώνιος ΓΣΣ, Πειραϊκός Σύνδεσμος.
 
Η ομοσπονδία βράβευσε ακόμη την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο, την κυπριακή ομοσπονδία στίβου (ΚΟΕΑΣ) που μέχρι το 1983 αποτελούσε μέλος του ΣΕΓΑΣ και εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Αντώνη Δράκο, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, όπου παρών ήταν ο πρόεδρος Σωτήρης Τριανταφύλλου, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
 
Στην εκδήλωση έγινε και η προβολή του ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, Τάκης Παπαγιαννίδης, όπου αποτυπώνονται σημαντικές μορφές και στιγμές του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.
Η βραδιά έκλεισε με την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου να ερμηνεύει μοναδικές μελωδίες, συνοδευόμενη από την χορωδία της ΕΥΔΑΠ και την ορχήστρα mobile.

Αθλητικά

Champions League: Νίκη της Μπαρτσελόνα στην Ιταλία-΄τα αποτελέσματα

Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα μετά το ευρύ 5-1 επί της Φερεντσβάρος στην πρεμιέρα, θριάμβευσε στο ντέρμπι του 7ου ομίλου με 2-0 επί της Γιουβέντους, η οποία αγωνίστηκε χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεύτερο γκολ για τον Μέσι στη διοργάνωση και αυτό με πέναλτι.

Στο 55΄ ο Μοράτα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά μετά από την εξέταση της φάσης στο VAR διαπιστώθηκε ότι ο Ισπανός στράικερ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ κι ως εκ τούτου το γκολ δε μέτρησε. Η «Μεγάλη Κυρία» ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες, μετά την αποβολή του Ντεμιράλ στο 85΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το 2Χ2 στον 8ο όμιλο έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με κεκτημένη ταχύτητα από το «διπλό» στο Παρίσι και με τον Μάρκους Ράσφορντ να παραμένει... καυτός, η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ διέλυσε με 5-0 την Λειψία, η οποία διαμαρτύρεται για το πρώτο γκολ του Μέισον Γκρίνγουντ, ο οποίος σκόραρε από οριακή θέση οφσάιντ (το VAR δεν έδειξε παράβαση). Ο νεαρός, πάντως, πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Champions League, για να πάρει τη σκυτάλη ο Ράσφορντ με χατ τρικ και να φτάσει έτσι τα 4 στη διοργάνωση σε δύο αγώνες, όντας ο πρώτος σκόρερ της!

Μία εβδομάδα μετά την εντός έδρας ήττα από την Γιουβέντους (0-2), η Ντιναμό Κιέβου προηγήθηκε 2-0 στο 7o γκρουπ επί της Φερεντσβάρος στην «Γκρουπάμα Αρένα» της Βουδαπέστης, ωστόσο, οι Ούγγροι δεν το έβαλαν κάτω και στο β΄ μέρος κατάφεραν να σώσουν την παρτίδα στο 90΄ με το γκολ του Μπολί, παίρνοντας τον πρώτο τους βαθμό μετά τη συντριβή που είχαν γνωρίσει από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα (5-1).

Ντόρτμουντ και Σεβίλη πανηγύρισαν τις πρώτες τους νίκες αμφότερες εντός έδρας, με 2-0 επί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και με 1-0 επί της Ρεν αντίστοιχα.

Νωρίτερα, Τσέλσι και Παρί Σεν Ζερμέν πέτυχαν τις πρώτες τους νίκες στους ομίλους (5ο και 8ο αντίστοιχα) και, μάλιστα, εκτός έδρας. Οι «μπλε» διέλυσαν με 4-0 την Κράσνονταρ, ενώ οι πρωταθλητές Γαλλίας με τον Μπαπέ να «σερβίρει» και το νεαρό Κιν να εκτελεί πέρασαν με 2-0 από την Πόλη το εμπόδιο της Μπασακσεχίρ. Τραυματίστηκε στο ξεκίνημα του ματς ο Νεϊμάρ κι αντικαταστάθηκε στο 26΄ από τον Σαράμπια. 

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:

1o ΟΜΙΛΟΣ

Λοκομοτίβ Μόσχας - Μπάγερν       1-2 

(70΄ Μίραντσουκ - 13΄ Γκορέτσκα, 79΄ Κίμιχ)

Ατλέτικο Μαδρίτης - Σάλτσμπουργκ 3-2

(29΄ Γιορέντε, 52΄, 85΄ Ζοάο Φέλιξ - 40΄ Σομποζλάι, 47΄ Μπερίσα)

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Ίντερ    0-0

Γκλάντμπαχ - Ρεάλ Μαδρίτης 2-2

(33΄, 58΄ Τουράμ - 87΄ Μπενζεμά, 90΄+3 Κασεμίρο)

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Πόρτο - Ολυμπιακός        2-0

(11΄ Βιεϊρά, 85΄ Ολιβέιρα)

Μαρσέιγ - Μάντσεστερ Σίτι 0-3

(18΄ Φεράν Τόρες, 76΄ Γκουντογκάν, 81΄ Στέρλινγκ)

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Αταλάντα - Άγιαξ      2-2

(54΄, 60΄ Ζαπάτα - 30΄ πεν. Τάντιτς, 38΄ Τραορέ)

Λίβερπουλ - Μίντιλαντ 2-0

(55΄ Ζότα, 90΄+3 πεν. Σαλάχ)

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Κράσνονταρ - Τσέλσι     0-4

(37΄ Χάντσον-Οντόι, 76΄πεν. Βέρνερ, 80΄ Ζίγιεχ, 90΄ Πούλισιτς)      

Σεβίλη - Ρεν            1-0

(56΄ Ντε Γιονγκ)   

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπριζ - Λάτσιο          1-1

(41΄πεν. Βανάκεν - 14΄ Κορέα)

       

Ντόρτμουντ - Ζενίτ      2-0

(78΄ πεν. Σάντσο, 90΄+1 Χάαλαντ)

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Φερεντσβάρος - Ντιναμό Κιέβου    2-2

(59΄ Νγκουέν, 90΄ Μπολί - 28΄ Τσιγκάνκοφ, 41΄ Ντε Πένια)

Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα        0-2

(14΄ Ντεμπελέ, 90΄+1 πεν. Μέσι)   

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπασακσεχίρ - Παρί Σεν Ζερμέν    0-2

(64΄,79΄ Κιν)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λειψία  5-0

(21΄ Γκρίνγουντ, 76΄,78΄,90΄+2 Ράσφορντ, 86΄πεν. Μαρσιάλ)