Απόψεις

Το παγκόσμιο κίνημα #MeToo: «κι εγώ επίσης», του Πέτρου Μηλιαράκη*

μηλιαρακης πετρος.jpg

Προσφάτως  η κοινή γνώμη αιφνιδιασμένη διαπιστώνει αλγεινά γεγονότα ,σε βαθμό κακουργήματος, που  διαδραματίζονται στην, ευτυχώς στα δάκτυλά του ενός χεριού ,υποτιθέμενα καλλιεργημένη πνευματικά,δήθεν «ελίτ της τέχνης» και «του πολιτισμού»!

 Αφορμή και αιτία των διαπιστώσεων αυτής της πρόδηλης παραβατικής συμπεριφοράς είναι τα εξαιρετικώς ζοφερά φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμού ανηλίκων και  καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου! Εντύπωση δε προκαλεί ότι καταγγελίες προέρχονται και από το χώρο της παιδείας, της εκπαίδευσης δηλαδή, και ως προς την εγκύκλιο παιδεία και ως προς την τριτοβάθμια παιδεία! Τούτα όλα δε, πράγματι προκαλούν ψυχικό άλγος, όχι μόνο στα θύματα, αλλά και στο ίδιο «το σώμα» της κοινωνίας!..

Αποκορύφωμα αυτές τις μέρες όλο αυτού του σοβαρού φαινομένου ,που επικεντρώνεται στην διαπίστωση της παραβατικής συμπεριφοράς, ως προεκτίθεται σε επίπεδο κακουργήματος, είναι η περίπτωση του μέχρι πρότινος «αυτοβούλως παραιτηθέντος»  και όχι αποπεμφθέντος (!) καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου , και ήδη προσωρινά κρατούμενου στις φυλακές Τρίπολης, Δημήτρη Λιγνάδη.

 Ο Δημήτρης Λιγνάδης εμφανίζεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να ασελγεί συστηματικά επι τριάντα και πλέον χρόνια κατά ανήλικων, κατά «προτίμηση» αγοριών, με τρόπο ιδιαιτέρως επιτηδευμένο. Άξιο δε ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι τα θύματα αυτής της παραβατικής – κακουργηματικής συμπεριφοράς αποφάσισαν,επιτέλους να μιλήσουν!

Τούτο σημαίνει ότι ως κοινωνία, και ιδιαιτέρως ως έννομη τάξη , μέχρι πρότινος, δεν παρείχαν στη συνείδηση του ασθενούς μέρους, εγγυήσεις ότι υφίστανται ως  κοινωνικό και νομικό εποικοδόμημα, όλες εκείνες τις πρόνοιες προκειμένου το ασθενές μέρος να μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά, χωρίς κοινωνική αποδοκιμασία, ίσως και κοινωνική  απομόνωση, τα δικαιώματα του και πρωτίστως την αξιοπρέπεια του για το υπόλοιπο του βίου του! 

                                                      Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ 

Παρόλα αυτά η αρχή έγινε! Το ζήτημα όμως αυτών των πρωτοβουλιών έχει αρχίσει καιρό τώρα από τις ΗΠΑ και προωθεί τη νέα αντίληψη μιας πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο. 

Το παγκόσμιο κίνημα Me Too, ή αλλιώς #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και λειτουργεί ως πρωτοπορία! Οι υποστηρικτές του κινήματος δημοσιοποιούν, ή προτρέπουν για δημοσιοποίηση και νομική καταγγελία όλες τις μορφές  σεξουαλικής βίας, κακοποίησης και κατάχρησης εξουσίας!. Υπ´όψιν δε, ότι στα αγγλικά, η έκφραση «me too», που στα ελληνικά σημαίνει «κι εγώ επίσης», ορθώς δόθηκε ως ονομασία στο κίνημα αυτό, γιατί ακριβώς παρακινεί το θύμα να ενεργήσει και να αποκαλύψει, διαπιστώνοντας ότι δεν είναι μόνο!.. 

Η άσκηση βίας από τον ισχυρό του «όποιου χώρου», ως προϋπόθεση για την ανέλιξη του ασθενούς μέρους στον «οικείο χώρο»  (π.χ. της τέχνης, του αθλητισμού και όπου αλλού, μηδέ της παιδείας εξαιρουμένης) , η παιδεραστία και η κακοποίηση ανηλίκων, ως  μορφές «ιδιότυπης εξουσίας» και κακουργηματικής συμπεριφοράς έχουν φτάσει στα όρια ανοχής και αντοχής! Η καταιγίδα της κάθαρσης , το κοινωνικό αυτό χαμηλό βαρομετρικό, μόλις ξεκίνησε!

 *Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

 

Κοινωνία

Αδελφές κατήγγειλαν άνδρα για ασέλγεια από τα 6 τους χρόνια

σεξουαλικη κακοποιηση-ανηλικη.jpg

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησαν δύο αδελφές από τη Ρόδο, οι οποίες υποστηρίζουν πως σε παιδική ηλικία έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από άνδρα 62 ετών.

Τα δύο κορίτσια ηλικίας 19 και 24, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dimokratiki.gr, μήνυσαν τον 62χρονο για σεξουαλικά αδικήματα από τα 6 τους χρόνια.

Η μια κοπέλα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε να την προσεγγίζει από 6 ετών με δήθεν παιχνίδι και προχώρησε σε σεξουαλικά αδικήματα.

Ο ίδιος φέρεται να δελέαζε τα παιδιά με δώρα, ενώ δεν δίστασε να βάζει και τον γιο του να συμμετέχει.

Ο άνδρας, ως οικογενειακός φίλος, τις πήγαινε βόλτα με το αυτοκίνητό και ασελγούσε εις βάρος τους.

Αρνείται τις κατηγορίες
Ο άνδρας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υποστήριξε πως οι καταγγελίες σε βάρος του ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Η κυρία ανάκριση σε βάρος του 62χρονου κατηγορούμενου, για τέλεση γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, προσδιορίστηκε από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου για την 11η Μαΐου 2021.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Σταθερή μείωση των νοσηλευομένων - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Ηράκλειο: Δεν έγινε η δίκη για τον θάνατο της 31χρονης

Πέθανε στη ΜΕΘ λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας του από κορωνοϊό