Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κυπριακό και θέσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Του Πέτρου Μηλιαράκη

Image
μηλιαρακης πετρος
 clock 18:50 | 13/05/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Από τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ κυκλοφορεί βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας (τ.ΠτΔ), κ.Προκόπη Παυλόπουλου, που έχει τον τίτλο: «ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ». Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται κρίσιμες μελέτες πάνω στα εθνικά θέματα, όπου μεταξύ αυτών και το Κεφάλαιο: «Η επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο» (βλ. σελ. 93 και επ.).

ΤΟ «ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ»
Κατ’ ουσίαν ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος εισηγείται το «νέο Δόγμα» πάνω στο οποίο πρέπει να πολιτευτεί η Ελλάδα (και η Κύπρος) και δεν είναι άλλο από την εφαρμογή και υποστήριξη του «Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» και των Αρχών και Αξιών τόσο των παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου όσο και των προνοιών του Ευρωπαϊκού-Ενωσιακού Δικαίου, με ιδιαίτερη αναφορά στο «Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Με τούτα τα δεδομένα στο παρόν αυστηρό περίγραμμα υπ’ όψιν τα εξής: 

Ο ΑΝΤΙΑΠΟΙΚΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ: «ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ»
Για τη μακρόχρονη ιστορία της Κύπρου μπορεί να γίνει αναφορά στο 1955, όπου έλαβε χώρα ο ένοπλος Αντιαποικιακός Αγώνας κατά της Βρετανικής Κατοχής. Το σύνθημα ήταν: «Ένωσις». Οι Τουρκοκύπριοι, με την παρότρυνση της «βρετανικής πολιτικής» και πρωτεργάτη τον τότε Πρωθυπουργό Άντονι Ήντεν, αντιτάχθηκαν στον αγώνα των Κυπρίων. Ταυτοχρόνως η «βρετανική πολιτική» συνεργάστηκε με την Τουρκία στη βάση της «προστασίας της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας», με αποτέλεσμα άνευ δικαιώματος η Τουρκία να αποτελέσει «μέρος» της διαδικασίας. Υπ’  όψιν δε,  ότι η «βρετανική πολιτική» αποσκοπούσε στη χωριστή «αυτοδιάθεση» των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το διαρκές «δόγμα» του «διαίρει και βασίλευε» («divide and conquer») για μια ακόμη φορά εφαρμοζόταν στην πράξη.

Τα προαναφερόμενα που οδήγησαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, επέβαλαν ώστε το 1963 να υπάρξει η ανάγκη αλλαγής του συστήματος διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πρότεινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα σε «Δεκατρία Σημεία». Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποσκοπούσε στη συνταγματική αναθεώρηση των πραγμάτων, ταυτοχρόνως σε εξέλιξη ήταν «αγγλοαμερικανικό σχέδιο» για την «Νατοποίηση» της Κύπρου, πράγμα που κατ’ ουσίαν οδήγησε στη «χούντα των Αθηνών» για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα αυτής της διαδικασίας, η οποία κατέληξε στην εισβολή και κατοχή από την Τουρκία του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πρωτίστως η προδοτική χούντα είχε αποσύρει ισχυρότατες ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, επιτρέποντας στην Τουρκία, αντί να επιχειρήσει απόβαση, κατ’ ουσίαν να προβεί σε αποβίβαση... 

Η …«ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»
Από το καλοκαίρι του 1974 που έλαβε χώρα η παράνομη εισβολή και κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκοκυπριακή πλευρά διαρκώς παρεμποδίζει την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Υπ’ όψιν δε ότι και το «σχέδιο Ανάν» ήταν μία ανεφάρμοστη «κατασκευή» και ορθώς δεν έγινε δεκτό από Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ωστόσο, το «τείχος ντροπής» παραμένει να διαχωρίζει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι πρόσφατες «διακηρύξεις της Άγκυρας» για τη «δημιουργία δύο κρατών» προσβάλει ευθέως το σύγχρονο νομικό και πολιτικό πολιτισμό, αλλά και ανενδοιάστως και αυτή τούτη την Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, καθόσον αφορά ωμή επέμβαση στο ενιαίο και αδιαίρετο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού ο τ.ΠτΔ, όπως παραπέμπεται παραπάνω, υποστηρίζει Ομοσπονδία με πλήρη κυριαρχία, στη «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπου Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν ειλικρινώς – και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν – τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ειδικότερα δε ο τ.ΠτΔ ορθώς υποστηρίζει ότι: 
α) «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος τόσο της Διεθνούς Κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης» και συνεπώς: 
β) «η λύση – του Κυπριακού – πρέπει να σέβεται, στο ακέραιο και στο σύνολό τους, από την μία πλευρά το Διεθνές Δίκαιο, και από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το εξ αυτού απορρέον Κεκτημένο. Ας σημειωθεί δε ότι, κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 5 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι και αυτό τούτο το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως δε οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.» 

Περαιτέρω, για τις επιπτώσεις στη λύση του Κυπριακού, ο τ.ΠτΔ επικαλείται «την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αυτή ρυθμίζεται «ευθέως και πρωτίστως από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 εδ. 2 και 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
Ορθώς, επίσης, υποστηρίζει ότι κ.Προκόπης Παυλόπουλος ότι οι προαναφερόμενες πρόνοιες του Ενωσιακού Δικαίου: «οδηγούν ευθέως στο συμπέρασμα πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία το χαρακτήρα του Ομοσπονδιακού Κράτους», «με μία και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε με μία και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», ώστε να υπάρχει «η δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.»

Δηλαδή τα τέσσερα αναγκαία χαρακτηριστικά για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι: α) ένα Ομοσπονδιακό Κράτος, β) μία και ενιαία διεθνής νομική προσωπικότητα του κράτους αυτού, γ) μία και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και δ) η αδιαπραγμάτευτη δυνατότητα πλήρους άσκησης εκ μέρους των Οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας της εσωτερικής και εξωτερικής κυριαρχίας της συγκεκριμένης κρατικής οντότητας.

Σε κάθε περίπτωση δε είναι αδιανόητο σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και Εγγυήτριες Δυνάμεις! 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:
«Είναι  αδιανόητο σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και Εγγυήτριες Δυνάμεις!»

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aναστασιάδης: Eνάντια στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι

Προκαλεί ο Ερσίν Τατάρ: Το ψευδοκράτος είναι «ενωμένο με την Τουρκία»

Κυπριακό - Δένδιας: Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis