Απόψεις

Κεφαλογιάννης: Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 2020 - Μία προαναγγελθείσα αποτυχία;

κεφαλογιάννης μανώλης

Του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη Ευρωβουλευτή ΝΔ-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
Ο υφυπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ σε δηλώσεις του στον Τύπο, πριν λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
 
Από το ΕΣΠΑ 2007-2013, 275 έργα με προϋπολογισμό 877 εκατ. €, θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ  2014-2020. Για σειρά, έργων, η πρώτη φάση των οποίων έχει ολοκληρωθεί με το ΕΣΠΑ 2007-2013, η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΠΑ 2014-2020,  δεσμεύοντας γι’ αυτό το σκοπό πόρους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.
Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει σαφώς ότι ποσό άνω των 4,3 δισ. € του νέου ΕΣΠΑ, ουσιαστικά έχει ήδη δεσμευθεί για δράσεις που είχαν προϋπολογιστεί και εν μέρει υλοποιηθεί κατά το ΕΣΠΑ 2007-2013!
 
Δεδομένου ότι το τμήμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο προορίζεται για την κατασκευή έργων, ανέρχεται μόλις στα 4,5 δισ., καθίσταται φανερό ότι δεν αφήνεται κανένα περιθώριο για νέα δημόσια έργα τα επόμενα χρόνια ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020!!!
 
To EΣΠA 2014-2020 αξίας 20 δισ. ευρώ, είναι η μοναδική ελπίδα ρευστότητας στην οικονομία που καταρρέει οδηγούμενη σε νέα ύφεση το 2016, στο όνομα των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων. Θεωρητικά ενεργοποιήθηκε το 2015, αλλά μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δαπάνες μόνο 220 εκατομμύρια ευρώ (1,10% επί του συνόλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, όπως παρουσιάστηκαν  στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ).
Στον πινάκα που ακολουθεί με τα ποσοστά υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 φαίνεται ότι τα δύο από τα πιο βασικά του προγράμματα -οι επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι υποδομές παραμένουν εντελώς ανενεργά με  0% υλοποίηση και ότι μόνο το 47,7% των κονδυλίων έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένα έργα.

Αιτία της αδράνειας των συναρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών είναι η υποχρέωση να κλείσουν 6659 έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 άξιας 8,1 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου. 
 
Αν αυτά τα έργα του παλαιού ΕΣΠΑ (2007-2013) δεν κλείσουν, απαιτείται επί  πλέον 1,75 δισ. ευρώ κρατική δαπάνη –όση δηλαδή και η αναμενόμενη "περικοπή" των συντάξεων έως και το 2016– ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην Ε.Ε. ό,τι επιδότηση έχει πάρει. 

Το σχέδιο Γιούνκερ :
Το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει ότι θα χορηγηθούν πιστώσεις 2-2,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, για να εξασφαλιστεί (μηδενιστεί)  η (ανύπαρκτη) κρατική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ 2007-2013 που πρέπει να κλείσει μέχρι 31/12/2015. 
 
Το σχέδιο Γιούνκερ δεν μηδενίζει την Ελληνική συμμετοχή στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στην ουσία η προκαταβολή του νέου ΕΣΠΑ που δόθηκε κινδυνεύει να μείνει χωρίς αντικείμενο αφού θα πρέπει να απορροφηθεί επίσης μέχρι 31/12/2015
 
Η ρήτρα αναθεώρησης :
Προκειμένου να αποδεχτεί η ΕΕ για την Ελλάδα την εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρησης (η δυνατότητα ενός κράτους μέλους να ζητήσει επί πλέον κονδύλια λόγω μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ άνω του 5% εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης), θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα στο 2016 να διαπραγματευτεί με πειστικά επιχειρήματα. 
 
Αν τα ελληνικά επιχειρήματα γίνουν δεκτά τότε  και μόνον θα διατεθούν στην Ελλάδα επί πλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τονίζεται ότι τα 19,7 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-2020 δόθηκαν στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία 2007-2009 για το περιφερειακό ΑΕΠ.  

Αιρεσιμοτητες :
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί υπό  την προϋπόθεση της επίτευξης των "αιρεσιμοτήτων", δηλαδή των ορών που περιλαμβάνουν από δημοσιονομική προσαρμογή έως νέα τιμολογιακή πολιτική ύδρευσης ανά την Ελλάδα.

Αναστολή πληρωμών – δημοσιονομικές διορθώσει;
Το 2019 και μετά την αξιολόγηση της επίδοσης του κράτους μέλους στην εφαρμογη του προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα αναστολής των πληρωμών σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων. Τέλος  η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα  να επιβάλλει πρόσθετες δημοσιονομικές διορθώσεις εάν διαπιστώσει σημαντική αδυναμία επίτευξης των στόχων του 2023.

Πολιτική

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση «φόρεσε καπέλο» δικές της αποφάσεις στην επιτροπή των ειδικών

νάσος ηλιόπουλος ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας μέσα από τις δικές της επιλογές και ταυτόχρονα έχει χάσει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε πολύ συνειδητά να μην ασχοληθεί με τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. Και όχι μόνο δεν φρόντισε να εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, αλλά κάποιες φορές έκανε και το ακριβώς αντίθετο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ρύθμιση της ΝΔ πως ένας εργαζόμενος, εφόσον μείνει σε καραντίνα, θα πρέπει μετά να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες, λειτουργεί ως αντικίνητρο για να ελέγχει ο ίδιος αν έχει νοσήσει».

«Την ίδια στιγμή, έχουμε μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό είναι ξεκάθαρο όταν –εν μέσω πανδημίας- στο ΕΣΥ δουλεύουν 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «ιδεοληψίες που είναι επικίνδυνες για την κοινωνία». Σχετικά με τα self tests, είπε ότι «φάνηκε χθες –από τα πρακτικά της επιτροπής που βγήκαν στη δημοσιότητα- ότι δεν υπήρχε για αυτά υγειονομική εισήγηση αλλά ήταν μια απόφαση που η κυβέρνηση “φόρεσε καπέλο” στην επιτροπή των ειδικών» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ, τα self tests μόνο ως συμπληρωματικό εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος σε ασυμπτωματικούς φορείς». «Η λύση είναι να ακολουθήσουμε την πρόταση των ειδικών, τη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς και να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ηλιόπουλος: Είμαστε πέντε μήνες σε lockdown που δεν δουλεύει
«Βρισκόμαστε εδώ και 5 μήνες σε ένα lockdown το οποίο ξεκάθαρα δεν δουλεύει, όταν από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 8.836 συμπολίτες μας», τόνισε, σημειώνοντας πως «είναι λογικό, μετά από τόσους μήνες εφαρμογής ενός αποτυχημένου lockdown, τα σημάδια ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών να είναι πλέον ξεκάθαρα». Στηλίτευσε δε τη στάση της ίδιας της κυβέρνησης, «όταν έχουμε έναν πρωθυπουργό να μην τηρεί ούτε ο ίδιος τα μέτρα στην Πάρνηθα και στην Ικαρία ή όταν γίνεται κορωνο-γλέντι την Τσικνοπέμπτη στα γραφεία του ΕΟΔΥ».

«Βέβαια, ένας τομέας που τα έχει πάει καλά η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, είναι οι απευθείας αναθέσεις», επισήμανε με νόημα o Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά «το σκάνδαλο του “σκόιλ ελικικού”, τις 5 απευθείας αναθέσεις 1 εκ. ευρώ που έκανε η κ. Νικολάου μέσα σε μία εβδομάδα -αναθέτοντας δουλειές σε εταιρείες που είχαν πριν λίγες μέρες αλλάξει το καταστατικό τους για αυτό το σκοπό-, τα 240.000 ευρώ που έδωσε ο κ. Καραμανλής για γάντια σε έναν επιπλοποιό στις Σέρρες και κατάφερε να πάρει τιμή πιο υψηλή από τη λιανική». «Αλλά μιλάμε και για τα 10 εκ. που έδωσε η κυβέρνηση για την προμήθεια των self tests σε μια εταιρεία με εξόφθαλμα μικρό κεφάλαιο, η οποία τελικά δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

«Την ίδια στιγμή, έχουμε μία κυβέρνηση που όχι μόνο έχει αποτύχει να στηρίξει την κοινωνία στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, αλλά και στο σκέλος της οικονομικής επιβίωσης», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος.
 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ο ιατροδικαστής για την απίστευτη τραγωδία με το ζευγάρι

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα