Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μόνη εφικτή λύση για τις τηλεοπτικές άδειες

Image
μικρόφωνα
 clock 15:10 | 15/09/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, μετά την περιβόητη δημοπρασία των 4 αδειών εθνικής εμβέλειας, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε όλους τους εμπλεκόμενους καθώς και ατέρμονες συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία. 

Η κυβέρνηση, παρ' όλο που διατείνεται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος, έχει τους δικούς της προβληματισμούς κι ανησυχίες, αφού, η διενεργηθείσα δημοπρασία πρέπει να πάρει και την συγκατάθεση του Συμβουλίου Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν όσοι μετείχαν στον διαγωνισμό και δεν εξασφάλισαν άδεια. Αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί ότι η δημοπρασία ήταν σύννομη, υπάρχει και ο σκόπελος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα εξετάσει τη νομιμότητα του κλεισίματος υγειών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την απόλυση, με κυβερνητική απόφαση, εκατοντάδων εργαζομένων.

Ο τρόπος που χειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση, ήταν μάλλον βιαστικός, προκειμένου, εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσει θετικό επικοινωνιακό κλίμα και να δείξει ότι χτυπά τη διαπλοκή. Για τον λόγο αυτό, "έκοψε" μερικά από τα λειτουργούντα κανάλια εθνικής εμβέλειας και ο "σχεδιασμός" της δημοπρασίας ήταν αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα, για τη δημιουργία εντυπώσεων. 

Όμως, η χορήγηση αδειών στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Η λειτουργία τους σε "άναρχο" καθεστώς επί 28 συνεχόμενα χρόνια δημιούργησε ένα ιδιόρυθμο "κατεστημένο". Δυστυχώς στα 28 αυτά χρόνια καμία κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δεν τόλμησε να προκηρύξει τις άδειες, ίσως γιατί δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος. Στα 28 αυτά χρόνια όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ λειτουργούν με προσωρινή άδεια, η οποία ανανεώνεται με υπουργική απόφαση κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά έκανε εξ αρχής, λάθος κινήσεις.
Πρώτα, "παραβίασε" το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι άδειες χορηγούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση προτίμησε να δείξει πυγμή αναλαμβάνοντας να δώσει αυτή τις άδειες. Για το σκοπό αυτό, ψήφισε σχετικό νόμο. Όμως κανένας νόμος δεν υπερισχύει του Συντάγματος (κάποιος έπρεπε να τους το πει).
Στη συνέχεια, αγνόησε τους σχετικούς νόμους που ρυθμίζουν την λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ της χώρας, οι οποίοι ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν έκαναν το πιο απλό πράγμα, δηλαδή την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας θα πετύχαιναν τα εξής:

α) να εισπράξουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία ήταν υποχρεωμένα να καταβάλουν τα λειτουργούντα κανάλια εθνικής εμβέλειας, για την χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Συγκεκριμένα ο νόμος 3592/2007 άρθρο 6 παράγραφος 15 προβλέπει ρητά ότι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας  (για την χρήση των συχνοτήτων αναλογικής εκπομπής) οφείλουν να καταβάλουν το 2% του τζίρου τους ως ενοίκιο (υπολογίστε αθροιστικά τον ετήσιο τζίρο της τηλεοπτικής διαφήμισης των 8 ετών (2007 – 2014) Χ 2% = δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

β) να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει η νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων για την χορήγηση των αδειών. Στη νομοθεσία προβλέπεται η μοριοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας, τον αριθμό των εργαζομένων, το επενδεδυμένο κεφάλαιο και άλλα παρόμοια (εξασφαλίζεται η διαφάνεια). Αν αξιοποιούνταν όλα αυτά τότε ούτε κανάλια θα έκλειναν με το "έτσι θέλω" (πράγμα αδιανόητο για μία Δημοκρατική χώρα), ούτε υποχρεωτικές απολύσεις εργαζομένων θα υπήρχαν, ούτε το σημερινό μπάχαλο θα είχαμε.

γ) Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε εξ αιτίας του τρόπου που διεξήχθη η δημοπράτηση των αδειών, θα είχε αποφευχθεί και κυρίως η σημερινή κυβέρνηση θα είχε τον πρώτο λόγο, αφού θα έλεγε ότι "εφαρμόζω την κείμενη νομοθεσία. Αν έχετε ενστάσεις απευθυνθείτε σ' αυτούς που ψήφισαν τους νόμους".

Είναι άξια απορίας η σπουδή και η βιασύνη που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των αδειών. Τα γεγονότα που ακολούθησαν της δημοπρασίας αλλά και όσα επιφυλάσσει το μέλλον, περισσότερο θα μπερδέψουν παρά θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.
Η μόνη εφικτή λύση είναι να κηρύξει αντισυνταγματική την δημοπρασία το ΣτΕ και στη συνέχεια η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: Να εφαρμόσει για όλα τα ΜΜΕ της χώρας την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών.
Με τον τρόπο αυτό και τη διαπλοκή θα χτυπήσει και πολλαπλάσια χρήματα θα βάλει στα κρατικά ταμεία και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει και διαφάνεια θα υπάρξει και σε υγιή κανάλια δεν θα βάλει λουκέτο και εργαζόμενοι δεν θα μείνουν υποχρεωτικά άνεργοι και διαρκή ροή εσόδων στο κράτος θα υπάρχει από φόρους και ΦΠΑ και επιπλέον έσοδα  στα ασφαλιστικά ταμεία θα εισρεύσουν και, κυρίως, θ' αποσπάσει τα εύσημα της κοινωνίας.

ekriti.gr 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis