Απόψεις

Η μαγεία της «μαγιάς» στον πολιτικό λόγο και τα political tips. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

Είναι γνωστό ότι η πολιτική δεν είναι μόνο θέαμα, εμφάνιση, γλώσσα του σώματος, κινήσεις των χεριών, φιλικοί χαιρετισμοί, "ζεστές" χειραψίες, αλλά και πολιτικό λόγος, μια αλυσίδα από έξυπνες και δομημένες φράσεις, που ξαφνιάζουν για την πρωτοτυπία και εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα του πολιτικού λόγου. Πάντα σύμφωνα με την επικαιρότητα των προβλημάτων της κοινωνίας.

Και δεν μιλάμε για τις γνωστές σε όλους μας πολιτικές  ατάκες, που άλλοτε μετατρέπουν τον πολιτικό λόγο, σε στείρα ρητορική οξύτητα, άλλοτε προκαλούν γέλωτα, παραπληροφορούν και τις περισσότερες φορές ψεύδονται ασύστολα.

Μιλάμε για μια νέα κατηγορία πολιτικών φράσεων, που λειτουργούν ως εξαιρετική μαγιά στη διαμόρφωση ενός πολιτικού λόγου, δίνοντας όγκο, βαρύτητα και περιεχόμενο. με στόχο να κερδίσουν τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων. Είναι τα tips της πολιτικής επικοινωνίας, μια κατηγορία από μόνη της, στην επικοινωνία.

Οι πολιτικοί που έχουν φάει με το «κουτάλι» την πολιτική, γνωρίζουν πολύ καλά την αξίας της "μαγιάς", στον πολιτικό τους λόγο, που προκαλείται από τη χρήση των political tips, στην επικοινωνία τους με τους πολίτες. Μια επικοινωνία, με έξυπνες φράσεις, σύντομες και με συμπυκνωμένο πολιτικό λόγο.

Τα political tips, δεν μοιάζουν με τις ατάκες στην πολιτική. Δεν χλευάζουν, δεν παραπληροφορούν, δεν χυδαιολογούν, αλλά πιστώνουν μόνο με θετικό πρόσημο τον δημιουργό, πολιτικό. Και το κυριότερο διαμορφώνουν κλίμα στην κοινή γνώμη, γιατί «ντύνουν» θετικά όλο τον πολιτικό λόγο και λειτουργούν πολλές φορές και ως κεντρικό αφήγημα. Η πολιτική χρειάζεται σοβαρότητα και τα political tips, με τη μαγεία της «μαγιάς», που τα διακρίνει, κρατάνε ψηλά το επίπεδο της πολιτικής και κάνουν πράξη τον λεγόμενο πολιτικό πολιτισμό.

Δικαιολογημένα αποκαλούνται «μικρά διαμαντάκια» της πολιτικής επικοινωνίας, καθορίζοντας τη βάση κάθε πολιτικής ομιλίας, συνέντευξης, δήλωσης, αφήνοντας παράλληλα το προσωπικό στίγμα, σφραγίδα κάθε πολιτικού και «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή από τα ΜΜΕ, που θα τα παρουσιάσουν.

Κυριολεκτικά, «γράφουν» ιστορία στην πολιτική καριέρα και πολλές φορές είναι το χαρακτηριστικό "αποτύπωμα" της υστεροφημίας του πολιτικού.

Τα political tips δεν είναι γενικές και προσεγγίσεις, κλισέ, ενός πολιτικού λόγου. Είναι εύκολο για ένα πολιτικό πρόσωπο να πετάει «ατάκες» σε θέματα επικαιρότητας, είναι όμως δύσκολο να «πατάει» πάνω στο στέρεο και σταθερό έδαφος ενός political tip, που θα τον βοηθήσει να πρωτοπορεί , να οδηγεί, να εμπνέει. Η πολιτική των political tips, εξελίσσεται σε πολιτική πράξη και γίνεται αντικείμενο θετικών σχολίων από τους πολίτες.

Τα tips της πολιτικής επικοινωνίας, αναδεικνύουν την νέα γενιά των σύγχρονων πολιτικών στο «Ευ Πολιτεύεσθαι», ζητούμενο, στην εποχή μας, από τους πολίτες. Η νέα γραμμή στη σύγχρονη εποχή της πολιτικής, στην μετά «ατάκας εποχή», είναι τα tips , η «μαγιά» στην πολιτική επικοινωνία κάθε πολιτικού. Αναζητείστε τα!

*** Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Η λήξη της καραντίνας... ανεβάζει τις τιμές στα καύσιμα

Ηράκλειο: Αγωνία για την 44χρονη - Τι περιμένουν οι γιατροί

 

Απόψεις

Να εγγραφούν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022. Του Νότη Μαριά

νότης μαριάς

Κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 και ήδη ξεκίνησε η συζήτησή του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 23 Νοεμβρίου.

Όμως για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα η εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 καθίσταται επιπλέον επιτακτική δεδομένου ότι η νέα τρικομματική γερμανική κυβέρνηση «άναψε κόκκινο φανάρι» στην καταβολή των Γερμανικών Αποζημιώσεων καθώς η σχετική προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων εκτάσεως 177 σελίδων απλά αναφέρεται στην αναγκαιότητα για «κοινή επεξεργασία» του ιστορικού παρελθόντος». Έτσι «από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευθεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις, διευκρινίζει το δημοσίευμα» (της DW) «που υποστηρίζει πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» ( www.iefimerida.gr 24/11/2021).

Και επ΄ αυτού δεν πρέπει να έχει κανείς αυταπάτες καθώς ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σόλτς σε Ερώτηση που του έθεσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιουλίου 2018 για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεών πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα αρνούμενος να απαντήσει (https://youtu.be/6z0Ici1eMWU και www.onlarissa.gr 12/7/2018).

Πλην όμως στις 17 Απριλίου 2019 η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε και ενέκρινε την από 2016 Έκθεση της αρμόδιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Σύμφωνα με την Έκθεση (σελ. 47) το συνολικό ποσό των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μόνο για Πολεμικές Επανορθώσεις και Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο ανέρχεται σε 269.547.005.854 δις ευρώ, ποσό που με τους τόκους ξεπερνά πλέον τα 300 δις ευρώ.

Επιπλέον στις 4 Ιουλίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στην Γερμανία με την οποία ζητούσε το ανωτέρω ποσό.

Δεδομένου ότι η Γερμανία πιστή στην γνωστή της τακτική στις 18 Οκτωβρίου 2019 απάντησε αρνητικά στην Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών όφειλε έκτοτε, όπως άλλωστε προτείναμε (www.notismarias.gr 2/12/2019) να έχει εγγράψει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό 2020. Εις μάτην.

Την πρόταση για εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό είχα την ευκαιρία να θέσω στη Βουλή το 2012 και 2013 ως Εισηγητής της Ελάσσονος Μειοψηφίας κατά την συζήτηση του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού των ετών 2013 και 2014 αντίστοιχα.

Αναλύοντας την πρότασή μου αυτή ήδη από το 2011 στο Βιβλίο μου το Μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος (σελ. 561) είχα επισημάνει: «Επομένως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό ληξιπρόθεσμο χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξή του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους.

Η εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό του «αντίστοιχου γερμανικού χρέους προς την Ελληνική Δημοκρατία» θα έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της χώρας μας να μεταβληθεί σε πλεονασματικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο της Ελλάδας από την δημοσιονομική εποπτεία της ΕΕ, την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα spreads κλπ.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat η Γερμανία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγγράψει το δημόσιο χρέος της προς την Ελλάδα στο δικό της κρατικό προϋπολογισμό και έτσι να τεθεί πλέον το Βερολίνο στη βάσανο της πιθανής δημοσιονομικής επιτήρησης από την ΕΕ αφού είναι πλέον σαφές ότι δεν θα εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά ούτε και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας».

Και συνέχιζα στην από 3/12/2013 Εισήγησή μου στη Βουλή επισημαίνοντας ότι «εάν μετά την εγγραφή στον προϋπολογισμό των παραπάνω κονδυλίων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις υπάρξει σχετική αμφισβήτηση από την πλευρά της Κομισιόν ή από την πλευρά της Γερμανίας τότε θα ανοίξει εντός της Ε.Ε. ένας σχετικός θεσμικός διάλογος από τον οποίο δεν θα μπορεί πλέον να απέχει η Γερμανία. Έτσι θα αναγκαστεί η γερμανική πλευρά να προσέλθει και να αποδείξει ότι δήθεν δεν οφείλει» τα ποσά των Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου στην Πατρίδα μας. Και κατέληγα: «Άλλωστε είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα η Γερμανία αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου. Εγγράφοντας όμως τα παραπάνω κονδύλια στον προϋπολογισμό δημιουργούμε σημαντικές προϋποθέσεις για την δρομολόγηση διαδικασιών που θα οδηγήσουν τελικά στην εξόφληση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και στην καταβολή των Πολεμικών Επανορθώσεων εκ μέρους της Γερμανίας» (www.notismarias.gr 3/12/2013).

Επομένως προκειμένου να αυξηθεί η πίεση κατά της νέας γερμανικής κυβέρνησης η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγγράψει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό 2022 και να προχωρήσει σε άμεση τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

Γιατί είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται ότι το Κατοχικό Δάνειο και οι Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» όπως τόνιζε επανειλημμένα και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

*Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Πάμε πάλι από την αρχή;

Δολοφόνησε τη γυναίκα του και μετά παραδόθηκε στην αστυνομία

 

 

ESPA BANNER