Απόψεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

Η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για δωρεάν επανασύνδεση και απαγόρευση διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εν μέσω πανδημίας.

Η κοινωνία μας είναι βαθιά πληγωμένη σε πολλά επίπεδα. Τόσο οι πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όσο και η οικονομική κρίση  που γιγαντώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης με λήψη αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων στήριξης προς εργαζομένους, επιχειρήσεις, ανέργους αλλά και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα οποία άφησαν εκτεθειμένους και χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης των πάγιων οφειλών τους μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθιστούν αυτονόητο χρέος μιας πολιτείας τη διασφάλιση των απαραίτητων, για την αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνικών  αγαθών για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπραξε το αυτονόητο, καταθέτοντας τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», με την οποία ζητούσαμε για όσους αποδεδειγμένα υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους από τη 1/3/2020 έως και 31/10/2020 να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, να υπάρξει δωρεάν επανασύνδεση  των κομμένων παροχών, απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου  και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές, ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Η απόρριψη της τροπολογίας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους πληττόμενους συμπολίτες μας είναι πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έδινε έκπτωση 30% σε όσους κάλυπταν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Για 300.000 νοικοκυριά τα οποίοι λάμβαναν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η έκπτωση στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν της τάξης του 70%. Από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, πλήρωναν τελικά λιγότερα από 50 ευρώ. 

Αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρίζουν μηχανικής υποστήριξης και εξοικονομήσαμε 10 εκατ. ευρώ για όσους είχαν υπαχθεί στο ΚΟΤ, αλλά τους είχε κοπεί το ρεύμα (1.342 νοικοκυριά το 2017) με τα οποία πληρώθηκε κόστος επανασύνδεσης και η οφειλή, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση.

Βαρδάκης Σωκράτης - Βουλευτής Νομού Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ελλάδα

Ηράκλειο: Εντοπίστηκε «ορφανό» κρούσμα μεταλλαγμένου κορωνοϊού

κορωνοϊός

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Κρήτη (Το πρώτο που εντοπίζεται στο νησί) και στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti το κρούσμα μεταλλαγμένου ιού, εντοπίστηκε στο Ηράκλειο και αφορά σε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ καθώς δεν φαίνεται - όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες - να είναι εισαγόμενα.

Ο προβληματισμός των ειδικών έγκειται στο ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός που εντοπίστηκε σε 2 κρούσματα -με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας- 1 κρούσμα στην Αττική και 1 στην Κρήτη δεν φαίνεται να πέρασε τις πύλες εισόδου της χώρας. Οι 2 αυτές περιπτώσεις μεταλλαγμένων κρουσμάτων είναι σε καραντίνα.

 

 

 

Συνολικά μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρεθεί από το ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, τα προηγούμενα 24 κρούσματα που ήταν ήδη γνωστά είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας και συνεπώς ήταν εισαγόμενα. Συνεπώς, ο προβληματισμός είναι για τα δύο «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: 1.717 έλεγχοι - 56 πρόστιμα