Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Απόστολος Ιάκωβος: Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη και αποκεφαλίστηκε

Image
ΑΠΌΣΤΟΛΟς ΙΑΚΩΒΟς
 clock 13:22 | 30/04/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου ολοκληρώνεται η εβδομάδα της Λαμπρής, η οποία θεωρείται ως μια ημέρα που καθημερινά ανανεώνεται και εορτάζεται το πανίερο γεγονός της Αναστάσεως.

Επίσης, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου, αδελφού του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν υιός του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και πρεσβύτερος αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Κατάγονταν από τη Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και ασχολούνταν με την αλιεία, έχοντας μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες. Είχαν δικό τους πλοίο και συνεργάτης τους ήταν και ο Απόστολος Πέτρος. Παρ’ όλα αυτά, όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «ἀφέντες τὸν πατέρα αὐτῶν Ζεβεδαῖον ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ τῶν μισθωτῶν ἀπῆλθον ὀπίσω αὐτοῦ» ( Μαρκ. 1, 20).

Ο Ιάκωβος μαζί με τον Ιωάννη επέδειξαν μεγάλο ζήλο ως μαθητές του Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό και εκλήθησαν «υιοί βροντής» και έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, τα οποία δεν τα εβίωσαν όλοι οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν με τον Απόστολο Πέτρο αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Είδαν τη θαυμαστή ανάσταση της θυγατέρας του αρχισυνάγωγου Ιάειρου και είχαν την ευλογία να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της προσευχής και της αγωνίας Του στον κήπο της Γεθσημανή. Η οικειότητα αυτή τούς οδήγησε προφανώς να ζητήσουν, μέσω της μητέρας τους, από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία.

Ζητούσαν από το Χριστό δόξα με ανθρώπινα κριτήρια, έχοντας κατά νου ότι η Βασιλεία Του είναι αισθητή. Ο Χριστός όμως, διορθώνοντας την εσφαλμένη δοξασία τους, υποδεικνύει την πραγματική και αιώνια δόξα, η οποία διέρχεται μέσα από το «ποτήριον», που είναι τα Πάθη και ο Σταυρός. Γι’ αυτό τους λέγει: «Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε. Δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι;».

Μετά την Πεντηκοστή ο Απόστολος Ιάκωβος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρεφόταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρη στο έργο του Ιακώβου. Αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι, το έτος 44 μ.Χ. τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, ως αμνό, με διαταγή του Ηρώδου Αγρίππα.

Κι έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία του Ιησού, ότι αργότερα και οι μαθητές του θα μαρτυρήσουν και εκείνοι για την αληθινή Πίστη.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέτρος και Παύλος: H δυνατή εμπειρία της μετάνοιας και της αλλαγής

13 Φεβρουαρίου: Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι

Η Ανάσταση που δεν ήρθε ακόμα...Του π. Θεοφύλακτου - Κελί Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Άγιο Όρος*

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis