Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

6 Νοεμβρίου 1985: Ξεσπά το σκάνδαλο Irangate

Image
irang_75.jpg
 clock 10:12 | 06/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά το Watergate, το σκάνδαλο που ανάγκασε τον Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί από την προεδρία, ήρθε το 1985 το σκάνδαλο Irangate (που ονομάστηκε Iran - Contra Affair), επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Επρόκειτο για μια μυστική συμφωνία των ΗΠΑ, που αντάλλαξαν όπλα για να απελευθερώσουν μερικούς ομήρους που κρατούνταν στον Λίβανο και ταυτόχρονα, χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια της συμφωνίας για να χρηματοδοτήσουν την ένοπλη σύγκρουση των Κόντρας στην Νικαράγουα.

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν από ηθοποιός ταινιών γουέστερν, κατάφερε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Το δόγμα του, όπως είχε υποσχεθεί, ήταν να εξαλείψει κάθε κομμουνιστική παρουσία στον πλανήτη, βοηθώντας τους εκάστοτε αντιπάλους της.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 1982, έχασε την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί, μόλις πήραν την πλειοψηφία, πέρασαν τροπολογία που μείωνε στο ελάχιστο τις δραστηριότητες της CIA και του Υπουργείου Άμυνας σε εξωτερικές υποθέσεις. Η τροπολογία στόχευε περισσότερο στην περίπτωση της Νικαράγουα, όπου οι Κόντρας βρίσκονταν σε διαμάχη με την κυβέρνηση των κομμουνιστών Σαντινίστας.

Οι Κόντρας χρηματοδοτούνταν από το εμπόριο κοκαΐνης. Παρόλη την τροπολογία, ο Ρέιγκαν φρόντισε να συνεχίσει η παροχή βοήθειας στους Κόντρας. Ταυτόχρονα, υπήρχε η διαμάχη Ιράν και Ιράκ στην Μέση Ανατολή. Ιρανοί τρομοκράτες κρατούσαν 7 ομήρους στον Λίβανο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ρομπερτ ΜακΦαρλαν, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα. Είπε λοιπόν στον Ρέιγκαν ότι το Ιράν πλησίασε τις ΗΠΑ, ζητώντας όπλα για τον πόλεμό του με το Ιράν.

Το εμπάργκο από την εποχή της επανάστασης στο Ιράν, έδενε τα χέρια των ΗΠΑ. Όλοι διαφώνησαν με την πρόταση, αλλά ο ΜακΦάρλαν επέμενε, καθώς η ανταλλαγή όπλων δεν θα απελευθέρωνε μόνο τους ομήρους, αλλά θα καλυτέρευε και τις διπλωματικές σχέσεις με τον Λίβανο. Επίσης, η CIA θα έβρισκε πόρους ώστε να τους διοχετεύσει στον αγώνα των Κόντρας στην Νικαράγουα. Ο Ρέιγκαν μετά και την σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της CIA, έδωσε το οκ.

Μετά την επανεκλογή του, η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Shiraa αποκάλυψε πρώτη την μυστική συμφωνία το 1986. Ο Ρέιγκαν αρνήθηκε κάθε συνομιλία αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα και ανακάλυψε πως τα 18 από τα 30 εκατομμύρια που είχαν πληρώσει οι Ιρανοί για τα όπλα, δεν είχαν καταγραφεί. Ο αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νόρθ, παραδέχθηκε πως τα μη καταγεγραμμένα κεφάλαια, είχαν καταλήξει στους Κόντρας της Νικαράγουα. Θεωρούσε μάλιστα πως ο Ρέιγκαν γνώριζε αυτή του την κίνηση.

Οι εφημερίδες βομβάρδισαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι καταθέσεις που ακολούθησαν, είχαν αποτέλεσμα να κατηγορηθούν 14 άνθρωποι. Μόλις τρεις κατέληξαν στην φυλακή και μάλιστα για μικρό διάστημα. Ο Ρέιγκαν δεν κατηγορήθηκε για κάτι. Και παρόλο που παραδέχθηκε πως το εμπόριο όπλων με ο Ιράν ήταν «λάθος», όταν η θητεία του τελείωσε, έφυγε ως ένας πολύ δημοφιλής πρόεδρος. Το σκάνδαλο Irangate από την άλλη, έχει υποβαθμιστεί και είναι ένα κεφάλαιο που συχνά παραβλέπεται στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis