Υγεία

Τι κερδίζουμε τρώγοντας φασολάδα

Τι κερδίζουμε τρώγοντας φασολάδα.jpg

Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε μια χειμωνιάτικη φασολάδα, αλλά πολλοί περισσότεροι θα υποκλιθούν μπροστά στον βασιλιά των οσπρίων μόλις διαβάσουν πόσα οφέλη κρύβει για την υγεία μας.

Οι βασιλιάδες των οσπρίων είναι οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για όσπρια. Tα φασόλια παρέχουν καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο.

Μάλιστα αν θέλουμε να ενισχύσουμε τις πρωτεΐνες των φασολιών και να τις καταστήσουμε πλήρεις μπορούμε να συμπληρώσουμε το γεύμα με ξηρούς καρπούς, δημητριακά (καλαμπόκι και σιτάρι), πατάτα ή ρύζι .

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο περίβλημα των φασολιών έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη τα φασόλια περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες στις οποίες αποδίδεται αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Πάντως η σημαντικότερη ιδιότητα που αποδίδεται στα συγκεκριμένα όσπρια είναι η αντικαρκινική. Έρευνες έχουν συσχετίσει ουσίες που περιέχονται στον βλαστό της φασολιάς με σημαντική αντικαρκινική προστασία από ορισμένους τύπου καρκίνου όπως ο καρκίνος του δέρματος. Θεωρείται δε ότι η ευεργετική αυτή δράση περνά και στα ξερά φασόλια καθώς και τα πράσινα φασολάκια που προέρχονται από το ίδιο φυτό.

Πάντως τα φασόλια έχουν και μερικά μειονεκτήματα, όπως το χαρακτηριστικό φούσκωμα που συνοδεύει την κατανάλωσή τους. Συνιστάται λοιπόν να μην καταναλώνονται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, ακόμη και σε περιπτώσεις έξαρσης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Tο φούσκωμα θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην δομή των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που περιέχουν τα φασόλια, καθώς και στις φυτικές ίνες . Από την άλλη μεριά να σημειωθεί ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνήθως είναι εντονότερες σε όσους δεν τρώνε συχνά φασόλια – οπότε ίσως η λύση να είναι η συχνότερη απόλαυση της φασολάδας στο τραπέζι.

Και να θυμάστε ότι αν δεν έχουν βράσει μέσα σε μία με μιάμιση ώρα, τότε δεν είναι βραστερά και δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ!

 

ygeiamou.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Υποψίες μετάδοσης με σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση

Ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βουλγαρία

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έχει απο παλιά συνδεθεί στον ανθρώπινο νου αλλά και την γλώσσα με την αυξημένη επίπτωση κάποιων ασθενειών: Η λέξη malaria, για παράδειγμα, σημαίνει  «βλαβερός αέρας» στα ιταλικά.

Η «θεωρία του μικροβίου» η οποία διατυπώθηκε για την ερμηνεία της λοίμωξης τον 19ο αιώνα, αποτέλεσε καίριο χτύπημα στην ιδέα ότι ο αέρας  καθε αυτός προκαλεί τις ασθένειες. Αντίθετα οι άσχημες οσμές δείχνουν την πηγή κάποιου παθογόνου οργανισμού, όπως είναι τα διαφορά λύματα και μας κάνουν να τα αποφεύγουμε.

Μια μελετη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα όμως από ομάδα Ιταλών ερευνητών διατυπώνει την υπόθεση ότι ο sars-cov-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία covid-19, μπορεί να παίρνει ένα χέρι βοήθειας για την διασπορά του από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μελετη που διενεργήθηκε από τον Δρ. Λεονάρντο Σέτι και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο της  Μπολόνια αναμένει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Ο Δρ. Σέτι και οι συνεργάτες του αναρωτιούνται γιατί ο sars-cov-2 φαίνεται να διαδόθηκε πολύ πιο γρήγορα στον ιταλικό Βορρά από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας (παρότι σε κάποιες έφτασε ταυτόχρονα).

Οι ερευνητες υποθέτουν ότι ο καταλύτης σε αυτήν την ταχύτατη εξάπλωση ήταν η ρύπανση της  ατμόσφαιρας – κυρίως τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια τα οποία μπορεί να περιέχουν ιούς στην επιφάνεια τους.

Τα σωματίδια αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στην κοιλάδα του Πάδου από ότι σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.  Στο δημοσιευμένο άρθρο τους οι ερευνητες αναφέρονται σε προηγούμενες εργασίες που έγιναν σε άλλες περιοχές.Συμφωνα με αυτες τις εργασιες άλλοι ιοί όπως αυτοί της γρίπης , του αναπνευστικού συγκιτιακού ιού , και της ιλαράς μπορούν όλοι να διαδοθούν από τέτοια αιωρούμενα σωματίδια πάνω στα οποία προσδένονται και ταξιδεύουν.

Μια εναλλακτική εξήγηση που συσχετίζει την αυξημένη ταχύτητα μετάδοσης στις περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ρύπανση είναι ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνουν τη ευαισθησία απέναντι στην λοίμωξη αυτών που με κάποιο τρόπο έρχονται σε επαφή με τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της ρύπανσης και των επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων, μπορεί να αποτελέσουν ένα επικουρικό μέσo στην κοινωνική απομάκρυνση για τη μάχη της καταπολέμησης και διάδοσης του κορονοϊού.