Υγεία

Θεραπεία θα προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

εγκεφαλικό

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος ανοσοκυττάρων εντοπίζεται στην αρτηριακή πλάκα των ασθενών που έχουν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που μπορεί αυξάνει την πιθανότητα στο μέλλον μια στοχευμένη Ανοσοθεραπεία να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn έκανε την ανακοίνωση στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως εξήγησε η Δρ. Chiara Giannarelli, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Καρδιολογίας «η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάλυση ανθρώπινου ιστού ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος πολλά χαρακτηριστικά της πλάκας που έχει διαρραγεί, καθώς ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το πως και ποια μεμονωμένα είδη κυττάρων συντελούν τελικά στην ρήξη της αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο».

Στις δύο διακριτές ομάδες οι ερευνητές ανέλυσαν την αθηρωματική πλάκα συνολικά 38 ασθενών (κατά μέσο όρο 72 ετών, 40% ήταν άνδρες) που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική για την απόφραξη της καρωτίδας. Μάλιστα κάποιοι δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο πριν έξι μήνες.

Με κυτταρομετρία μάζας οι ειδικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν τη βασική κυτταρική σύνθεση του ιστού της αθηρωματικής πλάκας σε 15 ασθενείς.

«Παρατηρήσαμε ότι κυριαρχούσαν τα Τ-κύτταρα στην αθηρωματική πλάκα. Και αυτή η παρατήρηση είναι εντελώς διαφορετική και άσχετη με τα επίπεδα των Τ-κυττάρων που παρατηρούνται στα δείγματα αίματος των ασθενών», σχολιάζει η Dawn Fernandez, μέλος της συγγραφικής ομάδας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn, στη Νέα Υόρκη.

Σε δεύτερη ανάλυση που έκαναν και πάλι με κυτταρομετρία μάζας οι ερευνητές εστίασαν σε 23 ασθενείς με σκοπό να δουν την γονιδιακή έκφραση όλων των μεμονωμένων ανοσοκυττάρων στην αθηρωματική πλάκα και να μελετήσουν τη λειτουργία τους.

Τα Τ-κύτταρα κυριαρχούσαν στην εδραιωμένη αθηρωματική πλάκα και μια υποομάδα τους, τα CD4(+), ήταν συχνότερα στους ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τοπικά εντοπισμένη φλεγμονή που πηγάζει από τα Τ-κύτταρα στην αθηρωματική πλάκα, και που δεν σχετίζεται με κάποια συστημική ανοσο-απόκριση», εξηγεί η Giannarelli.

Οι νέες αυτές παρατηρήσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές δεδομένου ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία χαρακτήρισε ως επίτευγμα του 2017 την πολυκεντρική μελέτη CANTOS, η οποία έδειξε ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να μειωθούν αν χορηγηθεί η δραστική ουσία canakinumab σε ασθενείς. Πρόκειται για δραστική ουσία που μειώνει τη φλεγμονή στοχεύοντας την ιντερλευκίνη-1β. Η τελευταία είναι μέρος του ενδογενούς ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχει στο σώμα την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι βακτηρίων και άλλων ξένων οργανισμών.

Ουσιαστικά η μελέτη CANTOS απέδειξε ότι ισχύει η θεωρία της φλεγμονής στην καρδιακή νόσο και η νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Icahn δείχνει ότι η αθηρωματική πλάκα από τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο βρίθει Τ-κυττάρων που είναι μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή της δεύτερης γραμμής άμυνας του οργανισμού μας.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες ανοσοθεραπείες για την τελικού σταδίου αθηροσκλήρωση.

Υγεία

Νέες οδηγίες λόγω κορωνοϊού: Αυτή είναι η σωστή χρήση της μάσκας

κορωνοϊός-μάσκες

Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας, προέκυψαν από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

Ποιοι πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας

Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ' όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:

Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)

Κέντρα Υγείας

ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και εφ' όσον θα επισκεφθεί χώρους υγείας να φορέσει μια απλή χειρουργική μάσκα και να πάει. Αυτός που έχει συνάχι και πρόκειται να πάει σε κάποιο ΠΕΔΥ ή σε κάποιο νοσοκομείο ή σε ΤΟΜΥ ή ακόμα και στον δικό του γιατρό, καλό είναι να φοράει μια μάσκα, γιατί δεν ξέρουμε πλέον ποιος έχει κρυολόγημα ή γρίπη και ποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, αλλά σε κάποιον συναχωμένο θα βρεθεί κάποιο άλλο τυχόν κρούσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, καθώς έτσι προστατεύεται ο υγιής πληθυσμός και εμποδίζεται η πιθανή διασπορά του ιού.

Μάσκες πρέπει να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό

Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ

Ποιοι δεν πρέπει να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ότι : "Οι υγιείς δεν έχουν κανένα λόγο να φορούν μάσκα και επίσης έχουν ένα λόγο να χρησιμοποιούν μάσκες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχονται ασθενείς με παρόμοιες παθήσεις, οι γραμματείς κ.α. Όλοι αυτοί που έχουν κάθε λόγο να φορούν μάσκα. Εγώ που είμαι πλαστικός χειρουργός στο ιατρείο μου, δεν έχω κανένα λόγο να φοράω μάσκα".

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.

«Υποθέτω ότι είναι πολύ λογικό, γιατί πολύ μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων είναι και κατασκευής Κίνας, οπότε επειδή υπάρχει έλλειψη, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει προστασία από την άσκοπη χρήση αυτών των υλικών»