Υγεία

Τα νυχτερινά τηλεφωνήματα φέρνουν... αϋπνία

τηλέφωνο κρεββατι

Διαταραχές ύπνου φέρονται να προκαλούν η δυνατή μουσική, το κάπνισμα και τα νυχτερινά… τηλεφωνήματα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα Γερμανών ειδικών.

Ειδικοί από τη γερμανική οργάνωση του Ινστιτούτου για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης (IQWiG), αναφέρουν ότι περίπου το 20% των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.

Ένα άτομο εκτιμάται ότι υποφέρει από διαταραχές ύπνου όταν έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί ή να κοιμηθεί δίχως να ξυπνάει ενδιάμεσα τρεις νύχτες την εβδομάδα.

Οποιοσδήποτε στριφογυρνάει και τινάζεται στον ύπνο του όλη τη νύχτα ή στη διάρκεια της ημέρας αισθάνεται κουρασμένος επιβάλλεται να εφαρμόσει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή του συμπεριφορά, αναφέρει το IQWiG.

Μετά από σειρά ερευνών αποδεικνύεται ότι αρκετές νυχτερινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σε διαταραχές του ύπνου.

Τα τηλεφωνήματα, η έντονη σωματική άσκηση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή, η κατανάλωση διεγερτικών ποτών, όπως η κόκα κόλα και το μαύρο τσάι καθώς και το κάπνισμα, είναι καλό να αποφεύγονται.

Εντούτοις, λίγο αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον ύπνο.

Τα μακροχρόνια προβλήματα με τον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης (IQWiG).

Για ένα καλό πρόγραμμα ύπνου οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθείτε να κοιμάστε πάντα την ίδια ώρα, να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο και σεξ (και όχι για διάβασμα ή τηλεόραση) και να σηκώνεστε από το κρεβάτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

Πηγή: tanea.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Νέο αντιβιοτικό δίνει ελπίδες για το τέλος της πανδημίας

ναρκωτικά χάπια

Ελπίδες για τη θεραπεία του κορονοϊού δίνει ένα νέο αντιβιοτικό φάρμακο που φαίνεται να λειτουργεί και προληπτικά, αποτρέποντας τη μόλυνση. Όπως αναφέρει το theconversation, το νέο φάρμακο με μολνοπιραβίρη (molnupiravir), περνάει στην τελική φάση της δοκιμής του σε ανθρώπους και οι γιατροί ελπίζουν ότι θα γίνει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της covid.

Είναι επίσης σημαντικό ότι είναι σε μορφή χαπιού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι ασθενείς να φτάσουν στο στάδιο της νοσηλείας για να το λάβουν. Το φάρμακο αυτό φαίνεται ότι αναστέλλει επιτυχώς την αντιγραφή του RNA πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορονοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS.

Όταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στο θάνατο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο αντιβιοτικό

Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 202 συμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19 (εκτός νοσοκομείου) στους οποίου χορηγήθηκαν τυχαία είτε η μολνοπιραβίρη είτε placebo, προέκυψε ότι τρεις ημέρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου ο ιός ελαττώνεται σημαντικά στον οργανισμό όσων εμφανίζουν ήπια συμπτώματα: Μόνο το 2% όσων υποβλήθηκαν σε τριήμερη θεραπεία με 800 μικρογραμμάρια μολνοπιραβίρης είχαν ακόμη ιικό φορτίο, έναντι 17% όσων έλαβαν ομοίωμα (placebo) της θεραπείας.

Ακόμη καλύτερα, στις πέντε ημέρες από την έναρξη της θεραπείας όλοι όσοι συμμετείχαν στη δοκιμή, είτε έλαβαν 400 είτε 800 μικρογραμμάρια του φαρμάκου έπαυσαν να νοσούν με κορονοϊό, ενώ 11% όσων έλαβαν placebo εξακολουθούσαν να έχουν ιικό φορτίο.

Φαίνεται, αν και ακόμα είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος ότι το φάρμακο, όχι μόνο «καθαρίζει» τον οργανισμό από τον κορονοϊό, αλλά εμποδίζει τη μετάδοσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φοβάται ο κορωνοϊός; Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει την απάντηση

Κορωνοϊός: Εμβόλια mRNA: Πόσο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν για τους υγειονομικούς

Κορωνοϊός - Π.Ο.Υ: Η Δέλτα εκτόπισε τις τρεις άλλες «ανησυχητικές» παραλλαγές

ESPA BANNER