Υγεία

Συναγερμός στην Ολλανδία για τη γρίπη των πτηνών – Θανάτωσαν 190.000 πάπιες

γριπη πτηνων.jpg

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στην θανάτωση 190.000 παπιών σε ένα αγρόκτημα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Η επιδημία εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα στο Μπιντινγκχούιζεν, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων δυτικά του Άμστερνταμ, όπου180.000 πάπιες θανατώθηκαν, όπως επίσης επιπλέον 10.000 πτηνά σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου, επισήμανε ο ολλανδικός οργανισμός αρμόδιος για την διατροφική ασφάλεια NVWA.

«Υπάρχουν άλλες τρεις πτηνοτροφικές μονάδες σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων που βρίσκονται υπό επιτήρηση» πρόσθεσε ο οργανισμός αυτός σε ένα δελτίο τύπου.

Οι υγειονομικές αρχές απαγόρευσαν επίσης την μεταφορά πουλερικών και προϊόντων που παράγονται από αυτά σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι πάπες είχαν μολυνθεί από το στέλεχος H5N8 του ιού της γρίπης των πτηνών, που είναι «εξαιρετικά μεταδοτικό» και προκαλεί τον θάνατο στο 30% των πτηνών που μολύνονται, ωστόσο δεν είναι «πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους» μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Κρήτη

Ηγουμενίδης: Σκoπίμως η ΝΔ δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την Υγεία

ηγουμενίδης

Την σκοπιμότητα απουσίας ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού απέναντι στην Υγεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε με έμφαση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά μιλάει για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν προκρίνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό και δεν βλέπουμε ένα τέτοιο συνεκτικό σχέδιο στο νομοσχέδιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ειδικά για τη σωρεία διάσπαρτων λοιπών διατάξεων αναφορικά με την υγεία σημείωσε ότι αποτελούν «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμμένα», τονίζοντας ότι «σε σχέση με έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που είναι σήμερα απαίτηση της κοινωνίας, ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τέτοιο σχέδιο».

Παράλληλα, ο βουλευτής του Νομου Ηρακλείου και εισηγητής στο νομοσχέδιο από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ιδιαίτερη κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης: «Τι σας φοβίζει από μια ευρεία διαβούλευση;», ρώτησε τον παρόντα αρμόδιο Υπουργό Υγείας. «Τι είναι αυτό που θέλετε να αποφύγετε; Τι είναι αυτό που θέλετε να κρύψετε; Δεν γίνεται να προχωράει το νομοθετικό έργο με τέτοιους ρυθμούς, όταν η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα συνολικά είναι κλειστή. Δεν μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό και ας μη γελιόμαστε: οι αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπουν κάτω από το χαλί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Ηγουμενίδης.'

Κατά την επί της αρχής πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις δωρεές, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι θα ενισχύσουν τα δύο νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Θεαγένειο», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να «υποτάσσονται σε ένα σχέδιο υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας», όπως ανέφερε, ενώ ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό «Σχεδιάζετε – και εδώ εντάσσονται όλοι όσοι θέλουν, με τον τρόπο τους, να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας-  ή σέρνεστε πίσω από τα γεγονότα;».

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των εμβολιασμών. Ασκώντας έντονη κριτική απέναντι «στο εμβόλιο-αντικείμενο μονοπωλιακής εκμετάλλευσης, αντικείμενο εκμετάλλευσης των παραγωγών φαρμακοβιομηχανιών» σημείωσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε άρση των πνευματικών δικαιωμάτων στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δηλαδή στο περιβόητο σπάσιμο της πατέντας. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ενισχύσει, κατά τη γνώμη μας,  σημαντικά τη δυνατότητα άμεσης και μαζικής παραγωγής, με στόχο την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και την επακόλουθη προστασία της δημόσιας υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 605 νέα κρούσματα - 24 θάνατοι - 292 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού